Kolejny przepis “kwiatek”, o którym zapomniałam:)
W czasie naszych ostatnich wakacji miałam okazję przygotowywać posiłki dla małej bratanicy. Nie jest alergiczką, jej mama stawia na zdrowe odżywianie. Dziś więc śniadaniowa propozycja przygotowana przez moją bratową.
W czasie naszych ostatnich wakacji miałam okazję przygotowywać posiłki dla małej bratanicy. Nie jest alergiczką, jej mama stawia na zdrowe odżywianie. Dziś więc śniadaniowa propozycja przygotowana przez moją bratową.
Komosa ryżowa z gruszkami to danie, które można podać maluchom od 8 miesiąca życia, co wcale nie oznacza, że większe dzieci z takiej budyniowej wersji się nie ucieszą. Dla nieuczulonych, można dodać do niej dozwolony jogurt. (Potrawa na zdjęciach poniżej zawiera jogurt)
Zapraszam i życzę maluchom Smacznego
Przepis
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 minut
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:
- 60 g komosy ryżowej + 375 ml wody
- szczypta cynamonu w proszku (można pominąć lub użyć innej przyprawy)
- 4 łyżki mleka roślinnego (u nas owsiane)
- 1/2 gruszki lub jabłka (słodkie)
Przygotowanie:
- Komosę dokładnie płuczemy (aby wypłukać z niej gorzkie saponiny), wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i gotujemy ok 10-15 minut
- Odkrywamy rondel, dodajemy cynamon, mleko roślinne i gruszkę pokrojoną na mniejsze kawałki
- Rondelek ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut
- Zdejmujemy z ognia, lekko miksujemy blenderem, przekładamy do miseczki i ewentualnie dodajemy 3-4 łyżki dozwolonego jogurtu
Wskazówki:
Dla osób na diecie bezglutenowej należy użyć np. mleko ryżowe, kokosowe, jaglane
1 Reply to "Komosa ryżowa z gruszką (danie od 8 miesiąca życia)"
Justyna Żak 16 stycznia 2014 (10:26)
wygląda smacznie:)