Orkiszanka z żurawiną na śniadanie

Kolejna propozycja na śniadanie zarówno dla Alergika, jak i dla Biegacza. Zamieniłam płatki owsiane na orkiszowe, mleko owsiane na orkiszowe i powstała Orkiszanka.

Danie to można przygotować w postaci zupy (wystarczy ugotować więcej mleka) lub tak jak u mnie, na gęsto. Wzbogaciłam je o zdrową żurawinę, syrop z Agawy i w takiej postaci stanowi naprawdę wartościowy posiłek na początek każdego dnia.

Zaletą takich owsianek czy orkiszanek jest czas przygotowania i prostota wykonania.
O właściwościach Orkiszu pisałam już przy okazji Naleśników Orkiszowych  z Musem Jabłkowym a poniżej tego wpisu, pod Wskazówkami, znajdziecie jeszcze więcej zalet Orkiszu.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Orkiszanka z żurawiną

 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: dla 1 osoby
Składniki:
  • 250 ml mleka orkiszowego
  • 5 łyżek płatków orkiszowych zwykłych
  • 1 łyżka syropu z Agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotowujemy
  2. Wsypujemy płatki orkiszowe i gotujemy 5 minut do momentu aż mleko prawie zniknie z garnka
  3. Dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  4. Gotową orkiszankę wykładamy na talerz, ewentualnie dosładzamy syropem z Agawy
Wskazówki:
Płatki orkiszowe szybciej niż owsiane absorbują mleko podczas gotowania, słabiej się rozgotowują co nie oznacza, że nie miękną.
Jeśli wolicie rzadszą zupę orkiszową należy zwiększyć ilość mleka nawet dwukrotnie.
 
Zalety orkiszu: 
  • Dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
  • Jedząc ziarna orkiszu diabetycy mogą (po koniecznej konsultacji z lekarzem) zażywać znacznie mniej insuliny
  • Kleiki orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
  • Ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia
  • Zupa (kleik) z orkiszu jest odpowiednia dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji
  • Ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
  • Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
  • Kawa z orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, oraz przeciwalergicznie
  • Piwo z orkiszu jest napojem wzmacniającym, porównywalne w smaku z piwem jasnym
  • Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem. 
  • Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.

Źródło :TUTAJ

 
 

1 Reply to "Orkiszanka z żurawiną na śniadanie"

  • comment-avatar
    swiat-orkiszu.pl 7 listopada 2022 (22:10)

    Produkty orkiszowe są chętnie spożywane przez dzieci, ponieważ mają lekko orzechowy smak. A im coś słodsze, tym bardziej przekonuje małego niejadka do skosztowania.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.