Francuskie kulinarne specjały pojawiły się w Polsce już XVII wieku.
Na Święto Trzech Króli wypiekano wówczas Placek Trzech Króli, który tradycyjne cukiernie przygotowują także dziś.
Takim ciastem kończono obchody Świąt Bożego Narodzenia a rozpoczynano karnawał.
Zamiast tradycyjnego placka proponuję szybkie i proste rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.
Warto w jednym z nich ukryć cały migdał by zgodnie z tradycją, ten kto w Święto Trzech Króli trafi na rogal z migdałem, stał się na jeden dzień Królem domu 🙂
Gotowe bezmleczne ciasto francuskie można kupić już bez problemów w wielu sklepach. Ja poluję zawsze na wersję bio, ale jest trudno dostępna i tylko spotkałam ją w sklepach ze zdrową żywnością.
Zamiast migdałów możemy zastosować inną dozwoloną masę np. makową lub dżem, a jeden rogalik przygotować dla odróżnienia z innym wypełnieniem.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.
Rogaliki z ciasta francuskiego na Trzech Króli
(bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ilość: 16 szt.
Składniki:
- 1 rolka gotowego, bezmlecznego ciasta francuskiego
- ok. 75 g domowej masy migdałowej*
- 1 cały migdał
Przygotowanie:
- Zimne ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół tworząc dwa mniejsze prostokąty.
- Każdy z nich dzielimy następnie na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę masy migdałowej i delikatnie ją spłaszczamy.
- Do jednego rogala wkładamy cały migdał.
- Rogale zawijamy zaczynając od szerszej strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
- Wkładamy blaszkę z rogalami, pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane
Wskazówki:
Jeśli nie pieczemy wszystkich rogali od razu, przygotowane wkładamy do lodówki.
Takie rogale możemy przygotować z dowolnym nadzieniem, np. z gęstym dżemem lub masą makową.
*Poznaj przepis na Domową masę migdałową.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Rogaliki z ciasta francuskiego z masą migdałową"