Na przygotowanie w sobotę smacznego deseru dla rodziny, bardzo często brakuje czasu, zwłaszcza przed świętami. Ale ten przepis ułatwi Wam życie. Składniki zwykle znajdują się pod ręką, (jeśli nie, to polecam, aby w gotowe ciasto francuskie zaopatrzyć się w najbliższym sklepie i stale mieć jedno w lodówce), więc przygotowanie tarty zajmie już tylko pół godziny.
Z przyjemnością zasiedliśmy do naszej tarty, pachnącej jabłkami i morelami, już przy ubranej choince.
Tarta z powodzeniem może pojawić się na stole świątecznym naszego alergika:)
Dołączam ją do akcji Wigilia.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 35 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 8 osób
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275g)
- 5-6 jabłek najlepiej równej wielkości
- 3-4 łyżki konfitury z moreli
- 50 g brązowego cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
- ok. 40 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Tortownicę (o średnicy 26cm) lub blaszkę na tratę, opłukać zimną wodą, osuszyć, posmarować cieniutko margaryna bezmleczną
- Wyciagnąć z lodówki gotowe ciasto francuskie, przełożyć na naczynie do tarty formując nieco wyższy, wąski brzeg
- Na cieście układać plasterki jabłek w kolistych rzędach, na całej powierzchni ciasta, aby zachodziły na siebie jak dachówki
- Warstwę owoców posmarować margaryną bezmleczną, posypać brązowym, grubym cukrem trzcinowym i płatkami migdałów
- Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Piec aż brzegi jabłek nabiorą jasnobrązowego koloru, a ciasto się dobrze przyrumieni.
- Tartę wyjąć z piekarnika
- Konfiturę z moreli podgrzać, przetrzeć przez sitko i natychmiast posmarować równomiernie całą powierzchnię ciasta
Wskazówki:
Można taką tartę przygotować także wykorzystując zamiast jabłek na przykład gruszki. Również konfiturę można dobrać według własnych upodobań.
Inspirację do tego wypieku czerpałam z książki Wielka Księga Ciast. Dostosowałam składniki do możliwości mojego alergika.
No Replies to "Francuska tarta z jabłkami i konfiturą morelową"