Prosta zupa warzywna

Prosta i smaczna zupa jarzynowa na bazie już młodych, polskich warzyw zagościła wczoraj na naszym stole. Młode warzywa gotują się szybko, najwięcej czasu pochłania przygotowanie wywaru na bazie indyka.

Zupa jest prosta w wykonaniu ale jak zabrałam się do opisania sposobu jej przygotowania “po mojemu” okazało się to nieco bardziej skomplikowane:)

Można oczywiście indyka pominąć i stworzyć zupełnie warzywną zupę. Mój syn lubi jednak gotowane mięsko z indyka i stosuje je jako wkładkę do zupy.

Warto w tym miejscu podkreślić, zwłaszcza dla osób, które zajrzały tu do mnie niedawno, że wszelkie mięso jakie stosuję w kuchni pochodzi z naturalnego, ekologicznego chowu. Nie jemy dużo mięsa, więc tym bardziej kładziemy nacisk na jego jakość.

Proponuję wpis przeczytać do końca, dowiesz  się dlaczego ziemniaki do zupy gotuję oddzielnie oraz co zawiera czerwona cebula.

Zapraszam i życzę Smacznego

Prosta zupa warzywna

(bezglutenowa, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 60-90 minut

Ilość: 5 porcji

Składniki:

  • Ok. 2-3 litry esencjonalnego wywaru z indyka i warzyw
  • na wywar: skrzydełko z indyka, ćwiartka batatu lub 1 młoda marchew, pietruszka korzeń, świeża natka pietruszki, świeży lubczyk, cebula czerwona i ½ białej, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz (można dodać inne ulubione i dozwolone warzywa jak: por, pasternak, seler)
  • 4-5 młodych większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • ½ młodej kapusty
  • 2 łyżki startego batatu lub marchwi
  • zielony koperek

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wywar z indyka i warzyw jak na rosół czyli;
  2. Zagotowujemy wodę ok 3 l, dodajemy indyka i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu ok. 40 minut (u mnie 7 w kuchence elektrycznej) zbierając szumowinę (jeśli mamy większą porcję mięsa, czas gotowania się wydłuża, indyk zagrodowy taki prawie dziko chowany gotuje się dłużej nawet 1,5 h-2h)
  3. Dodajemy korzeń pietruszki i/lub pasternak, marchew (jeśli zamiast marchwi używamy batat, dodajemy go do zupy wraz z kapustą i ziemniakami), białą cebulę którą przed dodaniem podpiekamy na kuchence, czerwoną cebulę którą obieramy tylko z pierwszej warstwy i gotujemy w całości* , dozwolone inne warzywa jak por, seler) oraz liść laurowy (2 listki), ziele angielskie (kilka ziaren) i pieprz (kilka ziaren) (u nas obecnie stosujemy pieprz syczuański i rezygnujemy z ziela angielskiego), pół łyżeczki soli
  4. Nie przykrywamy zupy, gotujemy zbierając szumowiny
  5. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do gotującego się wywaru (ja zawsze przelewam kapustę wrzątkiem ale można ten proces pominąć)
  6. Do ugotowanego wywaru dodajemy także ziemniaki pokrojone w kostkę ***(ja obecnie dodaję oddzielnie ugotowane ziemniaki, na sam koniec przygotowywania zupy) oraz batat pokrojony w paseczki jak marchew (o ile nie dodawaliśmy marchwi)
  7. Gotujemy zupę do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy dodatkowy starty batat oraz natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy jeszcze 5-7 minut, dolewamy gorącą przegotowaną wodę w miejsce tej która wyparowała
  8. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem (u nas pieprz syczuański a sól himalajska różowa**)
  9. Zupę podajemy z dodatkiem świeżego koperku

Wskazówki:

Podpieczona cebula jest słodsza i podnosi walory smakowe zupy.

*Czerwona cebula jest bardziej wskazana dla alergika ze względu na dużą zawartość kwercetyny, która ma działanie antyhistaminowe i przeciwzapalne. Najwięcej kwercetyny znajduje się w skórce cebuli i dlatego dodajemy ją do zupy w całości.

**Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą na Ziemi. Zawiera 84 naturalne pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu, posiada mniej jodu co u osób z celiakią jest wskazane (mój syn jest obecnie diagnozowany pod kątem celiakii)

***Ziemniaki należą do alergenów pokarmowych. Alergia na ziemniaki najczęściej współistnieje w przypadku uczulenia na pyłek traw, brzozy i bylicy. W przypadku mojego syna została ona potwierdzona badaniami IgE zależnymi. Na szczęście, co zdarza się u większości uczulonych na ziemniaki, nie obserwujemy negatywnych objawów po spożyciu ugotowanych ziemniaków. Ja gotuję je oddzielnie i wylewam wodę w której się gotowały.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No Replies to "Prosta zupa warzywna"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.