Dżem truskawkowo-jagodowy niskosłodzony

Ten dżem truskawkowo-jagodowy zrobiłam jeszcze przed urlopem.
Truskawki w tym roku już się skończyły, więc przepis do wykorzystania raczej w następnym sezonie. Dżem wyszedł bardzo smaczny.
Moje dżemy smażę tradycyjnie przez 2-3 dni, nie dodaję żadnych polepszaczy.
Ilość cukru trzcinowego zmniejszam do minimum i uzależniam od naturalnej słodkości owoców.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Dżem truskawkowo-jagodowy

(nisko-słodzony)

Czas przygotowania: 15 minut + cała noc na puszczenie soku

Czas smażenia: 10 minut + 10 + (15 minut + 15-30 minut na drugi dzień)

Pasteryzacja: 20 + 20 minut

ILOŚĆ: ok. 500 g dżemu

Składniki:

  • 700 g truskawek (waga po przygotowaniu)
  • 300 g jagód
  • 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół) umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Jagody bardzo dokładnie myjemy ciepłą wodą (ja używam nawet bardzo ciepłej), kilka razy płuczemy, dodajemy do truskawek
  3. Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
  4. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
  5. Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia, dosypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z limonki, mieszamy i odstawiamy
  6. Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut i wieczorem jeśli to konieczne raz jeszcze, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. (Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką,  żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
  7. Ja delikatnie zblendowałam truskawki w gotowym już dżemie
  8. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy;

Pasteryzacja:

  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
  2. Wstawiamy słoiki i zakrętki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest  ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy (możemy wcześniej jeszcze przetrzeć zakrętki spirytusem) 
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
dżem truskawkowy z jagodami
Owoce puściły sok

5 komentarzy to "Dżem truskawkowo-jagodowy niskosłodzony"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.