Pierogi z serem to ulubiona pierogowa wersja mojej córki. Oczywiście babcia Bronia, która gości u nas od kilku dni, zrobiła je specjalnie dla Natalii. Danie nie jest wersją dla Alergika ale skoro poprosiliście na Facebooku o przepis więc jest.
Czasami proste dania wydają się zbyt skomplikowane albo czasochłonne. Podobnie chyba jest z pierogami. Zanim zaczniemy je robić samodzielnie często korzystamy z pomocy babci, mamy albo teściowej. A wystarczy się przełamać zrobić pierwsze ciasto, farsz można już wybierać jaki kto lubi.
Ciasto na pierogi robimy zawsze takie samo, jest bez jajka więc idealne dla alergika o ile nie ma uczulenia na gluten. Do słodkich pierogów z serem wystarczy dobrej jakości ser i odrobina cukru pudru, to cały farsz.
Z pół kilograma mąki babcia Bronia zrobiła wczoraj 3 rodzaje pierogów. Ogólnie wyszło jej 110 sztuk. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że moje mama jest wprawiona i rozwałkowuje o wiele cieniej ciasto ode mnie. Oczywiście możecie zrobić ciasto z połowy porcji.
Nie ma co się rozpisywać tylko lepimy pierogi:)
Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na Uszka, Pierogi z soczewicą i szpinakiem oraz Pierogi ze słodką kapustą.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pierogi z serem
(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS GOTOWANIA: 3 minuty każda porcja
ILOŚĆ: w zależności od grubości ciasta od 60-110 szt.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) lub pszennej
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżka oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 300 ml ciepłej, przegotowanej wody
Składniki na farsz: (na 30 pierogów)
- 200 g sera białego (u mnie Ziembińskich)
- 1-2 łyżki cukru pudru trzcinowego
Dodatkowo:
- śmietana owsiana
Przygotowanie farszu:
- Ser dokładnie rozdrabniamy i łączymy z cukrem
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
- Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto koniecznie musi być dokładnie przykryte ściereczką lub folią spożywczą, wysycha). Pamiętajmy aby podsypać mąką powierzchnię naczynia, w którym odkładamy gotowe ciasto
Przygotowanie pierożków:
- Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie lepiły)
- Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 3 cm średnicy),
- Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, spłaszczamy palcem farsz, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę,
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką
- Do gotującej się wody delikatnie wkładamy pierogi po kilka sztuk, tak aby miały miejsce popływać, całość również delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna
- Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową)
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
- Pierogi podajemy z dodatkiem gęstej śmietany, u nas schłodzona śmietana owsiana
- Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach 5-8
5 komentarzy to "Pierogi z serem"
Justyna Żak 7 lutego 2014 (16:00)
wyglądają bardzo smacznie:)
kwatera Gdynia 10 lutego 2014 (17:25)
Wyglądają super, bardzo apetycznie. Gratulacje.
Mama Alergika 11 lutego 2014 (19:16)
Justyna Żak, kwatera Gdynia; Dziękuję i są bardzo smaczne:)
Mama Alergika 11 lutego 2014 (19:16)
Justyna Żak, kwatera Gdynia; Dziękuję i są bardzo smaczne:)
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:52)
Jestem głodna 🙂