Jesień czyha za rogiem a to znak, że koniec z dietetycznymi wakacyjnymi wybrykami, za dużą ilością słodkich dań, lodów i różnych niepotrzebnych przekąsek.
Wiem, z Waszych listów i z własnego doświadczenia, że właśnie podczas wakacji pozwalamy dzieciom na więcej, a potem trzeba włożyć trochę pracy, by ponownie ograniczyć cukier w diecie, a zwiększyć ilość warzyw i owoców.
Czas bardzo poważnie zabrać się za wzmacnianie organizmu, choćby z tego powodu, że zaczyna się okres szkolny, grypowy a w tym roku, kto wie co nas jeszcze czeka.
Wracając na drogę świadomego zdrowego odżywiania, pamiętaj o co najmniej pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie.
Ogranicz żywność przetworzoną i prozapalną, w tym czerwone mięso, białe mąki. Wprowadź kasze, ziarna, strączki, nasiona, kiełki, kiszonki i orzechy jeśli możesz.
Dania przyprawiaj tym co rozgrzewa i działa przeciwzapalnie (cynamon, kurkuma, imbir, kardamon).
Dzień zacznij od szklanki wody z sokiem z cytryny albo od MAGicznej mikstury.
Przypominam Ci także 7 MAGicznych sposobów na przeziębienie i grypę.
Podawaj dzieciom kolorową tęczę z warzyw i owoców, pamiętając, że im jedzenie ma intensywniejszy kolor tym jest bardziej bogate w niezbędne dla nas związki odżywcze jak antyoksydanty, witaminy i minerały.
Wzmacnianie odporności
Wzmacnianie odporności możesz zacząć od przygotowania tego pysznego koktajlu jagodowego.
Podaję go głównie na śniadanie, bo zawiera dużą porcję witamin, minerałów, białka i błonnika.
Możesz go podać także na podwieczorek czy lekką kolację.
Ciemne jagody są bogate w antyoksydanty, dobrze wpływają na pracę naszych jelit, mają także działanie przeciwzapalne.
Kiedy połączysz ze sobą kilka wartościowych owoców jagodowych np. jagód leśnych, borówek amerykańskich, borówek kamczackich, czy acai zwiększysz ilość tych cennych składników.
Pamiętaj jednak, że wszystkie jagody trzeba bardzo dokładnie umyć ciepłą wodą, by wypłukać z nich ewentualne jajeczka pasożytów!
Ten koktajl jagodowy przygotowałam z myślą o dzieciach, bo spodobała mi się w nim opcja połączenia galaretki chia z mlekiem bananowym.
Oczywiście koktajl możesz zrobić i podać w wersji tradycyjnej miksując razem wszystkie składniki, ale zabawa musi być, by zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na przeróżne koktajle.
A jeśli szukasz materiałów o tym jak wzmocnić odporność organizmu dziecka zajrzyj do mojej czwartej książki pt. Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę.
Znajdziesz w niej nie tylko odpowiednie na sezon jesienny, zdrowe przepisy bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, glutenu, wegańskie i bez cukru, ale także rozdział pt. Zdrowa Apteczka z przepisami na naturalne sposoby walki z przeziębieniem.
Zapraszam na koktajl i życzę Smacznego.
Koktajl jagodowy dla dzieci
Ilość: ok. 600 ml / 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 3 łyżki jagód leśnych
- 100 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka nasion chia
- sok z ½ cytryny
- 150 ml niegazowanej wody
- 200 ml mleka roślinnego np. kokosowe lub owsiane
- 1 banan
- szczypta cynamonu, wanilii w proszku i/lub imbiru
Przygotowanie:
- Banan bez skórki, mleko i przyprawy miksujemy uzyskując smaczne mleko bananowe.
- Jagody i borówki dokładnie myjemy, umieszczamy w blenderze, dodajemy nasiona chia i wodę, miksujemy, rozlewamy do pucharków, odstawiamy na kilka minut.
- Do ściętej jagodowej galaretki powoli wlewamy mleko bananowe, powinny pojawić się dwie warstwy. W przypadku mleka kokosowego, które jest bardziej gęste i tłuste, będzie to lepiej widoczne niż na zdjęciu poniżej.
- Podajemy z rurką.
- Przed wypiciem koktajl należy wymieszać.
No Replies to "Koktajl jagodowy dla dzieci"