Mój alergik ma zestaw swoich ulubionych dań. Chili con carne pojawia się w naszym domu dość często.
Taki sos mięsny podaję także z makaronem spaghetti lub w wersji zredukowanej, zawinięty w tortilli czyli jako burrito.
Wpis na wegańskie danie tego typu, czyli burrito warzywne, również znajdziesz na blogu.
Więcej przepisów na dania z mięsem znajdziesz TUTAJ.
Jeśli szukasz przepisów dla nastolatków to polecam dział w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje pt. Domowy Fast Food.
Książka kończy swój nakład. Obecnie jest dostępna w promocyjnej cenie w OUTLECIE MAG!

Chili con carne z taco
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez glutenu)
Ilość: 12 porcji
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub mięsa z indyka
- 1 mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 300 ml wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki (400 g)
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
- puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 mała puszka kukurydzy w zalewie (140 g po odsączeniu)
- sól himalajska drobna
- kmin rzymski* lub suszony tymianek
- wędzona lub ostra papryka w proszku
dodatkowo:
- taco (12 sztuk)
- 1 awokado
- salsa
na sos:
- 2 pełne łyżki majonezu wegańskiego (u mnie bez soi)
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany kokosowej 18%
- 1 łyżeczka ketchupu
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodajemy zmielone mięso, które przy użyciu drewnianego widelca rozdrabniamy i smażymy na dużym ogniu.
- W międzyczasie dodajemy do mięsa 1 łyżeczkę kminu lub/i suszonego tymianku, szczyptę pieprzu i soli.
- Kiedy mięso zacznie się rumienić wlewamy bulion, mieszamy i smażymy bez przykrycia na mniejszym ogniu.
- Po ok. 10-15 minutach gdy bulion się zredukuje, dodajemy passatę pomidorową i syrop klonowy.
- Smażymy przez kolejne 10-15 minut.
- Następnie dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pozostawiamy na ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. Podczas smażenia by rozcieńczyć sos dodajemy porcję przegotowanej gorącej wody.
- W międzyczasie przygotowujemy sos majonezowy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Sos przechowujemy w lodówce, wyjmujemy na krótko przed podaniem.
Wskazówki:
Taki mięsny sos w rzadszej wersji możemy spożywać także z dodatkiem makaronu.
Gęstą jego wersję warto wykorzystać również do przygotowania tortilli.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Chili con carne z taco"