Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy?

Sezon pylenia roślin w wielu domach zaczyna rozdział pt. „Co mam podać dziecku do jedzenia”?

Pytanie: Co jeść gdy pylą drzewa, trawy i chwasty powraca jak bumerang.

Drugi rok mieszkamy nad morzem, a jednak i tak w najbardziej intensywnym momencie pylenia brzozy objawy alergiczne przypomniały nam, że alergia wciąż istnieje pomimo tak wielu naszych starań.

Konsultowałam się w ostatnich dniach z panem profesorem M. Kaczmarskim i jesteśmy zgodni co do tego, że zaraz po okresie pylenia przystąpimy do odczulania mojego alergika odpowiednio wyselekcjonowanymi alergenami brzozy.

Dziś chciałabym się skupić nie tyle na mechanizmach odpowiadających za to jak i dlaczego uczula nas pokarm podczas pylenia roślin, ale na podpowiedzi co jeść a czego nie jeść w takim okresie.

Uważam jednak, że każdy kto ma kontakt z alergią powinien poświęcić więcej uwagi zagadnieniom wyjaśniającym działanie alergii krzyżowych.

Zapraszam do lektury

Alergia na pyłki drzew i traw

Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy.

 

Kilka słów wstępu o alergiach krzyżowych się należy.

Alergia krzyżowa to nadwrażliwość organizmu na jednoczesne działanie co najmniej dwu alergenów z grupy: pokarmowych, wziewnych lub kontaktowych o zbliżonej budowie białkowej. Może ona dotyczyć alergenów spokrewnionych lub niespokrewnionych ze sobą.

Obserwuje się reakcje krzyżowe pomiędzy:

  • różnymi alergenami pokarmowymi (mleko krowie – mleko kozie)
  • pokarmowymi i wziewnymi (np. pyłki traw – pomidor, bylica – seler, marchew),
  • pokarmowymi i kontaktowymi (lateks – banan, awokado, kiwi).

Są to najczęściej reakcje natychmiastowe z udziałem przeciwciał IgE.

Więcej na temat pylenia brzozy oraz traw znajdziesz na stronach mojej książki „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi” Sezon wiosna-lato str. 5-7

 

Zestawienie alergenów pokarmowych reagujących krzyżowo z alergenami pyłków roślin:

 

Alergen wziewny

Alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo

Alergeny brzozy i innych drzew (dębu, olchy, leszczyny, kasztanowca)

Warzywa:

seler, marchew, pietruszka, pomidor, groch, inne strączkowe, ziemniaki, bakłażany, awokado, szparagi, natka pietruszki

Owoce:

jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banan, melon, papaja, figi, ananas,

Przyprawy:

pieprz, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon

Inne:

orzechy, migdały, mak, sezam, słonecznik, kasztany jadalne, gryka

Alergeny traw, ziół i chwastów (bylicy, ambrozji)

Warzywa:

marchew, pietruszka, seler, groch, soja, cebula, czosnek, por, szczypiorek, pomidor, ziemniaki, buraki, ogórki, dynia + pestki dyni, papryka, koper włoski (fenkuł)

Owoce:

melon, arbuz, kiwi, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, maliny, morele, nektarynki, śliwki, wiśnie, banan

Inne:

orzechy, ryż, słonecznik, sezam, miód, olej słonecznikowy, kiełki i mąki pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, kukurydza

Przyprawy:

koper, rumianek, anyż, kolendra, kminek, oregano

 

Trzeba też wiedzieć, że uczuleni na pyłek brzozy mogą reagować na pyłki innych drzew takich jak: leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku.

Uczuleni na pyłki traw mogą reagować na zboża, czyli na mąki pszenicy, jęczmienia czy żyta.

Uczuleni na pyłek bylicy silnie reagują na różne przyprawy.

 

Wszystkie powyższe informacje to duży skrót.

U mojego alergika występuje wysokie uczulenie na pyłek brzozy, bylicy, traw i zbóż dlatego wyżej wymienione w tabeli pokarmy jesteśmy zmuszeni odstawiać na czas pylenia roślin.

W okresie jesienno-zimowym mój Alergik mógł jeść większość z nich.

 

Dlaczego tak wiele pokarmów a zwłaszcza warzyw i owoców odpada z diety w związku z alergią krzyżową?

