Ten dżem truskawkowo-jagodowy zrobiłam jeszcze przed urlopem.
Truskawki w tym roku już się skończyły, więc przepis do wykorzystania raczej w następnym sezonie. Dżem wyszedł bardzo smaczny.
Moje dżemy smażę tradycyjnie przez 2-3 dni, nie dodaję żadnych polepszaczy.
Ilość cukru trzcinowego zmniejszam do minimum i uzależniam od naturalnej słodkości owoców.
Zapraszam i życzę Smacznego
Dżem truskawkowo-jagodowy
(nisko-słodzony)
Czas przygotowania: 15 minut + cała noc na puszczenie soku
Czas smażenia: 10 minut + 10 + (15 minut + 15-30 minut na drugi dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
ILOŚĆ: ok. 500 g dżemu
Składniki:
- 700 g truskawek (waga po przygotowaniu)
- 300 g jagód
- 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół) umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
- Jagody bardzo dokładnie myjemy ciepłą wodą (ja używam nawet bardzo ciepłej), kilka razy płuczemy, dodajemy do truskawek
- Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
- Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
- Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia, dosypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z limonki, mieszamy i odstawiamy
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut i wieczorem jeśli to konieczne raz jeszcze, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. (Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
- Ja delikatnie zblendowałam truskawki w gotowym już dżemie
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy;
Pasteryzacja:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
- Wstawiamy słoiki i zakrętki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy (możemy wcześniej jeszcze przetrzeć zakrętki spirytusem)
- Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Owoce puściły sok
5 komentarzy to "Dżem truskawkowo-jagodowy niskosłodzony"
Rossnett 22 lipca 2013 (14:52)
Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/
Pozytywnie Kreatywnie 22 lipca 2013 (16:00)
O Mamusiuuuu! Mniommm, mniommm…. 🙂
Olcik 23 lipca 2013 (06:26)
Truskawy!?
marzą mi się!:))
pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 5!
Mama Alergika 23 lipca 2013 (17:57)
Rossnetti; Smacznie wyszło:) Dziękuję za odwiedziny!
Mama Alergika 23 lipca 2013 (17:57)
Pozytywnie Kreatywnie; Oj żebyś wiedziała że mniom, mniom:)