Rogaliki z ciasta francuskiego z masą migdałową

Francuskie kulinarne specjały pojawiły się w Polsce już XVII wieku.

Na Święto Trzech Króli wypiekano wówczas Placek Trzech Króli, który tradycyjne cukiernie przygotowują także dziś.

Takim ciastem kończono obchody Świąt Bożego Narodzenia a rozpoczynano karnawał.

Zamiast tradycyjnego placka proponuję szybkie i proste rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.

Warto w jednym z nich ukryć cały migdał by zgodnie z tradycją, ten kto w Święto Trzech Króli trafi na rogal z migdałem, stał się na jeden dzień Królem domu 🙂

Gotowe bezmleczne ciasto francuskie można kupić już bez problemów w wielu sklepach. Ja poluję zawsze na wersję bio, ale jest trudno dostępna i tylko spotkałam ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Zamiast migdałów możemy zastosować inną dozwoloną masę np. makową lub dżem, a jeden rogalik przygotować dla odróżnienia z innym wypełnieniem.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Rogaliki francuskie na Trzech Króli

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: ok. 20 minut

Ilość: 16 szt.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zimne ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół tworząc dwa mniejsze prostokąty.
  2. Każdy z nich dzielimy następnie na 8 trójkątów.
  3. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę masy migdałowej i delikatnie ją spłaszczamy.
  4. Do jednego rogala wkładamy cały migdał.
  5. Rogale zawijamy zaczynając od szerszej strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Wkładamy blaszkę z rogalami, pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane

Wskazówki:

Jeśli nie pieczemy wszystkich rogali od razu, przygotowane wkładamy do lodówki.

Takie rogale możemy przygotować z dowolnym nadzieniem, np. z gęstym dżemem lub masą makową.

*Poznaj przepis na Domową masę migdałową.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Rogaliki z ciasta francuskiego z masą migdałową"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.