Kruche ciasteczka najlepiej mieć zawsze pod ręką, nigdy nie wiadomo, gdy nasz Alergik zapragnie czegoś słodkiego:)
Te ciasteczka z pestkami dyni przygotowałam specjalnie do jesiennego wydania Małego Indywidualisty.
Są kruche i bardzo smaczne, a przechowywane w szklanym słoju, mogą być pod ręką nawet kilka dni (o ile nie zostaną od razu zjedzone:).
Przepis dołączam do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika oraz Dyniowe Przysmaki
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA:15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: ok. 24 szt. o średnicy 5 cm (dwie blaszki)
Składniki:
- 200 g margaryny bezmlecznej, roztopionej, schłodzonej
- 50 g smalcu, stopionego, schłodzonego
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu z Agawy lub klonowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki orkiszowej razowej
- 50 g pestek dyni, bardzo drobno zmielonych
- 1 łyżka kamienia winnego (naturalnego proszku do pieczenia)
- 50 g pestek dyni do ustrojenia
Przygotowanie:
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 170°C
- Porcję pestek dyni prażymy, a następnie drobno mielimy
- Margarynę i smalec topimy, schładzamy i umieszczamy w misce
- Cukier trzcinowy, syrop oraz ekstrakt waniliowy dodajemy do tłuszczów i dokładnie miksujemy
- Mąkę przesiewamy wraz kamieniem winnym, dodajemy zmielone pestki dyni i całość wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy przy użyciu miksera (ciasto będzie wyglądało na pokruszone)
- Dokańczamy łączenie składników wyrabiając je ręcznie (ciasto nie klei się, nie kruszy, ma stanowić jednolitą masę)
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulki układamy na blaszce w około 2 centymetrowej odległości od siebie, a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem, rozgniatamy każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki
- Pozostałe pestki dyni układamy na każdym ciastku w formie kwiatka, dociskając do ciasta
- Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, do momentu kiedy ciastka się zrumienią
- Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia, nakładamy kolejną porcję ciastek na blaszkę, postępujemy jak poprzednio i pieczemy
Wskazówki:
Ciastka są bardzo kruche, najlepsze na drugi dzień i kolejne.
Zrobiłam te ciasta z dodatkiem smalcu, aby były bardziej kruche, ale jestem pewna, że kiedy pominiecie ten składnik ciasteczka także wyjdą, najwyżej dodacie trochę więcej margaryny.
8 komentarzy to "Kruche orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni"
AZgotuj! 24 września 2012 (08:43)
Ładne:)
asieja 24 września 2012 (09:03)
lubię tak sobie czasem pochrupać
i bardzo podoba mi się dyniowy wzorek na ciastkach
mojetworyprzetwory 24 września 2012 (09:39)
Fajniutkie chrupaczki! Musiały być pyszne ! Gratuluję przepisu;!
Pozytywnie Kreatywnie 24 września 2012 (11:27)
Co za ślicznotki! W sam raz na małe chrrrup 🙂 Pozdrawiam jesiennie.
Patyska 24 września 2012 (12:39)
Świetne! 🙂
Mama Alergika 26 września 2012 (15:33)
AZgotuj; Dziękuję:)
Asieja: Kruche i można je długo przechowywać, trochę zabawy w kuchni to kolejny plus z gotowania:)
MojeTworyPrzetwory; Dziękuję. Były bardzo smaczne:)
Pozytywnie Kreatywnie;Wykazałam się małą kreatywnością:) Też ciepło pozdrawiam
Patyska: Dzięki:)
Anonymous 14 marca 2013 (08:19)
Wyglądają pięknie, szkoda tylko, że są glutenowe 🙁 Pozdrawiam.
Mama Alergika 14 marca 2013 (10:06)
Anonimowy; Są już na blogu ciasteczka bezglutenowe, tworzę je specjalnie dla Was, bo my gluten możemy. Może któryś przepis wypróbujesz:)