Ostatnia część Harrego Pottera juz w sprzedaży, więc sobotni wieczór spędziliśmy przed TV. Takie domowe kino nie mogło obejść się bez popcornu:).
Przygotowanie domowego popcornu to kwestia tylko kilku minut.
Wspólne spędzanie czasu z dziećmi jest bezcenne, nawet jeśli to tylko oglądanie ulubionych filmów.
Polecam i życzę Smacznego
Domowy popcorn
(bezglutenowy, wegański)
CZAS SMAŻENIA: 5 minut LICZBA PORCJI: 2-3 Składniki:
-
ziarno kukurydzy ok. 150 g
-
olej z pestek winogron do smażenia (ok. 2-3 łyżki)
-
sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
-
Do wysokiego garnka wlewamy olej, wsypujemy ziarna kukurydzy (tyle by przykryły dno garnka stanowiąc jedną warstwą),
-
Ziarno posypujemy solą, garnek przykrywamy, rozgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem (koniecznie!)
-
Po ok. 2 minutach ziarna kukurydzy zaczną się otwierać, podskakiwać i pękać
-
Popcorn jest gotowy gdy pękanie ziaren ustanie
-
Wysypujemy popcorn do miski i dosalamy do smaku
Wskazówki:
Sól należy ograniczać w codziennej diecie. “Nadmiar soli jest znaną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, wrzodów i raka żołądka, obrzęków, strachu, zachcianek smakowych, uszkodzenia nerek, zmniejszonego wchłaniania substancji odżywczych oraz niedoboru wapnia, który z kolei prowadzi do osłabienia kości, nerwów, mięśni i serca.” Żródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
1 Reply to "Domowy popcorn"
speranza 18 grudnia 2014 (11:18)
Gdzie / z jakiej firmy można dostać popcorn (ziarna) bez glutenu i innych dodatków? Od dłuższego czasu szukam i straciłam już nadzieję – mama karmiąca 5,5 miesięczną dziewczynki uczulonej na prawie wszystko.. Nasz repertuar (ziemniaki, kukurydza, wieprzowina, dorsz, cebula, żółtko, ciecierzyca )