Kotlety z Ciecierzycy i Buraków

Zrobiłam ostatnio kotlety z kaszy jaglanej i buraków i były tak dobre, że postanowiłam połączyć buraki z innymi ziarnami. Ciecierzyca bogata w białko i węglowodany, świetnie zastępująca mięso w kuchni wegańskiej, rewelacyjnie się do tego celu sprawdziła. Kotlety właściwie nie wymagają pieczenia, są smaczne także zaraz po przygotowaniu. Lubimy jednak wersję na ciepło, więc podpiekłam je w piekarniku uzyskując bardziej zwartą ich konsystencję. Świetnie się nadają do spożycia w towarzystwie zielonych sałat z sosem winegret ale także jako wkładka do bezmięsnych burgerów.

Polecam i życzę Smacznego

Przepis

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut bez namaczania

CZAS PIECZENIA: 20-30 minut (bez pieczenia buraków)

ILOŚĆ: 9 szt.

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy (ok. 400 g ugotowanej)
  • buraki ok. 300 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • słonecznik do panierowania

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum 8 h (u mnie przez noc)
  2. Odlewamy wodę w której się moczyła, uzupełniamy nową, gotujemy do miękkości ok. 40-60 minut (podczas gotowania zbieramy szumowiny), solimy pod koniec gotowania
  3. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC (ok. 1,5 h), studzimy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach
  4. Rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane, szklimy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek (nie przypalić!)
  5. Siemię lniane zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą, dokładnie mieszamy otrzymując konsystencję „papki”
  6. Ugotowaną ciecierzycę mielimy lub blendujemy (u mnie przepuszczona przez maszynkę „do mięsa”)
  7. Dodajemy starte buraki, podsmażone warzywa i tymianek, mieszamy, dokładnie łączymy składniki
  8. Dodajemy „papkę” z siemienia, solimy i pieprzymy do smaku, dokładnie mieszamy
  9. Formujemy kotleciki, obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, pieczemy kotlety przez ok. 20-30 minut (można pominąć etap pieczenia, kotlety nadają się do spożycia zaraz po przygotowaniu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 Reply to "Kotlety z Ciecierzycy i Buraków"

  • comment-avatar
    Alaris 1 kwietnia 2014 (08:51)

    Spróbuję zrobić

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.