To już ostatni przepis, który wyczarowałam dla jesiennego wydania Małego Indywidualisty. Muffiny pełne witamin polecam na II śniadanie do szkoły.
Czytelnicy bloga na Facebooku już wiedzą, ale nie każdy przecież ma konto na FB, więc dla Was także najnowsze wieści.
Wczoraj, wraz z moim Alergikiem wzięłam udział w nagraniach do programu o alergii, zdrowej i przetworzonej żywności z udziałem Katarzyny Bosackiej. Reportaż emitowany będzie dnia 02.10.2012 od godziny 8:30 do 9:00 w programie Dzień Dobry TVN.
Miałam okazję wypowiedzieć się na temat alergii syna, propagować żywność ekologiczną, wspomnieć o blogu.
Nie ukrywam, że stres był, a teraz będę żyć nadzieją, że moje wypowiedzi zostaną ładnie poskładane, a wplecione w program okażą się mądre i naturalne.
Jak tak nie będzie, to pewnie na jakiś czas schowam się w mysią dziurę:)
Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć, które zrobiłam podczas nagrań:)
A tymczasem zapraszam na muffiny i życzę Smacznego
Muffiny marchewkowe
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA:25 minut
ILOŚĆ:12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
- 300 g ugotowanej marchwi (1 pełny kubek)
- 1 dojrzały banan (100 g)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 70 ml mleka orkiszowego (lub innego roślinnego)
- kilka kropel cytryny (jeśli dozwolona)
Składniki suche:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 1 płaska łyżka kamienia winnego (naturalnego proszku do pieczenia)
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- ok. 50 g żurawiny suszonej
- cukier puder do posypania gotowych muffinek
Przygotowanie:
- Marchew gotujemy wcześniej, studzimy, obieramy ze skórki i ubijamy lub miksujemy na gładką masę
- Banana kroimy na plasterki i rozgniatamy lub miksujemy na gładką masę, skrapiamy sokiem z cytryny
- Mieszamy w misce masę z marchwi i banana dodając olej, ekstrakt wanilii i mleko
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Wykładamy zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
- Mąki przesiewamy, dodajemy kamień winny, cukier i cynamon, dokładnie mieszamy
- Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do połączenia się składników, dodając suszoną żurawinę
- Wypełniamy papilotki ciastem (u mnie do pełna)
- Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut, do czasu gdy będą rumiane (u mnie z termoobiegiem)
- Wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, a następnie przekładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy
Wskazówki:
Jeszcze ciepłe muffiny wydają się zbyt wilgotne, należy je dobrze wystudzić wtedy przybiorą bardziej zwartą konsystencję.
Następnym razem zamiast marchwi użyję ugotowanej dyni, też powinny wyjść smaczne:)
11 komentarzy to "Muffiny marchewkowe z żurawiną"
Tomek gotuje 26 września 2012 (06:27)
Pycha, bardzo lubię ciasto marchewkowe, które robię z masy jak na muffinki 🙂 Używam surowej startej marchwi, jeśli zetrze się część na grubszych oczkach to w cieście są fajne pomarańczowe kawałeczki 🙂
przecinkowa 26 września 2012 (07:53)
uwielbiam marchewkowe wypieki 🙂 Wypróbuję na pewno 🙂
Ola 26 września 2012 (14:11)
hee kamera większa niż chłopczyk ;D
dodatek żurawiny – wszystkie muffinki już są moje 🙂
Mama Alergika 26 września 2012 (15:30)
Tomek gotuje; Wdziałam Twoje ciasta, pyszne:)
Przecinkowa;Czekam na komentarz jak smakowały:)
Ola;My też tak lubimy:)
Patyska 26 września 2012 (16:09)
Ach Ty moja gwiazdo! Będę oglądać! 🙂
Ewa 27 września 2012 (06:45)
Gratuluje z pewnością będę ogladać! Uwielbiam p. Bosacką,wiele sie z jej programu nauczyłam i wiele rzeczy mi uświadomiła m.in. jak nas bezczelnie producenci oszukują. A muffinki zrobię w wolnej chwili, bo uwielbiam każde!
Ewa 4 października 2012 (17:23)
Zrobiłam,pyszne! Upiekłam je dziś dla przyjaciółki,świezo upieczonej karmiącej mamy. Była szczęśliwa, że w końcu może zjeść coś słodkiego, bez obawy o to jak zareaguje brzuszek maluszka.
Jazzy 22 listopada 2012 (23:01)
Czym mogę zastąpić banana? Niestety, mój syn jest na niego uczulony. Myślisz,że surowa marchew będzie ok? Ciasto marchewkowe, zawsze robią z surowej i wychodziło pyszne…
Mama Alergika 23 listopada 2012 (08:43)
Jazz; Możesz użyć puree z dyni, kopiastą łyżkę:) Możesz spróbować dodać 50ml soku jabłkowego lub pomarańczowego.Nie wiem czy nie będzie za mokre ciasto przy surowej marchwi (spróbuj ją odcisnąć z soku), sok możesz dodać do jabłkowego (ale zmniejsz ilość jabłkowego). Jak ciasto za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, jak za gęste wyjdzie dolej wodę łyżkami. Każda zmiana to już eksperyment, ale to
Kasia b 13 marca 2020 (15:48)
Nie mam mali orkiszowej razowej… mam za to gryczana typ 2000, kukurydziana, żytnia, pszenna i pszenna pełnoziarnista. Której uzyc ? Obiecałam dzieciom
Katarzyna Jankowska 13 marca 2020 (16:55)
Jeśli możecie pszenną to wystarczy zamienić razową orkiszową na pszenną pełnoziarnistą, gdyby ciasto wydawało się zbyt suche, bo pełnoziarnista chłonie więcej płynu, to dolać więcej mleka roślinnego:)