Zrobiłam ostatnio kotlety z kaszy jaglanej i buraków i były tak dobre, że postanowiłam połączyć buraki z innymi ziarnami. Ciecierzyca bogata w białko i węglowodany, świetnie zastępująca mięso w kuchni wegańskiej, rewelacyjnie się do tego celu sprawdziła. Kotlety właściwie nie wymagają pieczenia, są smaczne także zaraz po przygotowaniu. Lubimy jednak wersję na ciepło, więc podpiekłam je w piekarniku uzyskując bardziej zwartą ich konsystencję. Świetnie się nadają do spożycia w towarzystwie zielonych sałat z sosem winegret ale także jako wkładka do bezmięsnych burgerów.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut bez namaczania
CZAS PIECZENIA: 20-30 minut (bez pieczenia buraków)
ILOŚĆ: 9 szt.
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy (ok. 400 g ugotowanej)
- buraki ok. 300 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- słonecznik do panierowania
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum 8 h (u mnie przez noc)
- Odlewamy wodę w której się moczyła, uzupełniamy nową, gotujemy do miękkości ok. 40-60 minut (podczas gotowania zbieramy szumowiny), solimy pod koniec gotowania
- Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC (ok. 1,5 h), studzimy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane, szklimy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek (nie przypalić!)
- Siemię lniane zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą, dokładnie mieszamy otrzymując konsystencję „papki”
- Ugotowaną ciecierzycę mielimy lub blendujemy (u mnie przepuszczona przez maszynkę „do mięsa”)
- Dodajemy starte buraki, podsmażone warzywa i tymianek, mieszamy, dokładnie łączymy składniki
- Dodajemy „papkę” z siemienia, solimy i pieprzymy do smaku, dokładnie mieszamy
- Formujemy kotleciki, obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, pieczemy kotlety przez ok. 20-30 minut (można pominąć etap pieczenia, kotlety nadają się do spożycia zaraz po przygotowaniu)
1 Reply to "Kotlety z Ciecierzycy i Buraków"
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:51)
Spróbuję zrobić