Dziś polecam domowy izotonik.
Odkąd biegam pogłębiam swoją wiedzę na temat tej dziedziny sportu. Czytam książki o bieganiu i odwiedzam strony internetowe dla biegaczy.
Taka wiedza przydaje mi się do skomponowania odpowiednich dla mnie posiłków. Intensywne treningi wymagają właściwego odżywiania.
Przygotowanie domowego napoju izotonicznego jest dziecinnie proste. Wystarczy zmieszać kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, dobrze schłodzić, umieścić w bidonie sportowca i popijać.
Kupne napoje izotoniczne zawierają 10-18 g węglowodanów na 250 ml wody i często są to różne rodzaje cukrów np. glukoza i fruktoza, które przyspieszają odbudowę zapasów energii.
Życzę Smacznego!
Wypróbuj także domowy napój Iskiate.
Domowy Izotonik
(bez mleka, bez jajek, bez cukru)
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 1 porcja
Ilość: 1 porcja
Składniki:
- 300 ml wody naturalnej średnio-zmineralizowanej, niegazowanej
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miód dla osób nieuczulonych)
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki, można użyć sok z żurawiny dla uczulonych na cytrusy
- 1/4 łyżeczki soli morskiej lub naturalnej kamiennej najlepiej nierafinowanej. Zacznij od niewielkiej szczypty soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, umieszczamy w lodówce do schłodzenia (lub wykorzystujemy od razu schłodzoną wodę).
- Przed użyciem napój wstrząsamy i pijemy.
4 komentarze to "Domowy izotonik"
Justyna Bąk 24 maja 2013 (16:02)
super sprawa, ja nie mogę pić takich napoi ale na pewno domowy jest dużo smaczniejszy nie ma tyle cukru:)
Mama Alergika 24 maja 2013 (17:50)
Justyna Bąk; Jest smaczny, zdrowy i zawsze pod ręką:)
making baking and creating 28 czerwca 2013 (16:19)
Zrobilam dzisiaj emojemu biegaczowi. Zobaczymy jak zadziala na 30 km:-). Dziekuje za przepis, w weekend zrobie arbuzowy.
Mama Alergika 29 czerwca 2013 (07:01)
making baking and creating; Nie ma to jak wsparcie dla Biegacza! Wystarczy przestać wierzyć, że te sklepowe, sztuczne działają:)