Torcik z kremem waniliowo-szafranowym i owocami (bez jajek)

Nie było mnie tu kilka dni ponieważ zajęta przygotowaniami i rodziną skupiłam się na wielkim święcie w życiu mojego syna. Przyjęcie komunijne zorganizowaliśmy w naszej ulubionej włoskiej restauracji Mela Verde na ul. Chmielnej w Warszawie. Wybór miejsca był strzałem w dziesiątkę, niczym nie musiałam się przejmować, a bogactwo dań i jakość potraw przeszły moje oczekiwania. 
Dla mojego Alergika przygotowano specjalne dania i desery. Był szczęśliwy i czuł się wyjątkowy:)
W domu także przygotowałam kilka ulubionych potraw i ciast. Jedną z nowości był właśnie Torcik z Kremem Waniliowo-Szafranowym i Truskawkami. 
Dwukrotnie testowałam ten przepis i teraz już mogę podzielić się nim z Wami. 
Ostrzegam jednak, bo jakoś dziwnie po zjedzeniu jednego kawałka ma się niebawem ochotę na drugą porcję ciasta :). 
Ciasto najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Ja upiekłam swoje w przeddzień uroczystości, pozwoliłam mu bardzo dobrze wystygnąć. Krem także przygotowałam wcześniej i dobrze go schłodziłam w lodówce. Nałożyłam go na ciasto na krótko przed podaniem, ustroiłam świeżymi truskawkami i taki torcik wyglądał najpiękniej. 
Gotowy już tort należy przechowywać w lodówce. Przetestowałam już, że tak przechowany jest nadal smaczny nawet na 3 czy 4 dzień (uwaga jednak na owoce). 
Ten rodzaj ciasta wspaniale się sprawdzi na przyjęcia urodzinowe czy okolicznościowe. Do ustrojenia tortu możecie użyć takich owoców jakie są u Was dozwolone np. borówki, maliny, brzoskwie, ananas. 
Możecie zrobić kremy o różnych smakach. Krem waniliowo-szafranowy tratkuję obecnie jako ten podstawowy. Na jego bazie zrobiłam także krem truskawkowy i karobowy, niebawem je zaprezentuję.
Ciasto na torcik ma u mnie karmelowy kolor, to za sprawą nierafinowanego cukru trzcinowego. Jeśli użyjecie biały cukier, ciasto będzie jasne, bardziej żółte. 
Jestem przekonana, że dodatek karobu czy kakao też się sprawdzi i wtedy uzyskamy torcik czekoladowy. Ja z pewnością taką wersję także wypróbuję:)
Nie zdążyłam zrobić zdjęć tortu prezentowanego na Komunii, te pochodzą z testowej wersji ciasta:)  
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Torcik z kremem szafranowym i truskawkami

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 10 na budyń 

CZAS PIECZENIA: 35-40 minut  
Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (u mnie 5%)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 g cukru trzcinowego (drobny, nierafinowany)
  • 170 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka orkiszowego
  • szczypta szafranu (można pominąć, ale szafran nadaje żółty kolor)
  • 2 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła klarowanego
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

  • owoce do ustrojenia u mnie truskawki (mogą być borówki, maliny, brzoskwinie)
  • tortownica o średnicy 20 cm

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. W mniejszej misce umieszczamy mleko z dodatkiem octu jabłkowego, odstawiamy na 5-10 minut
  3. Dolewamy ekstrakt waniliowy, olej i dosypujemy cukier, całość miksujemy aż składniki się połączą i uzyskamy jednolity płyn o karmelowym kolorze (tylko chwilę)
  4. Do większej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz skrobię kukurydzianą, mieszamy 
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych i całość mieszamy przy użyciu miksera, aż do ich połączenia się i uzyskania jednolitego ciasta
  6. Tortownicę smarujemy olejem (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka) wykładamy ją papierem do pieczenia, dokładnie doklejamy papier do dna i brzegów
  7. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  8. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło (patyczek zanurzony w cieście powinien być suchy)
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie przez 10-15 minut, następnie otwieramy formę i pozostawiamy ciasto na kratce do schłodzenia
  10. Na bardzo dobrze schłodzone ciasto nakładamy również dobrze schłodzony krem, całość ubieramy świeżymi owocami

