Odkąd zrobiłam swoją pierwszą Zupę Krem z Batatów już myślałam o następnych. Super delikatne, słodkie i nadające zupie piękny kolor bataty, na stałe zagościły w mojej kuchni. Wykorzystując sezon na szparagi czym prędzej zrobiłam Zupę Krem Szparagowo-Batatową, którą jedli wszyscy w rodzinie, oczywiście nie znając jej składu:) Tylko Natalia zjada każdą zupę krem jaką zrobię bez zastanowienia. Moi panowie różnie do nich podchodzą, ale udaje mi się ich sprytnie oszukać, a właściwie nie dopowiedzieć.
Zupę polecam i życzę Smacznego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok.20 minut
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw lub wody (u mnie woda)
- 1 średni batat ok. 300 g
- 200 g szparagów zielonych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
- kilka kromek chleba na grzanki + 3 łyżki oliwy z oliwek (dla osób na diecie bezglutenowej dobrać odpowiedni chleb lub z grzanek zrezygnować)
Przygotowanie:
- Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minut mieszając
- Dodajemy szparagi i dolewamy wywar warzywny lub wodę
- Wrzucamy liść laurowy i starty imbir, gotujemy całość do miękkości warzyw ok. 15-20 minut
- Przygotowujemy grzanki (pokrojone kromki chleba, bez skórki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, smażymy aż się zrumienią)
- Wyciągamy liść laurowy, ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Doprawiamy zupę do smaku papryką, pieprzem i sokiem z cytryny
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, dodajemy grzanki, posypujemy ziołami
4 komentarze to "Zupa krem z batatów i szparagów (wegańska, bezglutenowa)"
Arnika 13 czerwca 2013 (08:13)
Jeszcze nie jadłam batatów. Zupka kusząca. Uwielbiam zupy-kremy.
Mama Alergika 13 czerwca 2013 (09:11)
Arnika; Są w większości hipermarketów. Kup nie będziesz żałować, wystarczy jeden duży!
przecinkowa 13 czerwca 2013 (11:44)
Ostatnimi czasy uwielbiam bataty. mają tyle zastosowań a są super zdrowe! 🙂
Mama Alergika 13 czerwca 2013 (19:25)
Ja też co tydzień pakuję je do koszyka i stale mam pod ręką. Jak mogłam tak długo ich nie odkryć:)