Kruche orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

Kruche ciasteczka najlepiej mieć zawsze pod ręką, nigdy nie wiadomo, gdy nasz Alergik zapragnie czegoś słodkiego:) 

Te ciasteczka z pestkami dyni przygotowałam specjalnie do jesiennego wydania Małego Indywidualisty. 
Są kruche i bardzo smaczne, a przechowywane w szklanym słoju, mogą być pod ręką nawet kilka dni (o ile nie zostaną od razu zjedzone:).
Przepis dołączam do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika oraz Dyniowe Przysmaki
Zapraszam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut

CZAS PIECZENIA:15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

ILOŚĆ: ok. 24 szt. o średnicy 5 cm (dwie blaszki)

Składniki:

  • 200 g margaryny bezmlecznej, roztopionej, schłodzonej
  • 50 g smalcu, stopionego, schłodzonego
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu z Agawy lub klonowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 50 g pestek dyni, bardzo drobno zmielonych
  • 1 łyżka kamienia winnego (naturalnego proszku do pieczenia)
  • 50 g pestek dyni do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 170°C
  2. Porcję pestek dyni prażymy, a następnie drobno mielimy
  3. Margarynę i smalec topimy, schładzamy i umieszczamy w misce
  4. Cukier trzcinowy, syrop oraz ekstrakt waniliowy dodajemy  do tłuszczów i dokładnie miksujemy
  5. Mąkę przesiewamy wraz kamieniem winnym, dodajemy zmielone pestki dyni i całość wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy przy użyciu miksera (ciasto będzie wyglądało na pokruszone)
  6. Dokańczamy łączenie składników wyrabiając je ręcznie (ciasto nie klei się, nie kruszy, ma stanowić jednolitą masę)
  7. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulki układamy na blaszce w około 2 centymetrowej odległości od siebie, a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem, rozgniatamy każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki
  8. Pozostałe pestki dyni układamy na każdym ciastku w formie kwiatka, dociskając do ciasta
  9. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, do momentu kiedy ciastka się zrumienią
  10. Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia, nakładamy kolejną porcję ciastek na blaszkę, postępujemy jak poprzednio i pieczemy

Wskazówki:

Ciastka są bardzo kruche, najlepsze na drugi dzień i kolejne.

Zrobiłam te ciasta z dodatkiem smalcu, aby były bardziej kruche, ale jestem pewna, że kiedy pominiecie ten składnik ciasteczka także wyjdą, najwyżej dodacie trochę więcej margaryny.

8 komentarzy to "Kruche orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni"

  • comment-avatar
    AZgotuj! 24 września 2012 (08:43)

    Ładne:)

  • comment-avatar
    asieja 24 września 2012 (09:03)

    lubię tak sobie czasem pochrupać
    i bardzo podoba mi się dyniowy wzorek na ciastkach

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 24 września 2012 (09:39)

    Fajniutkie chrupaczki! Musiały być pyszne ! Gratuluję przepisu;!

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 24 września 2012 (11:27)

    Co za ślicznotki! W sam raz na małe chrrrup 🙂 Pozdrawiam jesiennie.

  • comment-avatar
    Patyska 24 września 2012 (12:39)

    Świetne! 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 września 2012 (15:33)

    AZgotuj; Dziękuję:)
    Asieja: Kruche i można je długo przechowywać, trochę zabawy w kuchni to kolejny plus z gotowania:)
    MojeTworyPrzetwory; Dziękuję. Były bardzo smaczne:)
    Pozytywnie Kreatywnie;Wykazałam się małą kreatywnością:) Też ciepło pozdrawiam
    Patyska: Dzięki:)

  • comment-avatar
    Anonymous 14 marca 2013 (08:19)

    Wyglądają pięknie, szkoda tylko, że są glutenowe 🙁 Pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 marca 2013 (10:06)

    Anonimowy; Są już na blogu ciasteczka bezglutenowe, tworzę je specjalnie dla Was, bo my gluten możemy. Może któryś przepis wypróbujesz:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.