Bułeczki kokosowe (wegańskie)

Odwiedzam czasem blog Bea w Kuchni, cudownie się go czyta. Bea ma także wiele wspaniałych przepisów dla Alergików i gotuje sezonowo!
Właśnie tam znalazłam przepis na Bułeczki Kokosowe, a ponieważ są wegańskie, od razu go wypróbowałam. 
Właściwie zmieniłam tylko olej, użyłam kokosowego, ale możecie użyć oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego czy słonecznikowego.
Bułeczki wyszły przepyszne! Najlepsze jeszcze ciepłe. Pozostawiłam 2 aby przekonać się jakie będą następnego dnia i mimo, że twardsze nadal były bardzo smaczne.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Bułeczki kokosowe

(wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3 h 

CZAS PIECZENIA: 20-30 minut

ILOŚĆ: 8 szt 

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ  500) 
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 70 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej), można użyć oliwę z oliwek lub olej roślinny
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego 
  • starta skórka z cytryny (jeśli dozwolona, albo można pominąć)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu (można pominąć)
  • łyżka syropu klonowego do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe mieszamy z gorącą wodą, studzimy, w jeszcze ciepłym roztworze rozpuszczamy drożdże (czekamy chwilę, aż drożdże zaczną pracować czyli lekko się zapienią)
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, wiórkami kokosowymi i przyprawami, wsypujemy cukier
  3. Wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy olej kokosowy i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie ręcznie ok 5 minut)
  4. Po chwili dodajemy otartą skórkę z cytryny i dalej wyrabiamy ok. 5 minut (ciasto ma być dosyć miękkie i luźne, nie dosypujmy mąki, aby gotowe bułeczki nie były twarde) 
  5. Elastyczne ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny (ma podwoić objętość)
  6. Następnie dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy je w formie stokrotki (niezbyt ściśle), na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra – dół)
  9. Wierzch bułeczek przed pieczeniem smarujemy mlekiem kokosowym, samym lub np. wymieszanym z syropem klonowym
  10. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, u mnie po ok. 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180°C i piekłam jeszcze przez ok. 15 minut (bułeczki mają być lekko rumiane, czas pieczenia zależny jest także od Waszych piekarników)
  11. Jeszcze ciepłe bułeczki można posmarować syropem klonowym lub klarownym miodem (jeśli dozwolony)

Wskazówki: Bułeczki są najlepsze na ciepło. Na drugi dzień nieco twardsze ale pokrojone na mniejsze części, podane do ciepłej kawy orkiszowej, wspaniałe Jeśli użyjecie innej mąki (zwłaszcza razowej) z pewnością zwiększy się ilość mleka/wody (razowa mąka chłonie więcej płynów) Można użyć innego mleka roślinnego, ale nie będzie to już ten smak:) Ja z pewnością wypróbuję jeszcze te bułeczki w wersji migdałowej (wiórki kokosowe zastąpię migdałową mąką, a mleko kokosowe, mlekiem ryżowo-migdałowym) Gotowe bułeczki, posmarowane syropem klonowym będą się lekko kleić (palce lizać!) 

buleczki kokosowe mamaalergikagotuje.pl

 Ciasto przed formowaniem bułeczek

4 komentarze to "Bułeczki kokosowe (wegańskie)"

  • comment-avatar
    przecinkowa 22 kwietnia 2013 (10:57)

    Wyglądają zachęcająco! 🙂 Zapisuję!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 kwietnia 2013 (11:04)

    przecinkowa; Nie rozczarujesz się:)

  • comment-avatar
    Bea 27 kwietnia 2013 (05:58)

    Piekne! Ciesze sie, ze smakowaly! 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:26)

    Bea; Rewelacyjne:) Cieszę się, że je u Ciebie znalazłam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.