Kaszę jaglaną zajadam z ogromną przyjemnością. Mojego Alergika wciąż do niej przekonuję, najczęściej przemycając ją w różnych daniach i konsystencjach.
Na blogu pod tym linkiem znajdziesz ponad 50 przepisów z użyciem kaszy jaglanej. Jest wśród nich między innymi Tarta z kremem jaglanym w wersji waniliowej, Tarta z kremem jaglanym kokosowym, Muffinki z jaglanką oraz pyszne Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw.
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa jest zbliżona do kremów jaglanych. Ugotowana na niezbyt gęsto kasza została doprawiona bananem i jabłkiem oraz osłodzona syropem z Agawy.
O właściwościach kaszy jaglanej przeczytasz poniżej pod przepisem, w części Wskazówki.
Zapraszam i życzę Smacznego
Jaglanka z owocami
Czas przygotowania: ok.15 minut
Ilość: dla 1-2 osób
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej, suchej
- 375 ml mleka ryżowego
- 1-2 łyżki syropu z Agawy lub klonowego
- ¼ jabłka
- ½ banana
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy.
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż będzie prawie całkowicie miękka.
- Dodajemy banana pokrojonego w plasterki, jabłko pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy jeszcze kilka minut, aż owoce zmiękną (należy mieszać bo kasza gęstnieje).
- Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz i dosładzamy do smaku syropem roślinnym.
Wskazówki:
Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa. Znana od tysięcy lat, uznawana jest za najzdrowszą z kasz.
Posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B. Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E i co bardzo ważne nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.
Według Paula Pitchforda, autora książki „Odżywianie dla Zdrowia” kasza jaglana ma neutralną naturę, ocieplającą. Ma też działanie antygrzybicze oraz pomaga w problemach z prawidłowym trawieniem i cukrzycą. Spożywana regularnie, łagodzi nieprzyjemne objawy ciąży, takie jak poranne mdłości. Kasza jaglana polecana jest także osobom z chorobami wątroby, trzustki, jelit i nerek.
To jedyna kasza, która ma odczyn zasadowy, jest doskonała przy wzmacnianiu organizmu także w walce z chorobą nowotworową. Pomaga przy zwykłym przeziębieniu i problemach górnych dróg oddechowych, gdyż usuwa nadmiar śluzów z organizmu. Nie jest ona jednak sugerowana osobom, które mają bardzo poważne problemy trawienne.
2 komentarze to "Jaglanka z owocami - śniadanie bezglutenowe"
GrowingUp 27 stycznia 2013 (11:08)
Akurat za tą kaszą nie przepadam;).
Mama Alergika 27 stycznia 2013 (11:26)
GrowingUp; Moje pierwsze doświadczenie z nią nie było miłe, była cierpka i gorzka. Potem kupowałam już tylko BIO! Jest słodka i bardzo zdrowa, warto się do niej przekonać:)