fbpx

Crumble ze śliwkami i wegańską czekoladą

Nie masz czasu na wymyślne dania, a rodzina prosi o coś pysznego?

Takie crumble ze śliwkami zrobisz w 15 minut w trakcie przygotowywania obiadu, a potem wstawisz do piekarnika i po 40 minutach nie będziecie już mogli się doczekać by je skonsumować.

Oczywiście możesz przygotować to danie bez czekolady, ale jeśli kakao nie stanowi w Twojej diecie problemu, zachęcam do wypróbowania mojej wersji.

Nie możesz jeść glutenu?

Przewidziałam to!

Na końcu przepisu znajdziesz podpowiedź jakich składników użyć, by przygotować pyszną bezglutenową kruszonkę.

Jeśli szukasz więcej sprawdzonych wypieków bez mleka, jajek i glutenu zajrzyj do MAGicznych książek.

Szczególnie polecam Ci książkę „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, bo w niej umieściłam ponad 50 różnych wypieków oraz „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, w której znajdziesz moje wypiekowe bezglutenowe HIT-y, szarlotki, ciasta kruche i drożdżowe.

Obie książki dostępne w zestawie, w promocyjnej cenie,

TYLKO do końca września br.

Chcesz mieć wpływ na to jakie przepisy pojawią się wkrótce na blogu?

WYPEŁNIJ ANKIETĘ i POBIERZ PREZENT

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Crumble ze śliwkami i czekoladą

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Składniki:

na ciasto

  • 150 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)*
  • 150 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
  • 150-175 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub inny stały tłuszcz
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 śliwek (u mnie węgierek)
  • 50 g ciemnej bezmlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy i dodajemy zimną margarynę. Przy pomocy siekacza łączymy składniki tworząc kruszonkę.
  2. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.
  3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek, układamy na kruszonce obok siebie, skórką do dołu.
  4. Do pozostałej kruszonki dodajemy rozdrobnioną ciemną czekoladę**, ręcznie wgniatamy ją w ciasto, a następnie ciasto rozkruszamy po śliwkach.
  5. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (u mnie w opcji z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złocista a śliwki puszczą sok.

Wskazówki:

Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Miskę z ciastem owijamy wówczas folią spożywczą.

Do przygotowania crumble możemy wykorzystać inne dozwolone owoce.

Przyprawy dobieramy indywidualnie.

* Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć dowolną mąkę z glutenem.
Jeśli chcemy przygotować kruszonkę w wersji bezglutenowej stosujemy poniższe składniki:

  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki teff, amarantusowej lub innej bezglutenowej
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g puree z pieczonej lub gotowanej dyni, najlepiej piżmowej bo jest słodka lub puree z 1 banana ok. 100 g.
  • 150-175 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Crumble ze śliwkami i wegańską czekoladą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.