Jak przygotować krem:

  1. Odlewamy 100 ml mleka, resztę umieszczamy w niedużym garnku wraz ze szczyptą szafranu i doprowadzamy do wrzenia (najlepiej na średnim ogniu, u mnie 7 w kuchence elektrycznej)
  2. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, wlewamy ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy całość uzyskując gładką konsystencję ciasta (jak na budyń)
  3. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy dobrze rozmieszany roztwór i od razu energicznie mieszamy powstający budyń, zmniejszamy ogień do minimum 
  4. Ugotowany, gęsty budyń odstawiamy do schłodzenia
  5. Masło klarowane wcześniej wyjmujemy z lodówki (powinno mieć temperaturę budyniu), dodajemy po łyżce cukru pudru i dokładnie miksujemy na gładką masę
  6. Do tak powstałej masy maślanej dodajemy po łyżce schłodzonego budyniu i miksujemy na krem
  7. Powstały krem doprawiamy sokiem z cytryny i również dokładnie miksujemy, wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia

Wskazówki: Ważne aby składniki na ciasto, a zwłaszcza na krem, miały temperaturę pokojową. Budyń i ciasto należy przygotować wcześniej i pozwolić im dobrze ostygnąć. Krem waniliowy powinien być bardzo dobrze schłodzony. Do przygotowania gęstego domowego budyniu najlepiej jest użyć mleko orkiszowe. Mleko owsiane także się nadaje ale budyń w moim odczuciu jest kwaśniejszy. Na kupnym mleku ryżowym budyń mi się często nie udaje! Budyń podczas gotowania będzie bardzo szybko gęstniał, trzeba energicznie go mieszać. Ważne, aby wlać roztwór z mąki do gotującego się mleka, jeśli wlejemy za szybko może niestety się nie udać. Jeśli budyń wyjdzie zbyt lejący się to znaczy, że dodaliśmy za mało mąki. Łyżki mąki dodawanej do mleka mają być pełne, lekko czubate. Oczywiście można użyć gotowy budyń i ugotować go na zmniejszonej ilości mleka, na gęsto.

 
 
 
 

 

12 komentarzy to "Torcik z kremem waniliowo-szafranowym i owocami (bez jajek)"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 21 maja 2013 (16:08)

    pyszny musiał być:)

  • comment-avatar
    Quchniakaroli 21 maja 2013 (18:31)

    nieziemsko apetyczne!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 maja 2013 (06:13)

    Justyna Bąk; Taki muffinkowy z delikatnym kremem, nam bardzo smakował:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 maja 2013 (06:14)

    Quchniakaroli; Dziękuję:) Ze smakiem zjedzony!

  • comment-avatar
    gin 23 maja 2013 (16:26)

    Ślicznie wygląda z tą górą truskawek 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 maja 2013 (17:27)

    gin; Dziękuję:) Jemy też w końcu oczami:)

  • comment-avatar
    Matka Polka na francuskiej ziemi 14 lutego 2014 (17:18)

    Zrobilam. Polowa juz zmieciona, bo alergicy i niealergicy wzieli dokladke 🙂 . Oczywiscie musialam cos sknocic, bo krem wyszedl rzadki (budyn zrobilam dzien wczesniej, wygladal solidnie ale potem sie troche rozplynal – ale ogolnie budyn mnie nie lubi, bo juz nie pierwszy raz mam taki "rozplywajacy sie" problem). Nie przeszkadzalo to, na szczescie, w doznaniach smakowych. Absolutnie

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 lutego 2014 (21:44)

    Matka Polka na francuskiej ziemi; Bardzo się cieszę! Budyń musi być gęsty i dobrze schłodzony:) ale smak najważniejszy. Można zrobić inny krem, np. jaglany

  • comment-avatar
    Wioleta Zakrzewska 31 maja 2016 (11:44)

    Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 maja 2016 (15:47)

      Inną skrobią ale trzeba będzie jej dodać 1 łyżkę więcej; kukurydzianą czy tapioką (skrobią z manioku).

  • comment-avatar
    marpee 1 czerwca 2020 (19:39)

    Czy zamiast cukru trzcinowego można użyc pasty z daktyli oraz zamiast oleju rzepakowego oleju slonecznikowego?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.