Nasze dzisiejsze śniadanie:) Mieszanka owsa i jaglanki z dodatkiem jabłka i rodzynek. Kolejny zdrowy początek dnia. Do tego koktajl z mango!
Moje owsianki już znacie, są proste w wykonaniu i zazwyczaj gęste. Więcej ich rodzajów znajdziecie TUTAJ.
Każdą owsiankę można przygotować z dodatkiem różnych owoców. Do ciepłego dania świetnie pasują jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie czy morele.
Mango oaz truskawki to owoce, którymi najczęściej dodatkowo wzbogacam takie śniadania. Świeże owoce uatrakcyjniają je, przecież w dużej mierze „jemy oczami”:).
Na zdjęciach poniżej owsianka już wcześniej prezentowana na Facebooku, bez dodatku świeżych owoców. Jednak dziś na śniadanie były dodatkowo truskawki i mango:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Owsianko jaglanka z jabłkiem i rodzynkami
- 250 ml mleka ryżowego lub owsianego
- 5 łyżek płatków owsianych (dla osób na diecie bezglutenowej można użyć płatki owsiane bez glutenu)
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 łyżka syropu klonowego lub z Agawy
- 1 łyżka rodzynek (niesiarkowanych) lub żurawiny suszonej
- 1/2 jabłka (obrane, drobno pokrojone)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka inuliny (można pominąć ale warto zakupić i dodawać)
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy w niedużym garnku.
- Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, dodajemy płatki jaglane oraz drobno pokrojone jabłko, mieszamy i chwilę gotujemy ok. 1 minuty, wsypujemy rodzynki, inulinę i cynamon, mieszamy owsiankę aby się nie przypaliła, gotujemy do momentu jak mleko prawie całkowicie się wchłonie a owsianka zrobi się gęsta.
- Gotową owsiankę wykładamy na talerz ewentualnie dosładzamy syropem klonowym i podajemy (można dodać świeże owoce pokrojone na mniejsze kawałki, jak truskawki czy mango).
Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!
7 komentarzy to "Owsianko jaglanka z jabłkiem i rodzynkami"
Arnika 10 czerwca 2013 (09:27)
Proste, smaczne i zdrowe – tak jak lubię:)
Mama Alergika 10 czerwca 2013 (09:50)
Arnika; Tak proste, że nawet przepis nie jest potrzebny ale niech inspiruje i zachęca do owsianek:)
Anonymous 28 października 2013 (14:18)
Czy do tego przepisu nada się kasza jaglana czy jednak lepiej zaopatrzyć się w płatki?
Anonymous 28 października 2013 (14:19)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Mama Alergika 28 października 2013 (20:54)
Anonimowy; Używając kaszy jaglanej zmieniłabym kolejność. Najpierw wsypać do mleka kaszę, gotować prawie do miękkości, potem dosypać płatki owsiane i inne dodatki. Ilość mleka z pewnością się zwiększy. Płatki jaglane miękną ekspresowo więc są lepsze do tego dania.
Mama Alergika 28 października 2013 (20:55)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ewa Wczelik 6 kwietnia 2017 (12:21)
gdzie i jaką inulinę kupić ?