Owsianko jaglanka z jabłkiem i rodzynkami

Nasze dzisiejsze śniadanie:) Mieszanka owsa i jaglanki z dodatkiem jabłka i rodzynek. Kolejny zdrowy początek dnia. Do tego koktajl z mango! (patrz kolejny wpis na blogu)

Moje owsianki już znacie, są proste w wykonaniu i zazwyczaj gęste. Więcej ich rodzajów znajdziecie TUTAJ a także pod kategorią Śniadania
Każdą owsiankę można przygotować z dodatkiem różnych owoców. Do ciepłego dania świetnie pasują jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie czy morele. 
Mango oaz truskawki to owoce, którymi najczęściej dodatkowo wzbogacam takie śniadania. Świeże owoce uatrakcyjniają je, przecież w dużej mierze „jemy oczami”:). 
Na zdjęciach poniżej owsianka już wcześniej prezentowana na Facebooku, bez dodatku świeżych owoców. Jednak dziś na śniadanie były dodatkowo truskawki i mango:) 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Owsianko jaglanka z jabłkiem i rodzynkami

Czas przygotowania: 7-10 minut
Ilość: dla 1-2 osoby
 
Składniki:
  • 250 ml mleka ryżowego lub owsianego
  • 5 łyżek płatków owsianych (dla osób na diecie bezglutenowej można użyć płatki owsiane bez glutenu)
  • 2  łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z Agawy 
  • 1 łyżka rodzynek (niesiarkowanych) lub żurawiny suszonej
  • 1/2 jabłka (obrane, drobno pokrojone)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka inuliny (można pominąć ale warto zakupić i dodawać)

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy w niedużym garnku
  2. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, dodajemy płatki jaglane oraz drobno pokrojone jabłko, mieszamy i chwilę gotujemy ok. 1 minuty, wsypujemy rodzynki, inulinę i cynamon, mieszamy owsiankę aby się nie przypaliła, gotujemy do momentu jak mleko prawie całkowicie się wchłonie a owsianka zrobi się gęsta
  3. Gotową owsiankę wykładamy na talerz ewentualnie dosładzamy syropem klonowym i podajemy (można dodać świeże owoce pokrojone na mniejsze kawałki, jak truskawki czy mango)

7 komentarzy to "Owsianko jaglanka z jabłkiem i rodzynkami"

  • comment-avatar
    Arnika 10 czerwca 2013 (09:27)

    Proste, smaczne i zdrowe – tak jak lubię:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 czerwca 2013 (09:50)

    Arnika; Tak proste, że nawet przepis nie jest potrzebny ale niech inspiruje i zachęca do owsianek:)

  • comment-avatar
    Anonymous 28 października 2013 (14:18)

    Czy do tego przepisu nada się kasza jaglana czy jednak lepiej zaopatrzyć się w płatki?

  • comment-avatar
    Anonymous 28 października 2013 (14:19)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 października 2013 (20:54)

    Anonimowy; Używając kaszy jaglanej zmieniłabym kolejność. Najpierw wsypać do mleka kaszę, gotować prawie do miękkości, potem dosypać płatki owsiane i inne dodatki. Ilość mleka z pewnością się zwiększy. Płatki jaglane miękną ekspresowo więc są lepsze do tego dania.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 października 2013 (20:55)

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • comment-avatar
    Ewa Wczelik 6 kwietnia 2017 (12:21)

    gdzie i jaką inulinę kupić ?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.