Kruche karobowe babeczki

Lubię takie rozwiązania na podwieczorek. Kruche ciasto zagniatam wcześniej a nawet dzień wcześniej, potem już tylko w piekarnik i prawie gotowe. W międzyczasie można ugotować budyń, zrobić owocowy mus czy dowolny krem. Owoce myjemy, kroimy i deser mamy gotowy. Można do tych babeczek użyć krem jaglany waniliowy z przepisu na Tartę z Kremem Jaglanym i Borówkami , krem jaglano-kokosowy z przepisu na Tartę Kokosową z Kremem Jaglanym i Malinami  lub Krem Jaglano-Dyniowy, który użyłam do Muffinek Jaglanych z Żurawiną
Babeczki możecie zrobić z dowolnego kruchego ciasta, ulubionego i sprawdzonego. Budyń należy ugotować na gęsto. Kto może i lubi niech użyje gotowy budyń ze sklepu i ugotuje go na zmniejszonej ilości mleka. Mus można przygotować z różnych owoców, lekko go zagęszczając skrobią kukurydzianą. 
Zerknijcie także na Walentynkowe Kruche Babeczki z Budyniem i Owocami, w wersji bez karobu, są bardzo podobne chociaż smakują inaczej. Takie babeczki z powodzeniem można podać także na II Śniadanie.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

 Kruche karobowe babeczki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + min 1/2 h schłodzenia

CZAS PIECZENIA: ok. 15 minut

LICZBA PORCJI: 12

Składniki:

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej najlepiej krupczatki
  • 3 łyżki karobu w proszku (może być ciemne kakao dla osób nieuczulonych)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła klarowanego lub (120 g margaryny bezmlecznej i 30 g smalcu)
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć a zwiększyć ilość wody o 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka śmietany owsianej (można pominąć)
  • szczypta soli
  • 50 ml zimnej wody
  • owoce do wypełnienia babeczek: truskawki, mango, czereśnie, ananas 
  • opcjonalnie płatki migdałów do ustrojenia
  • foremki do babeczek (u mnie, zewnętrzny wymiar to 10 cm średnicy)

Składniki na budyń domowy:

  • 1/2 l mleka orkiszowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub świeżej wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 i 1/2 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta szafranu (można pominąć ale budyń nie będzie żółty),

Składniki na budyń ze sklepu:

  • 1/2 l mleka orkiszowego (najlepszy na budyń na mleku roślinnym)
  • 2 opakowania gotowego budyniu śmietankowego bez cukru i konserwantów 
  • dodatkowo 1 łyżka proszku z drugiego opakowania budyniu

Składniki na mus z owoców (u mnie z rabarbaru):

  • ok. 300 g obranego rabarbaru
  • 100 g cukru trzcinowego lub 100 ml syropu roślinnego
  • 8-10 suszonych moreli (niesiarkowanych) można dodać więcej i zmniejszyć ilość cukru
  • 2 łyżki wody + 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej karob i cukier puder, mieszamy składniki
  2. Do maki dodajemy zimny tłuszcz, siekamy przy użyciu siekaczki lub nożna, dolewamy łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę
  3. Zagniatamy jednolite ciasto, wyrabiamy do połączenia się składników
  4. Wstawiamy ciasto do lodówki, do schłodzenia na minimum pół godziny
  5. Gotujemy budyń ze sklepu: z pół litra zimnego mleka odlewamy 125 ml mleka, wsypujemy do niego zawartość opakowania i jedną łyżkę budyniu dodatkowego, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany roztwór i ciągle mieszając zagotowujemy budyń zmniejszając ogień. Ugotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia, przykrywamy go np. folią aluminiową, aby nie zrobiła się na jego wierzchu twarda skórka
  6. Gotujemy budyń domowy: Odlewamy 125 ml mleka, rozpuszczamy w nim mąkę orkiszową i ziemniaczaną, dolewamy ekstrakt wanilii. Pozostałe mleko gotujemy wraz z szczyptą szafranu i cukrem pudrem, zmniejszmy ogień i dolewamy dobrze rozmieszany roztwór, stale mieszając (ten budyń potrafi nie wyjść jeśli roztwór wlejemy za wcześnie, mleko musi się gotować), gotujemy tylko chwilę od momentu zgęstnienia budyniu.Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia
  7. Przygotowujemy mus z rabarbaru: Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ok. 1 cm kawałki, wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, posypujemy go cukrem trzcinowym i smażymy bez przykrycia na małym ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej), aż puści sok. Dodajemy drobno pokrojone morele. Całość smażymy ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Blendujemy owoce na gładki mus. Skrobię mieszamy z wodą, dolewamy do zmiksowanych owoców, mieszamy i  smażymy dalej kilka minut aż cały mus zgęstnieje.
  8. Foremki do pieczenia, smarujemy olejem najlepiej przy użyciu pędzelka lub tylko oprószamy je mąką
  9. Schłodzone ciasto chwilę ocieplamy w dłoniach i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm (jest elastyczne) na stolnicy (u mnie silikonowa, więc nie podsypuję jej mąką)
  10. Wycinamy krążki wielkości foremki (u mnie przy użyciu właśnie foremek), wylepiamy nimi każdą foremkę z osobna, dociskając ciasto do ścianek (nie trzeba ich obciążać podczas pieczenia ale ja obciążam bo wydają się zgrabniejsze po upieczeniu)
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, wstawiamy wszystkie foremki z ciastem i pieczemy ok.10-15 minut 
  12. Przyrumienione babeczki wykładamy ostrożnie na kratkę, przewracamy spodem do góry i czekamy kilka minut (same wychodzą od razu). Wyjęte z foremek babeczki powinny wystygnąć
  13. Przestygnięte babeczki wypełniamy również ostudzonym budyniem czy musem owocowym, układamy na nim wcześniej przygotowane owoce i podajemy na deser

Wskazówki: Można wykorzystać tylko połowę ciasta (przed włożeniem do lodówki najlepiej podzielić go na 2 części). Na deser dla rodziny zwykle 6 babeczek wystarczy:)  Ponieważ są z budyniem i owocami najlepiej jak będą świeże. Następnego dnia deser można powtórzyć.  Można też upiec wszystkie kruche babeczki i część z nich przechować w szklanym słoju na kolejne dni i wypełnić innym kremem przed podaniem.

 
 
 
 
 

 Wykrawanie ciasta przy użyciu foremek

No Replies to "Kruche karobowe babeczki"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.