Taki krem czekoladowy to rozwiązanie wielu kulinarnych problemów. Można go zjeść bezpośrednio ze słoiczka, ostrzegam, bo ciężko mu się oprzeć.
Możesz nim posmarować grzanki, pieczywo na śniadanie. Można go użyć do posmarowania gofrów, wypełnić nim kruche babeczki, przełożyć ciasteczka czy tartę, a także udekorować tort.
Krem jest odpowiednio słodki i wspaniale czekoladowy. Nie widzę problemu, żeby uczuleni na kakao dodali do niego zamiennie melasę z chleba świętojańskiego i karob w proszku.
Miłośnicy kremów orzechowych jak najbardziej mogą dodać do niego łyżkę masła orzechowego czy sezamowego.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego testowania!
Więcej przepisów na domowe desery i wypieki znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.
Domowy krem czekoladowy
(wegański, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Ilość: ok. 250 g
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- dojrzały banan
- jedno miękkie awokado
- łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- 100 g ciemnej wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
- Najpierw zalewany daktyle wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut aż zmiękną, odcedzamy, umieszczamy w misce.
- Następnie dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz miąższ z awokado.
- Potem skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy dokładnie na gładki krem (u mnie blenderem ręcznym).
- Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy do kremu, blendujemy aż krem będzie całkowicie gładki.
- Na koniec krem przekładamy do miseczki czy słoiczka i schładzamy w lodówce.
- Podajemy do smarowania pieczywa, gofrów, jako wypełnienie babeczek, tart czy do przełożenia i udekorowania tortu.
Wskazówki:
Zamiast czekolady można dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada nadaje mu kremowy smak. Dodatek kakao w proszku może wymagać dodania jakiegoś płynu, żeby krem był bardziej podatny do smarowania.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Najpierw do niedużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Na wierzch garnka z wodą nakładamy np. miskę ze stali nierdzewnej, wkładamy do niej połamaną na kawałki czekoladę, ogień zmniejszamy i zostawiamy tak aż czekolada się rozpuści i przyjmie płynną konsystencję.
2 komentarze to "Krem czekoladowy bez mleka bez jajek bez glutenu"
Monika 13 kwietnia 2021 (12:04)
Jak długo można przechowywać w lodówce ten krem?
Katarzyna Jankowska 13 kwietnia 2021 (19:53)
U mnie wytrwał przez tydzień, po czym zniknął 🙂