Oponki bananowe pieczone wegańskie bezglutenowe

Zbliża się Tłusty Czwartek więc przygotowałam dla Was super przepis na zdrowe oponki bananowe, które upieczecie w piekarniku. Wyczarowałam je oczywiście bez alergenów, bez mleka, bez jajek, bez soi, bez orzechów i bez glutenu.

Jako, że dziś Walentynki otrzymujecie ten przepis w prezencie. Będzie dostępny na blogu do Tłustego Czwartku 2019, potem trafi do mojej nowej książki.

MAGiczne oponki robi się bardzo prosto, ważne by składniki miały pokojową temperaturę i aby wymieszać je łyżką, nie miksować.

Najwięcej zabawy jest z nakładaniem ciasta do foremki. Namawiam Was na wydatek ok. 40 zł, bo taka forma do donatów sprawdzi się najlepiej. Oponki upieczone w takiej foremce mają lepszą strukturę.

Jeśli nie masz takiej foremki to w zwykłej formie do muffinek także je upieczesz. Wypełnij otwory ciastem do połowy, wcześniej umieść w nich papilotki, po upieczeniu wyłóż do wystudzenia, kółeczko w środku wytnij przy pomocy choćby nakrętki od butelki.

Z ciasta na oponki bananowe można też upiec zwykłe babeczki, a do każdej włożyć malinę czy truskawkę i też będzie dobrze. 

Po więcej przepisów na Tłusty Czwartek zapraszam tu na blog (KLIK) oraz do mojej drugiej książki Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, która właśnie jest w promocyjnej, walentynkowej cenie! 

Zapraszam i życzę miłych Walentynek 

Oponki bananowe pieczone

(wegańskie, bez glutenu)

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Czas pieczenia: 15-20 minut

Składniki mokre:

  • 300 g dojrzałych bananów z ciemną skórką
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub innego uniwersalnego w smaku
  • 100 ml mleka jaglanego (u mnie Natumi)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 200 g mąki gryczanej niepalonej lub sorgo
  • 100 g skrobi z tapioki lub innej np. kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego

dodatkowo:

  • foremka do donatów

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe banany obieramy ze skórki, kroimy, umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt wanilii, blendujemy.
  2. Mleko łączymy z octem odstawiamy na 10 minut, potem dolewamy do bananów. Dodajemy olej i miksujemy.
  3. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier, mieszamy dokładnie.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy drewnianą łyżką, nie miksujemy! (ciasto będzie lejące, delikatnie klejące ale gładkie).
  5. Ciasto porcjami wykładamy do formy do donatów.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  7. Pieczemy przez 15 minut.
  8. Wyjmujemy na kratkę, studzimy lukrujemy lub zanurzamy w polewie czekoladowej.

Wskazówki:

Zamiast mąki gryczanej i skrobi można dodać mąki pszennej jasnej bio lub orkiszowej jasnej.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska