Koktajl z Mango i Banana Wzbogacony Inuliną

Na moim ulubionym BioBazarze kupuję co tydzień soczyste, ekologiczne mango. Jego smak nie ma porównania z mango zakupionym w sieciowych sklepach. Wyglądu również porównać się nie da. Płacę za to pyszne mango tylko 2-3 zł więcej, gwarantuję Wam że warto. Przechowywane w lodówce nawet kilka dni nie traci na swojej jakości. Jest duże więc wystarczy do koktajlu, a nawet jako dodatek do śniadaniowej owsianki. 
Koktajl jak zawsze prosty w wykonaniu. Zmiksowałam owoce, doprawiłam inuliną i podałam na śniadanie. Często moje koktajle stanowią pierwszy posiłek mojej rodziny, dosypuję do nich otręby orkiszowe lub owsiane, płatki lniane lub  ziarna chia. Taka 250 ml porcja wystarczy przed wyjściem do pracy czy szkoły. Wzbogacam je inuliną bo to naturalny błonnik, prebiotyk, który dokarmi nasze zdrowe bakterie w organizmie. O inulinie więcej możecie przeczytać we wpisie o MAGfaello słodkim prezencie dla każdego.
Więcej różnych Koktajli znajdziecie TUTAJ
Przepis dołączam do akcji Śniadanie na Lato, Smoothie 2
Życzę Smacznego
 

Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 3 porcje 
Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 banan
  • 2-3 mandarynki (może być pomarańcza)
  • 150 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego 
  • 1 łyżeczka inuliny
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i umieszczamy  w naczyniu 
  2. Dodajemy banan pokrojony w plasterki
  3. Wyciskamy sok z mandarynek 
  4. Całość miksujemy (u mnie ręcznym blenderem) na gładko, dolewamy mleko roślinne, mieszamy, dodajemy inulinę i ewentualnie dosładzamy syropem klonowym, podajemy od razu

6 komentarzy to "Koktajl z Mango i Banana Wzbogacony Inuliną"

  • comment-avatar
    *D 10 czerwca 2013 (09:50)

    Piękne, smaczne i zdrowe. Czego chcieć więcej?
    🙂
    dariawkuchni.blogspot.com

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 czerwca 2013 (09:52)

    Daria; Witaj:) No właśnie wystarczy tylko zmiksować i pysznie zacząć dzień:) Dziękuję za odwiedziny na blogu!

  • comment-avatar
    Arnika 10 czerwca 2013 (11:09)

    To już wiem do czego wykorzystam inulinę:) Niestety u mnie nie widziałam mango, o jakim piszesz, ale zrobię z innych owoców – może z dodatkiem truskawek.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 czerwca 2013 (11:40)

    Arnika; Na BioBazarze tylko w jednym miejscu widziałam Mango eko. Oczywiście, że koktajl zrobisz z różnych owoców. Warto jeszcze inulinę 1/2-1 łyżeczki rozpuszczać w niewielkiej ilości wody i popijać wraz z probiotykami:)

  • comment-avatar
    E. 11 czerwca 2013 (09:44)

    Jeden z moich ulubionych koktajli, dziękuję za wskazówkę odnośnie inuliny, warto wiedzieć 🙂

    P.S. Wspaniały blog! Znajduję tu wiele inspiracji.
    Serdeczności,
    Ewelina

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 czerwca 2013 (12:31)

    Ewelina; Bardzo mi miło:) Pozdrawiam ciepło!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.