Ciasteczka owsiano-kokosowe

Kolejne pyszne ciasteczka, które udało mi wyczarować jeszcze przed wyjazdem nad morze. Niestety szybko się skończyły. Zapach jaki unosił się w całym domu podczas ich pieczenia był zniewalający. Zjedliśmy je również z dodatkiem domowego dżemu z wiśni, który nadał im więcej słodkości, polecam:)

Niestety wiele osób ma uczulenie na kokos więc dla Was wyczarowałam już wcześniej Ciasteczka Pełnoziarniste oraz Słoneczka Orkiszowo-Owsiane
Zapraszam i życzę Smacznego

 

 

Ciasteczka owsiano-kokosowe

(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
Składniki:
  • 80 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych BIO (duże)
  • 250 ml śmietanki kokosowej (u mnie TAKA)
  • 3 łyżki gęstego syropu kukurydzianego 
  • 40 g pestek słonecznika 
  • 20 g płatków kokosowych (u mnie zmielonych) lub wiórków kokosowych
  • 40 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Śmietankę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody
  2. Płatki owsiane wsypać do ciepłej, gęstej śmietanki kokosowej i zostawić na 15 minut do napęcznienia
  3. Do płatków dodać suszone owoce, słonecznik i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
  4. Posłodzić całość syropem kukurydzianym i dokładnie wyrobić ciasto, powstanie lepka masa, z której należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
  6. Rozgrzać piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  7. Uformowane kulki układać na blaszce w ok 2cm odległości od siebie, rozpłaszczyć dnem niewielkiego kieliszka (w razie przyklejania się wysmarować dno kieliszka olejem), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut lub aż do momentu kiedy będą rumiane 
  8. Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły

Wskazówki:

Mąkę orkiszową razową w skali 1:1 można zastąpić mąką pszenną lub orkiszową jasną.
Można dodać łyżkę cukru pudru, ciasteczka wyjdą słodsze.
Śmietanę kokosową z przepisu można zastąpić gęstym mlekiem z puszki (bez wody kokosowej), podgrzanym.

 

 

 

 

7 komentarzy to "Ciasteczka owsiano-kokosowe"

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 18 sierpnia 2012 (11:16)

    Boże jakie cudne, zjadłabym wszystkie. jestem na głodzie. Mój Jarek powiedział "koniec z pieczeniem, bo nam d… rosną". No i teraz na głodzie chodzimy, a tu takie pyszności i zdrowe. A może by tak traktować je jako lekarstwo, a nie słodycze co? Buziaki przesyłam sobotnie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 sierpnia 2012 (16:11)

    Pozytywnie Kreatywnie; To samo zdrowie takie ciasteczka, błonnik, witaminy. Orkisz wzmacnia ciało, przy zmęczeniach, alergiach, dolegliwościach z układem krążenia. Nic tylko jeść zwłaszcza na diecie,gwarantuję,że d…a nie urośnie:)

  • comment-avatar
    aga-aa 18 sierpnia 2012 (16:18)

    robie podobne ale inne dlatego przy najblizszej okazji przetestuje twoj przepis:-)

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 19 sierpnia 2012 (17:36)

    Wczoraj zrobiłam knedle śliwkowe z Twojego przepisu, dodałam tylko cynamon do śliwek. Wyszły cudowne. A myslałam, że bez jajek nie wyjdą. Dzięki serdeczne za pomysł. Pozdrawiam ciepło. Agnieszka.

  • comment-avatar
    Paula78 30 sierpnia 2012 (10:24)

    a czy zamiast smietanki kokosowej moge użyć gęstego mleka kokosowego?

  • comment-avatar
    Paula78 30 sierpnia 2012 (10:25)

    a czy zamiast smietanki mogę uzyć gęstego mleka kokosowego?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 sierpnia 2012 (15:32)

    Paula78; Uważam, że bez problemu można, odlej wodę z puszki i użyj reszty. W razie jak ciastka wydadzą się za rzadkie dodaj więcej płatków owsianych:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.