Kiedy zrobiłam swoje pierwsze Ciasto Batonik Owsiany z Dżemem Truskawkowym, wiedziałam, że będę wyczarowywać takich batoników więcej.
Nie mam żadnych wyrzutów sumienia zajadając się nim dopóki jest, a znika za szybko. Wszyscy domownicy wciąż podbierali kawałek po kawałku.
Bogate w błonnik orkiszowo-owsiane ciasto tym razem dopełniłam domową konfiturą z wiśni. W porównaniu do pierwszego, ciasto na ten batonik zrobiłam bardziej mokre i ta opcja także bardziej nam smakowała.
Kilka chwil przygotowania, pół godzinki w piekarniku i mamy super przekąskę, deser czy uzupełnienie drugiego śniadania.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 minut
CZAS PIECZENIA: 25-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 125 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
- 60 g cukru trzcinowego drobnego
- 100 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków orkiszowych
- 75 ml mleka ryżowego z wanilią lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200-250 g nisko-słodzonej domowej konfitury z wiśni (lub inna ulubiona raczej kwaskowa)
Przygotowanie:
- Margarynę miksujemy z cukrem na dużych obrotach na gładką masę (tak, aby cukier się znacznie rozdrobnił)
- Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy kamień winny, szczyptę soli i mieszamy
- Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki owsiane, orkiszowe, mleko i ekstrakt nadal miksujemy (powstanie konsystencja dość lepka ale zwarta)
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia (u mnie 23 cm x 23cm), smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia
- Przekładamy połowę ciasta na dno naczynia, dociskamy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
- Na ciasto wykładamy naszą konfiturę, rozsmarowujemy ją po całości ciasta
- Pozostałe ciasto rozsmarowujemy, tworząc kolejną warstwę na powierzchni wiśni
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż stanie się złocisto-brązowe), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki
9 komentarzy to "Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami"
asiathinksthings.com 16 stycznia 2013 (17:40)
zmieniłabym tylko wiśnie na coś innego, ale poza tym to super! Pozdrawiam! Asia
Mama Alergika 16 stycznia 2013 (18:06)
asiathinksthings.com; Dziękuję a dodatek dżemu to czysta smakowa dowolność:) Nie lubisz wiśni?
mojetworyprzetwory 16 stycznia 2013 (18:26)
Takie ciacha to można jeść bezkarnie;) Pysznie, zdrowo, owocowo!
Mama Alergika 16 stycznia 2013 (19:16)
Ewa; I dokładnie tak je zjedliśmy ale nadal mamy na nie ochotę:)
Ewa 18 stycznia 2013 (16:47)
Forum podglądam regularnie ale jakoś dawno nic nie piekłam i nie komentowałam, ale batonik mnie skusił małą ilością składników i szybkim przygotowaniem….i było warto – przepyszny!!! Dokonałam paru modyfikacji, dałam zwykłe masło, bo u nas nie ma alergii, zamiast orkiszowych płatków dosypałam popping z amarantusa, a dżem był domowy z czarnej porzeczki ale efekt rewelacyjny, smakował mnie i
Ewa 18 stycznia 2013 (17:26)
Ojej forum napisałam oczywiście chodziło mi o bloga 🙂
Mama Alergika 18 stycznia 2013 (19:23)
Ewa; I to jest właśnie fajne w tego typu ciastach, mieszasz co lubisz a efekt super:) "Forum"? nic to i tak wiadomo o co chodzi:)
Anonymous 8 kwietnia 2013 (13:08)
Witam, właśnie odkryłam Pani bloga i jest to świetna sprawa! Zamierzam wypróbować to ciacho w związku z czym mam pytanie, czy można margaryne zastąpić oliwą z oliwek? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Pozdrawiam serdecznie!
Mama Alergika 8 kwietnia 2013 (13:13)
Anonimowy; Szczerze powiem nie wiem, nie robiłam z oliwą. Oliwa z oliwek ma specyficzny smak, mało się nadaje do słodkich potraw, może już lepiej olej kokosowy wykorzystać. Proporcje bym trzymała podobne, czyli 125 ml oliwy. Proszę dać znać jak wyjdzie:)