Główny alergen brzozy Bet v1 jest podobny do alergenów owoców takich jak jabłka, gruszki, śliwki oraz warzyw jak seler, marchew, pietruszka.

Profiliny to kolejny winowajca, występują prawie we wszystkich warzywach i owocach.

Krzyżują się ze wszystkimi pyłkami, a także z lateksem, a jak z lateksem to także z melonem, kiwi, bananem, awokado, papają, kasztanem czy brzoskwinią.

 

Żeby dowiedzieć się, na które rodzaje białek jesteśmy uczuleni warto poddać się diagnostyce molekularnej. Jest to metoda umożliwiająca oznaczenie stężenia immunoglobulin E-swoistych skierowanych przeciwko określonym komponentom alergenowym.

 

W takim razie co jeść?

Alergicy powinni dobierać składniki indywidualnie. Alergie krzyżowe nie zawsze dają tak samo silne reakcje u każdego.

Wszystko zależy od rodzaju uczulających białek, ogólnego stanu zdrowia, środowiska w którym przebywamy, ekspozycji na alergeny, łączenia pokarmów, ilości spożytego składnika oraz jego jakości itp.

 

Oto lista produktów, z których najczęściej korzystam przygotowując posiłki dla mojego alergika

w okresie pylenia drzew, traw i chwastów:

 

Przygotowuję posiłki składające się z jak najmniejszej ilości składników, żeby w razie konieczności wyłapać winowajcę.

W przypadku „nagłego braku smaku” na coś co syn wcześniej lubił, rezygnuję ze składnika na kilka dni.

Warzywa:

sałata masłowa, pak choi, rzymska, roszponka, kapusta biała, czerwona, pekińska, brokuły, kalarepa, ziemniaki gotowane, bataty, cukinia i kabaczek (mogą reagować krzyżowo przy alergii na dynię, melona, arbuza) ogórek (podobnie jak cukinia), jarmuż, szpinak (raz na 4 dni są wysokohistaminowe), pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki (nie są zalecane dla dzieci), fasolka szparagowa, bób (może reagować krzyżowo z grochem i innymi strączkami)

Owoce:

borówki, jagody, owoc granatu i rabarbar (podaję przetworzony), morwa, porzeczki (podaję przetworzone), agrest, dzika róża, daktyle

Inne:

kasza jaglana, kasza gryczana (może reagować krzyżowo z lateksem), płatki owsiane bezglutenowe, kasza manna orkiszowa, samopsza, płaskurka, mąka z tapioki, kulki tapioki, chia, siemię lniane, łuskane nasiona konopi, czarnuszka, inulina

olej z pestek winogron, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z czarnuszki, domowe masło klarowane

mleko jaglane, orkiszowe, owsiane, konopne, śmietana orkiszowa, owsiana,

mięta, kurkuma, tymianek, imbir, bazylia (mój alergik nie reaguje na tymianek, imbir ani bazylię ale spotkałam się z informacją, że one także mogą dać reakcje krzyżowe przy alergii na pyłki traw), sól, wanilia

syrop klonowy, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, syrop z morwy

łosoś, dorsz, śledź (raz na 4 dni)

indyk, kaczka, gęś, sporadycznie wieprzowina –mięsa ekologiczne

zielona herbata, bancha, kawa z cykorii, orkiszowa, woda średniozmineralizowana, herbata z hibiskusa, z dzikiej róży, mięty.

 

Jak widać lista tego co można jeść wcale nie jest taka krótka.

Bazując na niej i na setkach przepisów, które przygotowałam dla alergików, Ty także możesz cieszyć i smakiem i życiem:)

Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach.

Zapraszam do Sklepu MAG.

 

P.S. Jeśli ktoś rozpoznaje gatunki drzew ze zdjęć proszę o informację w komentarzach pod wpisem. Ja niestety nie wiem co to za drzewa, a bardzo chętnie posiądę tę wiedzę:)

 

 

 

8 komentarzy to "Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy?"

