Zupa krem z batatów i szparagów (wegańska, bezglutenowa)

Odkąd zrobiłam swoją pierwszą Zupę Krem z Batatów już myślałam o następnych. Super delikatne, słodkie i nadające zupie piękny kolor bataty, na stałe zagościły w mojej kuchni. Wykorzystując sezon na szparagi czym prędzej zrobiłam Zupę Krem Szparagowo-Batatową, którą jedli wszyscy w rodzinie, oczywiście nie znając jej składu:) Tylko Natalia zjada każdą zupę krem jaką zrobię bez zastanowienia. Moi panowie różnie do nich podchodzą, ale udaje mi się ich sprytnie oszukać, a właściwie nie dopowiedzieć. 
 
Zupę polecam i życzę Smacznego
 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok.20 minut  
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
  • 750 ml wywaru z warzyw lub wody (u mnie woda)
  • 1 średni batat ok. 300 g 
  • 200 g szparagów zielonych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki  startego świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • kilka kromek chleba na grzanki + 3 łyżki oliwy z oliwek (dla osób na diecie bezglutenowej dobrać odpowiedni chleb lub z grzanek zrezygnować)

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki
  3. W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minut mieszając
  4. Dodajemy szparagi i dolewamy wywar warzywny lub wodę
  5. Wrzucamy liść laurowy i starty imbir, gotujemy całość do miękkości warzyw ok. 15-20 minut 
  6. Przygotowujemy grzanki (pokrojone kromki chleba, bez skórki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, smażymy aż się zrumienią)
  7. Wyciągamy liść laurowy, ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  8. Doprawiamy zupę do smaku papryką, pieprzem i sokiem z cytryny
  9. Gorącą zupę wlewamy do talerzy, dodajemy grzanki, posypujemy ziołami
 

4 komentarze to "Zupa krem z batatów i szparagów (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    Arnika 13 czerwca 2013 (08:13)

    Jeszcze nie jadłam batatów. Zupka kusząca. Uwielbiam zupy-kremy.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 czerwca 2013 (09:11)

    Arnika; Są w większości hipermarketów. Kup nie będziesz żałować, wystarczy jeden duży!

  • comment-avatar
    przecinkowa 13 czerwca 2013 (11:44)

    Ostatnimi czasy uwielbiam bataty. mają tyle zastosowań a są super zdrowe! 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 czerwca 2013 (19:25)

    Ja też co tydzień pakuję je do koszyka i stale mam pod ręką. Jak mogłam tak długo ich nie odkryć:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.