Na ferie zimowe w tym roku wyjechali tylko moi mężczyźni. Mogłam więc zaszaleć i ugotować zieloną zupę:) We dwie z córką je uwielbiamy czego o męskiej części rodziny powiedzieć nie można.
Ochota na taką zupę naszła mnie gdy zobaczyłam Szpinakową u Aldi na blogu Psoty Psotki.
Wykorzystałam do tej zupy zamrożony szpinak z ogródka Babci Broni. Czas powyjadać te moje mrożone skarby zanim zacznie się wiosna:)
Zupa doprawiona czosnkiem wyszła naprawdę pyszna. Dla miłośników szpinaku będzie jednym z ulubionych dań, zapewniam:)
Alergicy powinni pamiętać, że szpinak zawiera stosunkowo dużo histaminy. Choć bardzo rzadko, to jednak może wywołać zmiany skórne. Jeśli już uczula to zwłaszcza krzyżowo przy uczuleniu na lateks.
Przepis dołączam do akcji Uwielbiam Szpinak
Zapraszam i życzę Smacznego
Proszę także o głos w postaci SMSa, który należy wysłać
na numer 7122 o treści D00335
Uczestnictwo mojego bloga w drugim etapie konkursu
na Blog Roku 2012 w Waszych rękach!!!
Za wsparcie Dziękuję:)
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + rozmrożenie szpinaku
CZAS GOTOWANIA: 15 minut + gotowanie ziemniaków i bulionu
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 1i ½ litra wywaru z warzyw lub rosołu (ja wykorzystałam już gotowy mój rosół z indyka i warzyw) (można użyć także rosół warzywny BIO w kostkach)
- 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane, ugotowane oddzielnie
- 250-300 g szpinaku (u mnie mrożony, rozmrożony)
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny (jeśli dozwolony)
- śmietana owsiana (1 łyżeczka na talerz) dla osób na bezglutenie można użyć śmietanę migdałową
- 2-3 kromki czerstwego chleba na grzanki + 3 łyżki oliwy z oliwek (dla osób na bezglutenie, bez grzanek)
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z warzyw lub wykorzystać np. ten z poprzedniego dnia lub wcześniej zamrożony (można ostatecznie użyć rosół warzywny BIO w kostce)
- Ugotować obrane ziemniaki do miękkości, odcedzić
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dorzucić drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i podsmażyć na małym ogniu (żeby się nie przypalił!), dodać szpinak i smażyć ok. 3-5 minut do momentu aż zmięknie, doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem
- Do gotującego się bulionu dołożyć podsmażony szpinak, ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, 2 ząbki świeżego czosnku, całość zblendować na zupę krem
- Doprawić zupę szczyptą ostrej papryki, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku i gotować na małym ogniu ok. 10 minut
- Przygotować grzanki: rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i wcześniej pokrojony w kostkę chleb (bez skórki), podsmażyć na średnim ogniu aż stanie się rumiany
- Zupę podawać gorącą z dodatkiem łyżeczki dobrze schłodzonej śmietany owsianej (będzie gęsta i da się z niej robić wzory na zupie), grzanek i dla tych co mogą, z odrobiną startego koziego sera
Wskazówki:
Można zmniejszyć ilość czosnku i pominąć paprykę, ale zupa szpinakowa na ostro nabiera ciekawego smaku.
Można do zupy wykorzystać ugotowane ziemniaki np. z dnia poprzedniego (często zostają:)
2 komentarze to "Zupa Szpinakowy Krem z Grzankami"
Agnieszka 28 stycznia 2013 (16:44)
Zagłosowane z mojego, męża i córki. Informuj czy się przydało :)Pozdrawiam mocno i trzymam kciuki.
Mama Alergika 28 stycznia 2013 (16:51)
Agnieszka; Dziękuję za tak liczne wsparcie! Dam znać po głosowaniu:)