Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy

W okresie jesiennym zupa dyniowa, z dodatkiem imbiru i kurkumy działa rozgrzewająco i wzmacnia naszą odporność.

Taka zupa z dodatkiem mleka kokosowego jest aksamitna i bardzo smaczna.

We wskazówkach pod przepisem umieściłam kilka istotnych informacji, gdybyś nie mogła zastosować niektórych składników z przepisu.

Jeśli szukasz przepisu na zupę z dyni bez dodatku mleka kokosowego zajrzyj do przepisu na zupę krem z dyni i kalafiora.

Więcej różnorodnych przepisów na bazie sezonowych jesienno-zimowych warzyw i owoców, znajdziesz także w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Umieściłam w niej również obszerny materiał merytoryczny o wzmacnianiu odporności organizmu wraz z przepisami na przeziębienie i grypę.

Polecam też Bestseller MAG, czyli książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” w zestawie z uzupełniającym e-bookiem 14 NOWYCH przepisów tradycyjnych.

W zestawie kupujesz TANIEJ!

Zestaw Promocyjny! 114 przepisów na ulubione dania w polskiej kuchni.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pomarańczą

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1,5 l

Składniki:

  • 400-500 g dyni piżmowej oczyszczonej
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego (można z kostki bio)
  • 200 ml mleka kokosowego (60%)
  • sok  z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • jarmuż do podania

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyszczamy ze skórki i nasion, twardą część myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  3. W garnku z szerokim dnem, na oliwie delikatnie szklimy drobno pokrojoną cebulę i plasterki czosnku.
  4. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i prawie stale mieszając smażymy na średnim ogniu przez dwie minuty.
  5. Wlewamy bulion warzywny, do wysokości warzyw w garnku, u mnie ok. 300 ml.
  6. Dodajemy przyprawy, starty imbir i gotujemy na średnim ogniu przez 10 do 15 minut, do miękkości warzyw.
  7. Przekładamy zawartość garnka do kielicha blendera, dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny, blendujemy na gładki krem.
  8. Doprawiamy do smaku solą, podajemy na ciepło np. z listkami świeżego jarmużu lub z uprażonymi pestkami dyni.

Wskazówki:

Możemy użyć innej dyni np. Hokkaido, ten gatunek możemy gotować ze skórką.

Jeśli nie możemy używać ostrej papryki, dodajmy szczyptę pieprzu. Lecznicze działanie kurkumy stymuluje pieprz lub ostra papryka.

Możemy zrezygnować z dodatku soku z pomarańczy, zupa będzie miała delikatniejszy smak.

Zamiast ziemniaków możemy zastosować batat, zupa z jego użyciem będzie słodsza.

Zupę można zmiksować także przy użyciu ręcznego blendera tzw. żyrafy.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Fot. Katarzyna Jankowska
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

3 komentarze to "Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy"

  • comment-avatar
    Monika 27 października 2020 (10:59)

    Dzień dobry czy można prosić o podanie zestawu ziół których można użyć jeżeli nie ma rosołu lub wywaru z jarzyn? Stosowałam mieszankę pietruszka, ziele angielskie i liść laurowy tylko że po zmiksowaniu zupa robi się zielonkawa.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 października 2020 (11:25)

      W tej zupie można bazować na soli, pieprzu, ostrej lub słodkiej papryce, gałce muszkatołowej, imbirze i kurkumie (w proszku). Liść alurowy oczywiscie jest ok ale trzeba wyjąć przed zmiksowaniem, podobnie jak ziele angielskie. Jeśli chcemy zachować piękny pomarańczowy kolor nie dawałabym świeżych ziół, chyba że dodać je pod koniec gotowania i wyjąć przed zmiksowaniem.

  • comment-avatar
    Monika 28 października 2020 (22:19)

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. A do zupy z batatem i kalarepą? Przestałam ją niestety robić z uwagi na kolor który budził protest. Smak jest świetny jednak I bardzo żałuję.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.