fbpx

Pieczona jaglanka

Gotowanie mnie relaksuje.

Lubię, kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, bo wtedy jeszcze bardziej mnie kręci, by zrobić coś z tego co zostało.

Ugotowałam kaszę jaglaną, wykorzystałam resztki mleka roślinnego, za bardzo dojrzałe banany, połówkę pomarańczy i budyń.

Połączyłam składniki, upiekłam, część zjadłam na ciepło, a część zostawiłam na rano.

Pieczona jaglanka wyszła jako super fajne danie, bez glutenu, wegańskie, bez cukru, które możesz zjeść zaraz po przygotowaniu, zaraz po upieczeniu, ale także na drugi dzień na zimno lub na ciepło.

Czy nie jest to idealne rozwiązanie?

Zamiast banana z powodzeniem możesz użyć dynię piżmową (bo słodka), mus z jabłek czy mango.

Napój roślinny dowolny, a budyń z torebki lub domowy.

Przepis na kremowy budyń waniliowy bez glutenu, bez mleka i bez cukru znajdziesz w tym wpisie.

Pieczona jaglanka

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska, bez cukru)

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml napoju roślinnego (u mnie napój jaglany pół na pół z owsianym bez glutenu)
  • 1 budyń waniliowy + tyle napoju ile podaje instrukcja na opakowaniu
  • 1 banan dojrzały (100-120g)
  • sok z połówki pomarańczy (do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu ( możesz pominąć)
  • olej do posmarowania foremki

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni. Gdy poczujemy jej zapach, odstawiamy z palnika.
  2. Następnie opłukujemy gorącą przegotowaną wodą, wkładamy do niedużego garnka, zalewamy napojem roślinnym i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż będzie miękka i wchłonie płyn.
  3. W międzyczasie gotujemy budyń i rozgniatamy widelcem dojrzałego banana.
  4. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy cynamonem i sokiem z pomarańczy, w razie konieczności dodajemy syrop klonowy lub ksylitol by uzyskać słodszy smak.
  5. Na koniec mieszamy łyżką i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
  6. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, w opcji z termoobiegiem.

Wskazówki:

Jeśli nie chcesz uzyskać lekko brązowej skórki na wierzchu jaglanki, możesz piec nieco krócej.

Masa jaglana nie powinna być zbyt rzadka, jeśli taka wyszła zmniejszamy temperaturę pieczenia i pieczemy dłużej.

Gotową upieczoną jaglankę możemy jeść od razu, nakładając na talerz łyżką. Rano gdy dobrze wystygnie, kroimy jaglankę na kawałki i podajemy jak ciasto.

Taką pieczoną jaglankę możemy zapakować i zabrać do pracy. Można ją także upiec w mniejszych kokilkach.

Nadaje się również do odsmażenia, nie zmarnujemy więc ani kawałeczka.

Pieczona jaglanka
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pieczona jaglanka"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.