  • comment-avatar
    Dorota 27 października 2017 (14:57)

    Dzień dobry. Czytam właśnie bloga i trafiłam na pytanie o te drzewa. Na pierwszym zdjęciu jest drzewo bukowe. Pąki liściowe są bardzo smaczne i odżywcze. Dodawane do mieszanek ziołowych na oczyszczanie krwi. Nie można ich kupić, trzeba nazbierać samemu. Na zdjęciu na dole prawdopodobnie jest to kwitnący klon. Kwiaty również jadalne. Lubię je suszyć, by później zaparzać w przezroczystej szklance i obserwować ich piękno. Herbata jest smaczna i można potem zjeść kwiatka. Lubię je jeść wiosną na surowo. Bardzo mi smakują. Tak wygląda. Pozdrawiam ciepło. https://uploads.disquscdn.com/images/777d34ba274a6453f84ec9608758bb61edba1567aad95c9069fe20ac712b52ed.jpg

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 listopada 2017 (15:12)

      Dziękuję za informację. Dla mnie jest ona ważna pod kątem alergenów wziewnych.

  • comment-avatar
    Marcin Buczek 15 czerwca 2019 (20:47)

    Dzien dobry. A co z truskawkami i malinami, ktorych nie ma na zadnej liscie? Pozdrawiam, marcin

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 czerwca 2019 (10:59)

      Wiele warzyw i owoców się krzyżuje z trawami, dopiszę bo to samodzielnie często uczulające owoce ale krzyżowo można reagować na nie także w okresie pylenia roślin.

  • comment-avatar
    Marzena Brzozowska 22 czerwca 2019 (11:46)

    Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Jeśli mam alergie na pyłki drzew to powinnam te opisane składniki wykluczyć z diety na czas pylenia roślin ( nawet jeśli w testach na alergie nie wykazano że jestem na nie uczulona) bo to one powodują reakcje krzyżowe? I dalej jeśli wykluczam je z diety to moje samopoczucie powinno ulec zmianie na lepsze?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 czerwca 2019 (12:26)

      Jeśli ma Pani alergie wziewne to trzeba być czujnym w przypadku alergenów pokarmowych, ponieważ te które nazywamy krzyżowymi mają podobne białka. Nasilenie objawów np. astmatycznych, skórnych czy większy katar mogą być spowodowane tym co Pani je, nawet jeśli testy tego nie wykazują. Żeby poznać alergeny krzyżowe warto zrobić badania molekularne, dla osób z IgE zależną alergią. Robiłam takie synowi i dokładnie wiem, które białka go uczulają i w jakich pokarmach się znajdują. Obserwacja ma wielkie znaczenie, jeśli pylą trawy a Pani samopoczucie nie jest stałe tylko raz lepiej raz gorzej to najprawdopodobniej jest to spowodowane stanem zapalnym jaki powstaje po spożyciu uczulających krzyżowo pokarmów. Trzeba jednak pamiętać, że u alergików wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu zdrowia np. połączenie wysiłku z pyłkami, stres, zmiana otoczenia itd. Nie mniej jednak nie unikniemy faktu, że to co jemy w przypadku alergii na pyłki, sierść zwierząt itd. ma powiązanie i wpływa na stan zdrowia. Dlatego zaleca się unikania pokarmów krzyżowo reagujących zwłaszcza w okresie silnego pylenia.

  • comment-avatar
    Justyna Gregorowicz 30 czerwca 2019 (14:25)

    A czy uczulony na pyłki traw może zjeść jabłko pieczone lub gotowane? (np. kompot jabłkowy)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 czerwca 2019 (16:17)

      To wszystko zależy od tego jak dany organizm reaguje na alergeny krzyżowe. Trzeba wiedzieć co może zaszkodzić ale nie oznacza to całkowitej eliminacji, ponieważ dopiero praktyka potwierdza testy. Osobiście w okresie pylenia unikaliśmy tego co może dać silne reakcje ale jesienią i zimą pieczone jabłka i kompot były tolerowane. Jabłko też jabłku nie równe, są odmiany, które uczulają mniej i takie które dają silniejsze reakcje. Więcej alergenu jest pod skórką więc obrane podobno szkodzi mniej. Jeśli po zjedzeniu takiego pieczonego jabłka zauważy Pani zmiany, głównie w okolicach ust, skórne czy katar, należy produkt odstawić i najlepiej do niego przez okres pylenia nie wracać. Spróbować jesienią i znów obserwować. Znaczenie ma również ilość, czasem niewielka jest tolerowana a czasem gdy alergia silna wystarczy kęs by się źle poczuć. Nam w rozpoznaniu wroga pomogły testy molekularne wykazujące białka na które są silne alergie krzyżowe.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.