Kiedy mój 15 letni syn przytulając mnie wieczorem mówi,
“Kasia, przekąsiłbym takie waniliowe, mega czekoladowe ciasteczka”,
nie pozostaje nic innego jak go uszczęśliwić 🙂
Dzięki jego zachciankom Ty także możesz sprawić radość swojemu dziecku, zwłaszcza jeśli kakao jest dozwolone w Waszej diecie.
W 15 minut wyczarowałam wczoraj mega czekoladowe ciasto na ciasteczka (bez mleka i jajek). Przez kolejne 15 minut je piekłam, by potem obserwować jak w 15 minut ciasteczka znikają ze stołu.
Bardzo czekoladowe ciasteczka są kruche, pyszne i owsiane.
Nie martw się jeśli nie możesz jeść glutenu.
We wskazówkach pod przepisem znajdziesz podpowiedź, jak wyczarować pyszne, bardzo czekoladowe ciasteczka w wersji bezglutenowej.
A jeśli szukasz innych moich rewelacyjnych ciastek owsianych
to znajdziesz je w Sklepie MAG, w dwóch wersjach;
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Kruche bardzo czekoladowe ciasteczka
(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu)
Ilość: 25 szt.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 17-20 minut
Składniki:
- 1 banan ok. 120 g
- 150 g margaryny wegańskiej bio
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru drobnego trzcinowego
- 150 g mąki pszennej bio typ 750
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 25 g dozwolonej skrobi (można pominąć lub zastąpić budyniem)
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g ciemnej bezmlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do niedużego rondelka, rondelek umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i w takiej wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek, sodę, płatki owsiane i kakao, mieszamy.
- W drugiej misce umieszczamy cukier, ekstrakt z wanilii, miękką margarynę i kawałki banana, miksujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami, przez chwilę miksujemy, łączymy składniki tworząc zwarte ciasto.
- Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksując, łączymy składniki.
- Ciasto odstawiamy na kilka minut.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C, w opcji góra-dół.
- Nabieramy łyżeczkę ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce i rozpłaszczamy na grubość ok. 1/2 cm. Ciasteczka układamy w co najmniej 2 cm odległości od siebie.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut (każdy piekarnik jest inny, trzeba uważać, żeby ciastek nie przypalić).
- Wyjmujemy, studzimy na kratce, (to ważne żeby uzyskać kruchy efekt).
Wskazówki:
Od rodzaju użytego tłuszczu zależy kruchość ciastek. Jeśli zastosujemy płynny olej roślinny lub kokosowy ciasteczka będą miały bardziej twardą konsystencję. Użycie smalcu zawsze zwiększy kruchość ciasta ale wówczas nie będą to już ciasteczka wegańskie.
Mąkę pszenną czy orkiszową jasną możemy zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych w proporcjach np. 100 g mąki sorgo lub gryczanej niepalonej, 25 g mąki owsianej bezglutenowej, teff lub amarantusowej oraz 50 g dowolnej skrobi.

4 komentarze to "Kruche bardzo czekoladowe ciasteczka bez mleka i jajek"
Kamila 28 stycznia 2021 (12:38)
witam mozna zrobic te ciasteczka bez zadnego cukru i innych zamienników?
Katarzyna Jankowska 28 stycznia 2021 (23:23)
Cukier praktycznie zawsze można pominąć jednak trzeba mieć świadomość, że ma wpływ na strukturę ciasta i liczyć się z tym, że efekt będzie nieco inny.
Halina 24 maja 2021 (21:23)
Witam,
a czym można zastąpić margaryne?
Katarzyna Jankowska 25 maja 2021 (17:41)
Dałam przecież podpowiedź we wskazówkach pod wpisem 🙂 Jeśli możecie masło klarowane też się sprawdzi.