Bułeczki kokosowe
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3 h
CZAS PIECZENIA: 20-30 minut
ILOŚĆ: 8 szt
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 50 g wiórków kokosowych
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka kokosowego
- 70 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej), można użyć oliwę z oliwek lub olej roślinny
- 100 g cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego
- starta skórka z cytryny (jeśli dozwolona, albo można pominąć)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- szczypta kardamonu (można pominąć)
- łyżka syropu klonowego do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe mieszamy z gorącą wodą, studzimy, w jeszcze ciepłym roztworze rozpuszczamy drożdże (czekamy chwilę, aż drożdże zaczną pracować czyli lekko się zapienią)
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, wiórkami kokosowymi i przyprawami, wsypujemy cukier
- Wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy olej kokosowy i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie ręcznie ok 5 minut)
- Po chwili dodajemy otartą skórkę z cytryny i dalej wyrabiamy ok. 5 minut (ciasto ma być dosyć miękkie i luźne, nie dosypujmy mąki, aby gotowe bułeczki nie były twarde)
- Elastyczne ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny (ma podwoić objętość)
- Następnie dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy je w formie stokrotki (niezbyt ściśle), na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra – dół)
- Wierzch bułeczek przed pieczeniem smarujemy mlekiem kokosowym, samym lub np. wymieszanym z syropem klonowym
- Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, u mnie po ok. 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180°C i piekłam jeszcze przez ok. 15 minut (bułeczki mają być lekko rumiane, czas pieczenia zależny jest także od Waszych piekarników)
- Jeszcze ciepłe bułeczki można posmarować syropem klonowym lub klarownym miodem (jeśli dozwolony)
Wskazówki:
Bułeczki są najlepsze na ciepło. Na drugi dzień nieco twardsze, ale pokrojone na mniejsze części, podane do ciepłej kawy orkiszowej, wspaniałe! Jeśli użyjecie innej mąki (zwłaszcza razowej) z pewnością zwiększy się ilość mleka/wody (razowa mąka chłonie więcej płynów). Można użyć innego napoju roślinnego, ale nie będzie to już ten smak:) Ja z pewnością wypróbuję jeszcze te bułeczki w wersji migdałowej (wiórki kokosowe zastąpię migdałową mąką, a mleko kokosowe, mlekiem ryżowo-migdałowym). Gotowe bułeczki, posmarowane syropem klonowym, będą się lekko kleić (palce lizać!).
Ciasto przed formowaniem bułeczek
6 komentarzy to "Bułeczki kokosowe (wegańskie)"
przecinkowa 22 kwietnia 2013 (10:57)
Wyglądają zachęcająco! 🙂 Zapisuję!
Mama Alergika 22 kwietnia 2013 (11:04)
przecinkowa; Nie rozczarujesz się:)
Bea 27 kwietnia 2013 (05:58)
Piekne! Ciesze sie, ze smakowaly! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:26)
Bea; Rewelacyjne:) Cieszę się, że je u Ciebie znalazłam:)
Aga 1 lutego 2023 (10:38)
Nie możemy glutenu da się zastąpić mąkę orkiszową jakąś inną ?
Katarzyna Jankowska 1 lutego 2023 (21:57)
Da się ale trzeba pokombinować, bo sama zamiana mąki to jednak za mało.