Pierogi gryczane bez jajek bez glutenu

image_pdfPobierz PDF

Pierogi gryczane powstały już 5 lat temu. Przepis znajduje się w mojej pierwszej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie, która ma już wyczerpany nakład.

Robiąc przedwczoraj porządek w magazynie, natknęliśmy się na 30 egzemplarzy tej książki. Jaka była moja radość bo tak wiele osób o nią pyta, a wznowienie planuję na czas gdy już uzbieram fundusze na nowe wydanie.

Wstawiłam tę książkę do Sklepu MAG, miękka już się wyprzedała. Zostały ostatnie egzemplarze w twardej oprawie.

Warto uzupełnić kolekcję MAGicznych książek, bo w tej wersji już się nie pojawi.

KUP TERAZ 

Tymczasem na blogu zamieszczam przepis na bezglutenowe pierogi gryczane. Zarówno pieczone jak i gotowane smakują wyśmienicie. Nam smakują najbardziej w wersji pieczonej z dodatkiem czerwonego, klarownego barszczu.

Możemy podać je także w okresie Świąt Bożego Narodzenia, wzbogacając farsz o suszone grzyby.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pierogi gryczane 

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 20 szt.

Składniki:

  • 225 g ugotowanej kaszy gryczanej/100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej+ 200 ml wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 25 g tapioki
  • 25 g mąki z ciecierzycy lub gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

Składniki na farsz:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • ½ czerwonej cebuli lub ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska, zmielony pieprz biały lub czarnuszka do smaku
  • majeranek lub tymianek

dodatkowo:

  • tapioka do podsypania stolnicy

Przygotowanie farszu:

  1. Soczewicę płuczemy, moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości ok. 20 minut
  2. Ciepłą soczewicę miksujemy/blendujemy na gładko
  3. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy ją do soczewicy, doprawiamy solą, pieprzem lub czarnuszką, majerankiem lub tymiankiem, mieszamy

Przygotowanie pierogów:

  1. Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w kaszę, odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
  2. Gorącą kaszę miksujemy/rozdrabniamy blenderem na bardzo gładką, gęstą masę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Dodajemy tapiokę, mąkę z ciecierzycy i olej, zagniatamy ciasto (w razie konieczności dodajemy więcej tapioki).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy dobrze podsypanej tapioką lub mąką z ciecierzycy (inaczej ciasto będzie się przyklejać). Można rozwałkować je także pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniemy podsypywania mąką.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o ok. 5 cm średnicy. 
  6. Na każde koło nakładamy wcześniej przygotowany farsz, ciasto składamy na pół, maczamy palce w mące, zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę.
  7. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką.
  8. Do gotującej się wody wkładamy po kilka pierogów, mieszamy aby nie przywarły do dna.
  9. Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  10. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową). 
  11. Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia.
  12. Pierogi podajemy posmarowane olejem z zeszkloną cebulką.
  13. Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną porcję pierogów, postępujemy jak w punktach od 8 do 12.
  14. Jeśli decydujemy się na wersje pieczoną, przygotowane surowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy ok. 20 minut aż będą rumiane.

Wskazówki:

Do pierogów możemy przygotować dowolny, dozwolony farsz.

Od dietetyka:

Kasza gryczana to źródło białka, błonnika pokarmowego, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Soczewica – to źródło białka, błonnika pokarmowego (8,9mg/100g), potasu (874mg/100g), magnezu (71mg/100g), żelaza (5,8mg/100g) witaminy B1 (1,072mg/100g) i niacyny (2,4mg/100g).

Soczewica zawiera również niezbędne dla organizmu dziecka jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Żelazo zawarte w soczewicy i kaszy nie jest w pełni przyswajalne, gdyż produkty te zawierają składniki, które utrudniają jego wchłanianie.

Fot. Katarzyna Jankowska