Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi z farszem ze słodkiej kapusty robiła moja babcia Rózia, teraz robi je moja mama i zapewne kiedyś będę robić je ja. Korzystamy z okazji, że babcia Bronia nas odwiedziła i raczymy się jej pysznościami.
Nie każdy może polubi od razu pierogi ze słodką kapustą, ale zapewniam że są bardzo smaczne i warte wypróbowania. Ilość użytej kapusty zależy od Was, przygotowanie farszu to prosta sprawa. Ważne, aby kapusta była miękka, odciśnięta i dobrze doprawiona.
Zapraszam i życzę Smacznego
Świąteczne przepisy znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Sięgnij także po zestaw książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie! W zestawie zawsze TANIEJ!

Pierogi ze słodką kapustą

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 3 minuty każda porcja

Ilość: ok. 30-40 szt

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody

Składniki na farsz:

  • 1 mała główka kapusty białej (u nas ok. 300 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie farszu:

  1. Kapustę (bez twardych części) szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy, odciskamy wodę, można dodatkowo drobniej posiekać
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, trzeba ją tylko zeszklić (ma być jasna nie brązowa)
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy kilka minut mieszając, odstawiamy do przestudzenia

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
  2. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto koniecznie musi być dokładnie przykryte ściereczką lub folią spożywczą, wysycha). Pamiętajmy aby podsypać mąką powierzchnię naczynia, w którym odkładamy gotowe ciasto

Przygotowanie pierożków:

  1. Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie lepiły).
  2. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 3-4 cm średnicy).
  3. Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, spłaszczamy palcem farsz, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę.
  4. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką.
  5. Do gotującej się wody delikatnie wkładamy pierogi po kilka sztuk, tak aby miały miejsce popływać, całość również delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna.
  6. Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.
  7. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową).
  8. Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia.
  9. Pierogi można okrasić przyrumienioną cebulką.
  10. Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach 5-8.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Mama Alergika Gotuje

3 komentarze to "Pierogi ze słodką kapustą"

  • comment-avatar
    Justyna Żak 5 lutego 2014 (15:17)

    ciekawy pomysł na farsz:)

  • comment-avatar
    Alaris 1 kwietnia 2014 (08:52)

    Jeszcze bardziej głodna 🙂

  • comment-avatar
    anqadaily 29 grudnia 2023 (13:21)

    pierogi rodem z podkarpacia – w mojej rodzinie znane od pokoleń 🙂 zawsze na stole wigilijnym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.