fbpx

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche Ciasto z rabarbarem i truskawkami to była druga słodka propozycja na komunijnym przyjęciu mojego Alergika. Połączenie rabarbaru z truskawkami podpatrzyłam na blogu u Ewy. Wspaniale się sprawdza o ile trafimy na słodkie truskawki. Rabarbar jest kwaśny więc połączenie z truskawkami nadaje ciastu wyjątkowo ciekawy smak. 
Ciasto za szybko zniknęło, nie zdążyłam zrobić dodatkowych zdjęć:) Muszą wystarczyć tylko te zaraz po upieczeniu. 
Ponieważ nie każdy lubi kwaskowe nadzienie w cieście, proponuję przed podaniem polać ciasto syropem klonowym. Taka opcja wspaniale się sprawdziła na talerzu Babci Broni:)
Zbliża się Dzień Matki, nie wiecie czym oczarować mamę w tym dniu?  Proponuję uszczęśliwić ją własnoręcznie wykonanym ciastem. Takim prezentem podarujecie mamie nie tylko pyszną słodycz, ale przede wszystkim swój czas, pamięć, zaangażowanie i miłość, a wszystko bez zbędnych słów. Każda mama to doceni:)  
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut

CZAS PIECZENIA: 15 + 20 minut

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • 1 łyżka śmietany owsianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (już obrany)
  • ok. 250 g truskawek
  • 100-120 g nierafinowanego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3-4 łyżki płatków migdałów (można je zastąpić kaszą manną)

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, ekstrakt wanilii, sok z cytryny, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
  4. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałki, umieszczamy go w niedużym garnku, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut
  5. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na połówki (można na plasterki, czy ćwiartki)
  6. W 2 łyżkach wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą, wlewamy roztwór do gotującego się rabarbaru i gotujemy nadal na małym ogniu aż rabarbar zgęstnieje (ok. 10 minut)
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
  8. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg większy o 1 cm od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy, dociskamy brzeg
  9. Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
  10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię usmażony rabarbar, wciskamy w niego pokrojone truskawki, obsypujemy pozostałą częścią płatków migdałów 
  11. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut 
  12. Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu lub lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
 
 
kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
 
 
 

Przed upieczeniem

2 komentarze to "Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami"

  • comment-avatar
    kasia1977 4 czerwca 2013 (13:56)

    Chyba wreszcie polubie rabarbar! 🙂 Ciasto hiper-apetyczne!

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! 🙂
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 czerwca 2013 (15:23)

    Kasia1977; 🙂 Zachęcam bo warto! Pozdrawiam serdecznie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.