Pierogi z farszem ze słodkiej kapusty robiła moja babcia Rózia, teraz robi je moja mama i zapewne kiedyś będę robić je ja. Korzystamy z okazji, że babcia Bronia nas odwiedziła i raczymy się jej pysznościami.
Nie każdy może polubi od razu pierogi ze słodką kapustą, ale zapewniam że są bardzo smaczne i warte wypróbowania. Ilość użytej kapusty zależy od Was, przygotowanie farszu to prosta sprawa. Ważne, aby kapusta była miękka, odciśnięta i dobrze doprawiona.
Zapraszam i życzę Smacznego
Świąteczne przepisy znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Sięgnij także po zestaw książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie! W zestawie zawsze TANIEJ!
Pierogi ze słodką kapustą
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 minuty każda porcja
Ilość: ok. 30-40 szt
Składniki na ciasto pierogowe:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) lub pszennej
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1/2 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
Składniki na farsz:
- 1 mała główka kapusty białej (u nas ok. 300 g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie farszu:
- Kapustę (bez twardych części) szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy, odciskamy wodę, można dodatkowo drobniej posiekać
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, trzeba ją tylko zeszklić (ma być jasna nie brązowa)
- Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy kilka minut mieszając, odstawiamy do przestudzenia
Ciasto na pierogi:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
- Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto koniecznie musi być dokładnie przykryte ściereczką lub folią spożywczą, wysycha). Pamiętajmy aby podsypać mąką powierzchnię naczynia, w którym odkładamy gotowe ciasto
Przygotowanie pierożków:
- Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie lepiły).
- Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 3-4 cm średnicy).
- Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, spłaszczamy palcem farsz, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę.
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką.
- Do gotującej się wody delikatnie wkładamy pierogi po kilka sztuk, tak aby miały miejsce popływać, całość również delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna.
- Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową).
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia.
- Pierogi można okrasić przyrumienioną cebulką.
- Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach 5-8.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
3 komentarze to "Pierogi ze słodką kapustą"
Justyna Żak 5 lutego 2014 (15:17)
ciekawy pomysł na farsz:)
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:52)
Jeszcze bardziej głodna 🙂
anqadaily 29 grudnia 2023 (13:21)
pierogi rodem z podkarpacia – w mojej rodzinie znane od pokoleń 🙂 zawsze na stole wigilijnym