Babeczki bezglutenowe Iwony

Czasami narzekam na ten technologiczny postęp, za szybko, za dużo, za wiele inwigilacji. Dostrzegam jednak dużo plusów, na przykład z takiego Facebooka. Dzięki niemu poznałam wiele ciekawych i teraz bliższych mi osób. Codziennie pojawiam się na mojej facebookowej stronie i kiedy widzę powtarzające się nazwiska, robi się tak rodzinnie. Kiedy ich nie dostrzegam, zadaję sobie pytanie „Co się stało, ciekawe dlaczego już nie zaglądają do MAG, czy wszystko u nich w porządku?”.
Oczywiście cieszę się z każdej nowej osoby, która dołącza do MAGicznej społeczności, ale czytając komentarze, widząc powtarzające się osoby, mam poczucie pewnej z nimi więzi.
Jest wielu takich fanów, których nazwiska widuję prawie codziennie i mogę powiedzieć, że znam ich bliżej, wymieniamy się doświadczeniami, dzielimy przepisami, piszemy prywatne wiadomości.
Jedną z takich osób jest Iwona z USA. Teraz już wiem, dlaczego reaguje na moje posty w innych godzinach niż większość czytelników:)
Iwona wykorzystała mój przepis na Muffiny z truskawkową niespodzianką i stworzyła na jego podstawie Babeczki Bezglutenowe na mleku z konopi.
Przyznaję, że mleka z konopi jeszcze nie próbowałam. Oczywiście nie mając go pod ręką możecie zamienić na inne bezglutenowe mleko.
Dziękuję Iwona, że przy swojej niezliczonej ilości obowiązków znalazłaś czas na ponowne ich upieczenie i sfotografowanie!
Zapraszam i życzę Smacznego

Babeczki bezglutenowe Iwony

(bezglutenowe, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
Liczba babeczek: 10-12 o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 185-200 ml mleka z konopi (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenek wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 i 1/2 łyżki wody

Składniki suche:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1 łyżka inuliny
  • 80 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy.
  3. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając.
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i inuliną, dodajemy cukier puder, mieszamy.
  5. Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!).
  6. Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem.
  7. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
  8. Przekładamy muffinki do wystygnięcia.

11 komentarzy to "Babeczki bezglutenowe Iwony"

  • comment-avatar
    Justyna Żak 11 lutego 2014 (11:59)

    wyglądaja pysznie:)

  • comment-avatar
    Dominika 11 lutego 2014 (19:09)

    Syn ma spore ograniczenia w diecie (alergia + candida), zaglądam tu od niedawna, a dzisiaj zrobiłam te babeczki (zamiast cukru dałam ksylitol i nasionka wanilli). Rewelacyjne. Drugiemu łakomczuchowi nie-alergikowi również smakowały

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 lutego 2014 (19:12)

    Dominika; Super, bardzo się cieszę. Jest wiele przepisów bez cukru a jeśli jest to można go zastąpić. Zdecydowanie ograniczam go w naszej diecie. Zaraz dopiszę do przepisu o możliwości zamiany cukru:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Bea 13 lutego 2014 (14:35)

    No wlasnie, kontakty z naszymi Czytelnikami sa niesamowicie mila czescia prowadzenia blga 🙂
    Babeczki wygladaja swietnie i z pewnoscia przydadza sie nie tylko alergikom 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  • comment-avatar
    Joanna Rutz 8 marca 2016 (02:31)

    Córka ma alergie na orzechy i migdały, czym można make migdałowa zastapic?

  • comment-avatar
    Hono 13 stycznia 2018 (22:05)

    Mąka ryżowa mi się skończyła — co zamiast? Mam kokosową, żytnią, migdałową, ziemniaczaną. Masz jakąś propozycję na proporcje? Chciałam je zrobić na jutro do kawy

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 stycznia 2018 (17:15)

      Najlepiej gryczana, może być kukurydziana, także żytnia ale ta jest z glutenem:)

  • comment-avatar
    Katarzyna 31 lipca 2020 (12:07)

    Dzień dobry, czy do babeczek można dodać owoce?

  • comment-avatar
    Natalia 17 kwietnia 2023 (09:41)

    Czy można użyć innego mleka np owsiane?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2023 (19:33)

      To przepis jednej z Was. W przypadku takich bezglutenowych składników raczej skłaniałbym się do zamiany na mleko o zbliżonej zawartości białka.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.