Na prośbę czytelników bloga zaczęłam tworzyć więcej dań bezglutenowych jednocześnie wegańskich. Ciasteczka Ryżowo-Kukurydziane powstały w mojej głowie podczas ostatniego długiego wybiegania, gdy udało mi się pokonać 18 km. Skupienie uwagi na czymś innym niż praca moich nóg, pozwala mi przetrwać dłuższą trasę, zwłaszcza gdy biegnę na bieżni.
Czas zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy sprawia, że coraz więcej przepisów pojawiających się na blogu będzie nawiązywać do świątecznego okresu.
W pierwszej fazie do ciasteczek dodałam 50 g cukru trzcinowego, ale obserwując konsystencję ciasta doszłam do wniosku, że lepiej się sprawdzi użycie syropu z Agawy. Ciasto mniej się kruszyło, było bardziej zwarte. Proponuję więc w przepisie całość cukru zamieć na syrop. Jeśli używacie ksylitolu lub stewii, to aby uzyskać bardziej zwarte ciasto, dolewajcie po dodatkowej łyżce mleka lub śmietany migdałowej. Ciastka powstały w proporcjach zbliżonych jak na kruche ciasto, ok. ½ ilości tłuszczu na ilość mąki. Możecie próbować z innymi mąkami oraz z olejem kokosowym zamiast rzepakowego. Powinny się udać, a o efektach koniecznie napiszcie w komentarzach na blogu i FB.
Na blogu znajdziecie także przepis na Ciastka Ryżow-Karobowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasteczka ryżowo-kukurydziane
(bezglutenowe, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA: 15minut x 3 (3 blaszki)
ILOŚĆ: 35 szt.
Składniki:
- 300 g mąki ryżowej razowej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 50 g cukru trzcinowego drobnego (można zamienić go na syrop lub pominąć)
- 100 ml syropu z Agawy
- 250 ml mleka ryżowego
- skórka z jednej limonki lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą
- Cukier, syrop i olej miksujemy aż do połączenia się składników (rozdrobnienia cukru), dodajemy startą skórkę z limonki lub ekstrakt waniliowy
- Przelewamy cukier z olejem do miski z mąką i całość zaczynamy miksować, dolewając mleko (powstanie ciasto na wzór kruszonki)
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Z ciasta-kruszonki lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w 2 cm odległości od siebie, na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
- Każdą kulkę lekko spłaszczamy dnem kieliszka (u mnie 3cm), tak aby ciastko miało ok. 1 cm grubości
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż się zrumienią)
- Studzimy na kratce, ustrajamy gęstym dżemem z wiśni, przechowujemy w szklanym słoju
4 komentarze to "Ciasteczka ryżowo-kukurydziane (bezglutenowe, wegańskie)"
Kruszynka 12 marca 2013 (10:08)
Pyszne takie ciacha, porwę kilka 😉
Mama Alergika 12 marca 2013 (12:17)
Kruszynka; Bardzo proszę:)
Marta W. 2 listopada 2013 (10:44)
pieką się!!!! 😉
Mama Alergika 3 listopada 2013 (17:17)
Marta W; Już pewnie zjedzone:) Czy smakowały?