Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami

Kiedy zrobiłam swoje pierwsze Ciasto Batonik Owsiany z Dżemem Truskawkowym, wiedziałam, że będę wyczarowywać takich batoników więcej. 

Nie mam żadnych wyrzutów sumienia zajadając się nim dopóki jest, a znika za szybko. Wszyscy domownicy wciąż podbierali kawałek po kawałku. 
Bogate w błonnik orkiszowo-owsiane ciasto tym razem dopełniłam domową konfiturą z wiśni. W porównaniu do pierwszego, ciasto na ten batonik zrobiłam bardziej mokre i ta opcja także bardziej nam smakowała. 
Kilka chwil przygotowania, pół godzinki w piekarniku i mamy super przekąskę, deser czy uzupełnienie drugiego śniadania.
Przepis dołączam do akcji Szybkie Ciasta – Edycja Karnawałowa
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:10-15 minut
CZAS PIECZENIA: 25-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
  • 125 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru trzcinowego drobnego
  • 100 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 75 ml mleka ryżowego z wanilią lub wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200-250 g nisko-słodzonej domowej konfitury z wiśni (lub inna ulubiona raczej kwaskowa)
Przygotowanie:
  1. Margarynę miksujemy z cukrem na dużych obrotach na gładką masę (tak aby cukier się znacznie rozdrobnił)
  2. Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy kamień winny, szczyptę soli i mieszamy
  3. Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki owsiane, orkiszowe, mleko i ekstrakt nadal miksujemy (powstanie konsystencja dość lepka ale zwarta)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia (u mnie 23 cm x 23cm), smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia 
  6. Przekładamy połowę ciasta na dno naczynia, dociskamy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
  7. Na ciasto wykładamy naszą konfiturę, rozsmarowujemy ją po całości ciasta
  8. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy, tworząc kolejną warstwę na powierzchni wiśni
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż stanie się złocisto-brązowe), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki 
 

9 komentarzy to "Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami"

  • comment-avatar
    asiathinksthings.com 16 stycznia 2013 (17:40)

    zmieniłabym tylko wiśnie na coś innego, ale poza tym to super! Pozdrawiam! Asia

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 stycznia 2013 (18:06)

    asiathinksthings.com; Dziękuję a dodatek dżemu to czysta smakowa dowolność:) Nie lubisz wiśni?

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 16 stycznia 2013 (18:26)

    Takie ciacha to można jeść bezkarnie;) Pysznie, zdrowo, owocowo!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 stycznia 2013 (19:16)

    Ewa; I dokładnie tak je zjedliśmy ale nadal mamy na nie ochotę:)

  • comment-avatar
    Ewa 18 stycznia 2013 (16:47)

    Forum podglądam regularnie ale jakoś dawno nic nie piekłam i nie komentowałam, ale batonik mnie skusił małą ilością składników i szybkim przygotowaniem….i było warto – przepyszny!!! Dokonałam paru modyfikacji, dałam zwykłe masło, bo u nas nie ma alergii, zamiast orkiszowych płatków dosypałam popping z amarantusa, a dżem był domowy z czarnej porzeczki ale efekt rewelacyjny, smakował mnie i

  • comment-avatar
    Ewa 18 stycznia 2013 (17:26)

    Ojej forum napisałam oczywiście chodziło mi o bloga 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 stycznia 2013 (19:23)

    Ewa; I to jest właśnie fajne w tego typu ciastach, mieszasz co lubisz a efekt super:) "Forum"? nic to i tak wiadomo o co chodzi:)

  • comment-avatar
    Anonymous 8 kwietnia 2013 (13:08)

    Witam, właśnie odkryłam Pani bloga i jest to świetna sprawa! Zamierzam wypróbować to ciacho w związku z czym mam pytanie, czy można margaryne zastąpić oliwą z oliwek? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Pozdrawiam serdecznie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 kwietnia 2013 (13:13)

    Anonimowy; Szczerze powiem nie wiem, nie robiłam z oliwą. Oliwa z oliwek ma specyficzny smak, mało się nadaje do słodkich potraw, może już lepiej olej kokosowy wykorzystać. Proporcje bym trzymała podobne, czyli 125 ml oliwy. Proszę dać znać jak wyjdzie:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.