Kruche Ciasto z rabarbarem i truskawkami to była druga słodka propozycja na komunijnym przyjęciu mojego Alergika. Połączenie rabarbaru z truskawkami podpatrzyłam na blogu u Ewy. Wspaniale się sprawdza o ile trafimy na słodkie truskawki. Rabarbar jest kwaśny więc połączenie z truskawkami nadaje ciastu wyjątkowo ciekawy smak.
Ciasto za szybko zniknęło, nie zdążyłam zrobić dodatkowych zdjęć:) Muszą wystarczyć tylko te zaraz po upieczeniu.
Ponieważ nie każdy lubi kwaskowe nadzienie w cieście, proponuję przed podaniem polać ciasto syropem klonowym. Taka opcja wspaniale się sprawdziła na talerzu Babci Broni:)
Zbliża się Dzień Matki, nie wiecie czym oczarować mamę w tym dniu? Proponuję uszczęśliwić ją własnoręcznie wykonanym ciastem. Takim prezentem podarujecie mamie nie tylko pyszną słodycz, ale przede wszystkim swój czas, pamięć, zaangażowanie i miłość, a wszystko bez zbędnych słów. Każda mama to doceni:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut
CZAS PIECZENIA: 15 + 20 minut
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- 1 łyżka śmietany owsianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru (już obrany)
- ok. 250 g truskawek
- 100-120 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3-4 łyżki płatków migdałów (można je zastąpić kaszą manną)
Przygotowanie:
- Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
- Wlewamy zimną wodę, ekstrakt wanilii, sok z cytryny, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałki, umieszczamy go w niedużym garnku, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na połówki (można na plasterki, czy ćwiartki)
- W 2 łyżkach wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą, wlewamy roztwór do gotującego się rabarbaru i gotujemy nadal na małym ogniu aż rabarbar zgęstnieje (ok. 10 minut)
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
- Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg większy o 1 cm od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy, dociskamy brzeg
- Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię usmażony rabarbar, wciskamy w niego pokrojone truskawki, obsypujemy pozostałą częścią płatków migdałów
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut
- Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu lub lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
Przed upieczeniem
2 komentarze to "Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami"
kasia1977 4 czerwca 2013 (13:56)
Chyba wreszcie polubie rabarbar! 🙂 Ciasto hiper-apetyczne!
Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! 🙂
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
Mama Alergika 4 czerwca 2013 (15:23)
Kasia1977; 🙂 Zachęcam bo warto! Pozdrawiam serdecznie!