Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim

Krokiety z pieczarkami, ale z serii Nie dla Alergika od dawna są na blogu.
Z uwagi jednak na wchodzący w ich skład żółty ser, danie to nie nadawało się dla mojego syna.
Zakupiłam wegański ser żółty wiele potraw wcześniej niemożliwych do przygotowania serwuję mojemu synowi.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego

Krokiety z pieczarkami

(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10-15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 5 krokietów
Składniki na naleśniki:
  • 300 ml mleka orkiszowego
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • olej do smażenia naleśników lub masło klarowane (nie dla wegan)
Składniki na farsz:
  • ½ cebuli drobno posiekanej
  • 4-6 dużych pieczarek (ok. 400 g)
  • szczypta słodkiej papryki (jeśli dozwolona)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera żółtego wegańskiego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Do panierowania:
Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto na naleśniki: Mleko umieścić w misce, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, całość dobrze wymieszać mikserem lub przy użyciu rózgi uzyskując dość gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego
  2. Gotowe ciasto odstawić na 5 minut
  3. Rozgrzać patelnię i wysmarować masłem lub olejem
  4. Nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron
  5. Przygotować farsz: Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, dodać cebulkę, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki, smażyć najpierw pod przykryciem ok. 5 minut, następnie bez przykrycia do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, posolić i popieprzyć do smaku, dodać paprykę i płatki drożdżowe
  6. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, dodać do usmażonych wciąż ciepłych pieczarek, dobrze wymieszać
  7. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, zawinąć w rulon, zakładając najpierw boczne brzegi placka do środka
  8. Przygotować roztwór mąki i wody (jak na kotlety schabowe): Mąkę umieścić w głębokim talerzu i stopniowo dolewać wodę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany
  9. Każdy krokiecik zanurzyć w roztworze mąki i wody, z każdej ze stron, po czym obtoczyć najlepiej  w domowej bułce tartej
  10. Smażyć przed podaniem na złocisty kolor, na średnim ogniu, tak aby farsz w środku miał czas się rozgrzać
  11. Podawać gorące, można z dodatkiem ketchupu
Wskazówki: 
Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolejcie po prostu więcej mleka:)
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim

Krokiety przed usmażeniem

11 komentarzy to "Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim"

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 21 września 2012 (08:39)

    Uwielbiam takie krokiety, moja babcia zawsze robiła najlepsze ale bez sera. Dziś nie będę myśleć o niczym innym tylko o Twoich krokietach <3 mmmm i do tego gorący barszcz kiszony mmmmmm piękne są :-):-)

  • comment-avatar
    Patyska 21 września 2012 (10:04)

    Wyglądają wspaniale! Ale Kochana, co to ten ser wegański? Wczytywałaś się w skład? Nie jest to przypadkiem tzw. żywność wysokoprzetworzona?

  • comment-avatar
    Ola 21 września 2012 (10:51)

    rewelacyjne! uwielbiam krokiety, nawet mam własny sposób ich jedzenia: od środka a panierka na końcu 😛

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 września 2012 (12:12)

    Wegan Nerd; Te naprawdę wyszły pyszne:)
    Patyska; Informowałam już na FB a także pod przepisem, że ser jest jaki jest, każdy musi sam zdecydować czy go wypróbować czy nie. Nam na razie nie szkodzi:) A skład jest taki:)Skład: woda, olej roślinny (23%), stabilizatory: skrobia modyfikowana (E1450), skrobia utleniona (E1404), sól morska, emulgator (E452), aromaty wegańskie, konserwant: kwas

  • comment-avatar
    Patyska 21 września 2012 (12:18)

    No to ten jest znacznie lepszy od tego z linka, można powiedzieć, że w ogóle luzik. A dasz namiar, co to za ser?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 września 2012 (12:27)

    Pati link do sklepu umieściłam pod przepisem we wskazówkach:) Myślę, że warto go wypróbować:)

  • comment-avatar
    Patyska 21 września 2012 (14:04)

    Tiaaaa, mam nauczkę, żeby czytać dalej, za składnikami 😉 dzięki Kasiu!

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 22 września 2012 (06:38)

    ah nie mogę przestać o nich myśleć!:D

  • comment-avatar
    Ervisha 24 września 2012 (08:13)

    Uwielbiam takie krokiety 🙂

  • comment-avatar
    Karo 19 grudnia 2020 (09:50)

    Nie ma sera w wskazówkach? Może mi pani napisać co to za ser?,

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 grudnia 2020 (11:13)

      Jest wiele dostępnych na rynku wegańskich serów, należy przetestować dla siebie odpowiedni i taki użyć. Ja bazuję na serach marki Violife.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.