Francuska tarta z jabłkami i konfiturą morelową

Na przygotowanie w sobotę smacznego deseru dla rodziny, bardzo często brakuje czasu, zwłaszcza przed świętami. Ale ten przepis ułatwi Wam życie. Składniki zwykle znajdują się pod ręką, (jeśli nie, to polecam, aby w gotowe ciasto francuskie zaopatrzyć się w najbliższym sklepie i stale mieć jedno w lodówce), więc przygotowanie tarty zajmie już tylko pół godziny.

Z przyjemnością zasiedliśmy do naszej tarty, pachnącej jabłkami i morelami, już przy ubranej choince.
Tarta z powodzeniem może pojawić się na stole świątecznym naszego alergika:)
Dołączam ją do akcji Wigilia.
Polecam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 35 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 8 osób
Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej  (275g)
  • 5-6 jabłek najlepiej równej wielkości
  • 3-4 łyżki konfitury z moreli
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 40 g płatków migdałów
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  3. Tortownicę (o średnicy 26cm) lub blaszkę na tratę, opłukać zimną wodą, osuszyć, posmarować cieniutko margaryna bezmleczną
  4. Wyciagnąć z lodówki gotowe ciasto francuskie, przełożyć na naczynie do tarty formując nieco wyższy, wąski brzeg
  5. Na cieście układać plasterki jabłek w kolistych rzędach, na całej powierzchni ciasta, aby zachodziły na siebie jak dachówki
  6. Warstwę owoców posmarować margaryną bezmleczną, posypać brązowym, grubym cukrem trzcinowym i płatkami migdałów
  7. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Piec aż brzegi jabłek nabiorą jasnobrązowego koloru, a ciasto się dobrze przyrumieni.
  8. Tartę wyjąć z piekarnika
  9. Konfiturę z moreli podgrzać, przetrzeć przez sitko i natychmiast posmarować równomiernie całą powierzchnię ciasta 
Wskazówki:
Można taką tartę przygotować także wykorzystując zamiast jabłek na przykład gruszki. Również konfiturę można dobrać według własnych upodobań.
Inspirację do tego wypieku czerpałam z książki Wielka Księga Ciast. Dostosowałam składniki do możliwości mojego alergika.

 

No Replies to "Francuska tarta z jabłkami i konfiturą morelową"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.