Pasztet z soczewicy i płatków jaglanych (wegański, bezglutenowy)

image_pdfPobierz PDF

Wegańskie pasztety pojawiają się na naszym stole dość często. Ostatnio ulubionym stał się pasztet z fasoli Adzuki, na który jeszcze chwilę musicie poczekać bo najpierw pojawi się na łamach kwartalnika Mały Indywidualista. 

Wiele osób nie może jeść marchwi, tym razem więc dodałam pieczarki. Uważam jednak, że marchew nadaje ciekawszy smak i ma wpływ na konsystencję pasztetu, ale wybór należy do Was. Ostrożnie z płatkami jaglanymi, za duża ich ilość sprawi, że pasztet będzie za suchy. Dla podkreślenia smaku dodałam pomidory suszone i doprawiłam przetartymi pomidorami. 
Doprawiajcie pasztety według własnego smaku i możliwości, nie bójce się czarować !
Czekam na Wasze komentarze jak tylko wypróbujecie ten przepis.
 
Życzę Smacznego
 
 

Pasztet z soczewicy i płatków jaglanych

(wegański, bezglutenowy)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 minut
CZAS PIECZENIA:40 minut
 
Składniki:
  • 300 g suchej soczewicy czerwonej (gotować w ok. 1l wody) + 1/2 łyżeczki soli
  • 5 świeżych pieczarek (zamiast pieczarek można użyć 2-3 ugotowane marchewki)
  • 50-70 g płatków jaglanych 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 150 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 5 łyżek przetartych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • foremka typu keksówka o wymiarach (25cmx10cm)
Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy
  2. Pieczarki obieramy ze skórki i drobno kroimy
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy aż woda z pieczarek wyparuje
  4. Ugotowaną soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, mielimy także czosnek, suszone pomidory i płatki jaglane
  5. Dodajemy usmażone pieczarki wraz z cebulką, wsypujemy mielony len, dolewamy oliwę z zalewy oraz przetarte pomidory, doprawiamy całość czosnkiem niedźwiedzim, kolendrą, solą i pieprzem do smaku (masa na pasztet ma być wilgotna, płatki jaglane ją zagęszczą w trakcie pieczenia)
  6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką, jednolitą masę
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg) 
  8. Keksówkę smarujemy oliwą, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  9. Pasztet pieczemy przez 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce, wykładamy na talerz lub deseczkę
  10. Podajemy dobrze ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi i dobrze rozsmarowuje, na drugi dzień jest bardziej zwarty)
pasztet z soczewicy i płatków jaglanych
pasztet z soczewicy i płatków