Komosa ryżowa z gruszką (danie od 8 miesiąca życia)

image_pdfPobierz PDF
Kolejny przepis „kwiatek”, o którym zapomniałam:) 
W czasie naszych ostatnich wakacji miałam okazję przygotowywać posiłki dla małej bratanicy. Nie jest alergiczką, jej mama stawia na zdrowe odżywianie. Dziś więc śniadaniowa propozycja przygotowana przez moją bratową. 
Komosa ryżowa z gruszkami to danie, które można podać maluchom od 8 miesiąca życia, co wcale nie oznacza, że większe dzieci z takiej budyniowej wersji się nie ucieszą. Dla nieuczulonych, można dodać do niej dozwolony jogurt. (Potrawa na zdjęciach poniżej zawiera jogurt)
Zapraszam i życzę maluchom Smacznego

Przepis
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 minut
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:

  • 60 g komosy ryżowej + 375 ml wody
  • szczypta cynamonu w proszku (można pominąć lub użyć innej przyprawy)
  • 4 łyżki mleka roślinnego (u nas owsiane)
  • 1/2 gruszki lub jabłka (słodkie)

Przygotowanie:

  1. Komosę dokładnie płuczemy (aby wypłukać z niej gorzkie saponiny), wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia
  2. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i gotujemy ok 10-15 minut
  3. Odkrywamy rondel, dodajemy cynamon, mleko roślinne i gruszkę pokrojoną na mniejsze kawałki
  4. Rondelek ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut 
  5. Zdejmujemy z ognia, lekko miksujemy blenderem, przekładamy do miseczki i ewentualnie dodajemy 3-4 łyżki  dozwolonego jogurtu
Wskazówki: 
Dla osób na diecie bezglutenowej należy użyć  np. mleko ryżowe, kokosowe, jaglane
Zamiast komosy można użyć kaszę jaglaną

 

1 Reply to "Komosa ryżowa z gruszką (danie od 8 miesiąca życia)"

Leave a reply

Your email address will not be published.