Chili con carne z taco

Mój alergik ma zestaw swoich ulubionych dań. Chili con carne pojawia się w naszym domu dość często.

Taki sos mięsny podaję także z makaronem spaghetti lub w wersji zredukowanej, zawinięty w tortilli czyli jako burrito.

Wpis na wegańskie danie tego typu, czyli burrito warzywne, również znajdziesz na blogu.

Więcej przepisów na dania z mięsem znajdziesz TUTAJ.

Jeśli szukasz przepisów dla nastolatków to polecam dział w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje pt. Domowy Fast Food.

Książka kończy swój nakład. Obecnie jest dostępna w promocyjnej cenie w OUTLECIE MAG!

Chili con carne z taco

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez glutenu)

Ilość: 12 porcji

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub mięsa z indyka
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 300 ml wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki (400 g)
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
  • puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
  • 1 mała puszka kukurydzy w zalewie (140 g po odsączeniu)
  • sól himalajska drobna
  • kmin rzymski* lub suszony tymianek
  • wędzona lub ostra papryka w proszku

dodatkowo:

  • taco (12 sztuk)
  • 1 awokado
  • salsa

na sos:

  • 2 pełne łyżki majonezu wegańskiego (u mnie bez soi)
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany kokosowej 18%
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodajemy zmielone mięso, które przy użyciu drewnianego widelca rozdrabniamy i smażymy na dużym ogniu.
  2. W międzyczasie dodajemy do mięsa 1 łyżeczkę kminu lub/i suszonego tymianku, szczyptę pieprzu i soli.
  3. Kiedy mięso zacznie się rumienić wlewamy bulion, mieszamy i smażymy bez przykrycia na mniejszym ogniu.
  4. Po ok. 10-15 minutach gdy bulion się zredukuje, dodajemy passatę pomidorową i syrop klonowy.
  5. Smażymy przez kolejne 10-15 minut.
  6. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pozostawiamy na ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. Podczas smażenia by rozcieńczyć sos dodajemy porcję przegotowanej gorącej wody.
  8. W międzyczasie przygotowujemy sos majonezowy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Sos przechowujemy w lodówce, wyjmujemy na krótko przed podaniem.

Wskazówki:

Taki mięsny sos w rzadszej wersji możemy spożywać także z dodatkiem makaronu.

Gęstą jego wersję warto wykorzystać również do przygotowania tortilli.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Chili con carne z taco"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.