Torcik z kremem szafranowym i truskawkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 10 na budyń
- 250 ml mleka orkiszowego
- 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (u mnie 5%)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 120 g cukru trzcinowego (drobny, nierafinowany)
- 170 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 ml mleka orkiszowego
- szczypta szafranu (można pominąć, ale szafran nadaje żółty kolor)
- 2 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g masła klarowanego
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoce do ustrojenia u mnie truskawki (mogą być borówki, maliny, brzoskwinie)
- tortownica o średnicy 20 cm
Przygotowanie ciasta:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- W mniejszej misce umieszczamy mleko z dodatkiem octu jabłkowego, odstawiamy na 5-10 minut
- Dolewamy ekstrakt waniliowy, olej i dosypujemy cukier, całość miksujemy aż składniki się połączą i uzyskamy jednolity płyn o karmelowym kolorze (tylko chwilę)
- Do większej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz skrobię kukurydzianą, mieszamy
- Przelewamy mokre składniki do suchych i całość mieszamy przy użyciu miksera, aż do ich połączenia się i uzyskania jednolitego ciasta
- Tortownicę smarujemy olejem (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka) wykładamy ją papierem do pieczenia, dokładnie doklejamy papier do dna i brzegów
- Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Ciasto pieczemy przez 35-40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło (patyczek zanurzony w cieście powinien być suchy)
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie przez 10-15 minut, następnie otwieramy formę i pozostawiamy ciasto na kratce do schłodzenia
- Na bardzo dobrze schłodzone ciasto nakładamy również dobrze schłodzony krem, całość ubieramy świeżymi owocami
Jak przygotować krem:
- Odlewamy 100 ml mleka, resztę umieszczamy w niedużym garnku wraz ze szczyptą szafranu i doprowadzamy do wrzenia (najlepiej na średnim ogniu, u mnie 7 w kuchence elektrycznej)
- Do odlanego mleka wsypujemy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, wlewamy ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy całość uzyskując gładką konsystencję ciasta (jak na budyń)
- Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy dobrze rozmieszany roztwór i od razu energicznie mieszamy powstający budyń, zmniejszamy ogień do minimum
- Ugotowany, gęsty budyń odstawiamy do schłodzenia
- Masło klarowane wcześniej wyjmujemy z lodówki (powinno mieć temperaturę budyniu), dodajemy po łyżce cukru pudru i dokładnie miksujemy na gładką masę
- Do tak powstałej masy maślanej dodajemy po łyżce schłodzonego budyniu i miksujemy na krem
- Powstały krem doprawiamy sokiem z cytryny i również dokładnie miksujemy, wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia
Wskazówki: Ważne aby składniki na ciasto, a zwłaszcza na krem, miały temperaturę pokojową. Budyń i ciasto należy przygotować wcześniej i pozwolić im dobrze ostygnąć. Krem waniliowy powinien być bardzo dobrze schłodzony. Do przygotowania gęstego domowego budyniu najlepiej jest użyć mleko orkiszowe. Mleko owsiane także się nadaje ale budyń w moim odczuciu jest kwaśniejszy. Na kupnym mleku ryżowym budyń mi się często nie udaje! Budyń podczas gotowania będzie bardzo szybko gęstniał, trzeba energicznie go mieszać. Ważne, aby wlać roztwór z mąki do gotującego się mleka, jeśli wlejemy za szybko może niestety się nie udać. Jeśli budyń wyjdzie zbyt lejący się to znaczy, że dodaliśmy za mało mąki. Łyżki mąki dodawanej do mleka mają być pełne, lekko czubate. Oczywiście można użyć gotowy budyń i ugotować go na zmniejszonej ilości mleka, na gęsto.
12 komentarzy to "Torcik z kremem waniliowo-szafranowym i owocami (bez jajek)"
Justyna Bąk 21 maja 2013 (16:08)
pyszny musiał być:)
Quchniakaroli 21 maja 2013 (18:31)
nieziemsko apetyczne!
Mama Alergika 22 maja 2013 (06:13)
Justyna Bąk; Taki muffinkowy z delikatnym kremem, nam bardzo smakował:)
Mama Alergika 22 maja 2013 (06:14)
Quchniakaroli; Dziękuję:) Ze smakiem zjedzony!
gin 23 maja 2013 (16:26)
Ślicznie wygląda z tą górą truskawek 🙂
Mama Alergika 23 maja 2013 (17:27)
gin; Dziękuję:) Jemy też w końcu oczami:)
Matka Polka na francuskiej ziemi 14 lutego 2014 (17:18)
Zrobilam. Polowa juz zmieciona, bo alergicy i niealergicy wzieli dokladke 🙂 . Oczywiscie musialam cos sknocic, bo krem wyszedl rzadki (budyn zrobilam dzien wczesniej, wygladal solidnie ale potem sie troche rozplynal – ale ogolnie budyn mnie nie lubi, bo juz nie pierwszy raz mam taki "rozplywajacy sie" problem). Nie przeszkadzalo to, na szczescie, w doznaniach smakowych. Absolutnie
Mama Alergika 14 lutego 2014 (21:44)
Matka Polka na francuskiej ziemi; Bardzo się cieszę! Budyń musi być gęsty i dobrze schłodzony:) ale smak najważniejszy. Można zrobić inny krem, np. jaglany
Wioleta Zakrzewska 31 maja 2016 (11:44)
Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą?
Katarzyna Jankowska 31 maja 2016 (15:47)
Inną skrobią ale trzeba będzie jej dodać 1 łyżkę więcej; kukurydzianą czy tapioką (skrobią z manioku).
marpee 1 czerwca 2020 (19:39)
Czy zamiast cukru trzcinowego można użyc pasty z daktyli oraz zamiast oleju rzepakowego oleju slonecznikowego?
Katarzyna Jankowska 15 czerwca 2020 (08:40)
Tak, można użyć tych zamienników.