Wegańskie pasztety pojawiają się na naszym stole dość często. Ostatnio ulubionym stał się pasztet z fasoli Adzuki, na który jeszcze chwilę musicie poczekać bo najpierw pojawi się na łamach kwartalnika Mały Indywidualista.
Na blogu znajdziecie już Pasztet z Soczewicy i Kaszy Jaglanejoraz Pasztet z Dyni i Soczewicy.
Wiele osób nie może jeść marchwi, tym razem więc dodałam pieczarki. Uważam jednak, że marchew nadaje ciekawszy smak i ma wpływ na konsystencję pasztetu, ale wybór należy do Was. Ostrożnie z płatkami jaglanymi, za duża ich ilość sprawi, że pasztet będzie za suchy. Dla podkreślenia smaku dodałam pomidory suszone i doprawiłam przetartymi pomidorami.
Doprawiajcie pasztety według własnego smaku i możliwości, nie bójce się czarować !
Czekam na Wasze komentarze jak tylko wypróbujecie ten przepis.
Życzę Smacznego
Pasztet z soczewicy i płatków jaglanych
(wegański, bezglutenowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 minut
CZAS PIECZENIA:40 minut
Składniki:
- 300 g suchej soczewicy czerwonej (gotować w ok. 1l wody) + 1/2 łyżeczki soli
- 5 świeżych pieczarek (zamiast pieczarek można użyć 2-3 ugotowane marchewki)
- 50-70 g płatków jaglanych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 150 g suszonych pomidorów z zalewy
- 5 łyżek przetartych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- foremka typu keksówka o wymiarach (25cmx10cm)
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy
- Pieczarki obieramy ze skórki i drobno kroimy
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy aż woda z pieczarek wyparuje
- Ugotowaną soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, mielimy także czosnek, suszone pomidory i płatki jaglane
- Dodajemy usmażone pieczarki wraz z cebulką, wsypujemy mielony len, dolewamy oliwę z zalewy oraz przetarte pomidory, doprawiamy całość czosnkiem niedźwiedzim, kolendrą, solą i pieprzem do smaku (masa na pasztet ma być wilgotna, płatki jaglane ją zagęszczą w trakcie pieczenia)
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką, jednolitą masę
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Keksówkę smarujemy oliwą, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość i wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pasztet pieczemy przez 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce, wykładamy na talerz lub deseczkę
- Podajemy dobrze ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi i dobrze rozsmarowuje, na drugi dzień jest bardziej zwarty)
6 komentarzy to "Pasztet z soczewicy i płatków jaglanych (wegański, bezglutenowy)"
Zielaczek 11 marca 2013 (19:21)
Cudny! Uwielbiam warzywne pasztety 🙂
Zielaczek 11 marca 2013 (19:21)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Mama Alergika 11 marca 2013 (20:26)
Zielaczek; Dziękuję:) i zapraszam do przetestowania przepisu
Magda 12 marca 2013 (11:27)
Testujemy 🙂 wygląda smakowicie.
Mama Alergika 12 marca 2013 (12:18)
Magda; Czekam na info jak Wam smakowało:)
Edyta 8 czerwca 2022 (14:44)
Czym można zastąpić cebulę i czosnek?