Domowy popcorn

Ostatnia część Harrego Pottera juz w sprzedaży, więc sobotni wieczór spędziliśmy przed TV. Takie domowe kino nie mogło obejść się bez popcornu:).

Przygotowanie domowego popcornu to kwestia tylko kilku minut.
Wspólne spędzanie czasu z dziećmi jest bezcenne, nawet jeśli to tylko oglądanie ulubionych filmów.
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Domowy popcorn

(bezglutenowy, wegański)

CZAS SMAŻENIA: 5 minut LICZBA PORCJI: 2-3 Składniki:

  • ziarno kukurydzy ok. 150 g
  • olej z pestek winogron do smażenia (ok. 2-3 łyżki)
  • sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
  1. Do wysokiego garnka wlewamy olej, wsypujemy ziarna kukurydzy (tyle by przykryły dno garnka stanowiąc jedną warstwą),
  2. Ziarno posypujemy solą, garnek przykrywamy, rozgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem (koniecznie!)
  3. Po ok. 2 minutach ziarna kukurydzy zaczną się otwierać, podskakiwać i pękać
  4. Popcorn jest gotowy gdy pękanie ziaren ustanie
  5. Wysypujemy popcorn do miski i dosalamy do smaku
Wskazówki:
Sól należy ograniczać w codziennej diecie.  “Nadmiar soli jest znaną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, wrzodów i raka żołądka, obrzęków, strachu, zachcianek smakowych, uszkodzenia nerek, zmniejszonego wchłaniania substancji odżywczych oraz niedoboru wapnia, który z kolei prowadzi do osłabienia kości, nerwów, mięśni i serca.” Żródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford

domowy popcorn
domowy popcorn

 

1 Reply to "Domowy popcorn"

  • comment-avatar
    speranza 18 grudnia 2014 (11:18)

    Gdzie / z jakiej firmy można dostać popcorn (ziarna) bez glutenu i innych dodatków? Od dłuższego czasu szukam i straciłam już nadzieję – mama karmiąca 5,5 miesięczną dziewczynki uczulonej na prawie wszystko.. Nasz repertuar (ziemniaki, kukurydza, wieprzowina, dorsz, cebula, żółtko, ciecierzyca )

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.