Szparagi jeszcze wciąż są dostępne więc korzystajmy póki czas!
Taki makaron ze szparagami i cukinią zrobiłam po raz pierwszy i zdecydowanie nie ostatni. Pyszne, szybkie, zdrowe danie w sam raz także dla Biegacza:)
Użyłam białego makaronu, ale danie będzie bardziej wartościowe jeśli przygotujecie je z makaronem razowym. Inaczej niż zwykle pokrojona cukinia dodaje uroku tej potrawie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Makaron ze szparagami
(wegańskie, dla Biegacza)
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek (u mnie z pierwszego tłoczenia)
- 4 pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 10 sztuk szparagów zielonych
- 1 cukinia zielona (wielkości ogórka szklarniowego)
- 9-12 gniazd makaronu tagliatelle (licząc po 3 na osobę)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- świeże zioła (u mnie oregano i bazylia)
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1-2cm)
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki
- Cukinię myjemy, obieramy (nie musimy jak jest młoda), kroimy przy pomocy obieraczki do warzyw na paski (tylko twardą część cukinii)
- W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy szparagi i gotujemy ok. 4 minut, wyjmujemy je i odkładamy na bok
- Do wody po szparagach wrzucamy makaron i gotujemy al dente, odcedzamy
- Gdy gotuje się makaron, rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, smażymy na średnim ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliły (ok. 1minutę)
- Dodajemy pieczarki i podsmażamy (pieczarki najpierw wchłoną tłuszcz a potem się lekko przyrumienią)
- Do zrumienionych pieczarek dodajemy cukinię i wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż cukinia zmięknie (w razie konieczności dolejmy jeszcze łyżkę oliwy)
- Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z warzywami, podgrzewamy, doprawiamy do smaku, wykładamy na talerze i posypujemy świeżymi, drobno posiekanymi ziołami (dla osób nieuczulonych można dodać parmezan)
10 komentarzy to "Makaron ze szparagami i cukinią"
Necik 6 czerwca 2013 (12:59)
czy szparagi mogą uczulać? czy takiemu 1,9 m-cy mogę podać szparagi. Jest uczulony m.inn na mleko, jajko, soję. nie toleruje owoców większości.
Anonymous 6 czerwca 2013 (19:13)
wszystko może niestety, ale szparagi są akurat na szczęście w grupie "małego ryzyka" więc zachęcała bym do spróbowania powinno być dobrze 🙂
Moi chłopcy dobrze je tolerują (młodszy ma rok i miesiąc).
Pozdrawiam
mama alergiczka alergicznych dzieci
Mama Alergika 6 czerwca 2013 (19:20)
Necik; Mama alergiczka była pierwsza i odpowiedziała już na Twoje pytanie. Szparagi rzadko uczulają, nie krzyżują się z wymienionymi przez Ciebie produktami. Uważam, że warto spróbować je podać!
Mama Alergika 6 czerwca 2013 (19:21)
Mama alergiczka; Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoim doświadczeniem. Oto właśnie chodzi!
Necik 6 czerwca 2013 (20:51)
dziękuję. a powiedzcie czy Wasze pociech chcą jeść kapuste gotowaną. jak to jest z kapustą? a i sałatę moge mu przemycać? czy te sałaty co są teraz w sprzedaży nadają się dla dziecka? Pozdrawiam,
Aneta
Mama Alergika 6 czerwca 2013 (21:34)
Necik; Polecam Ci książkę dietetyczki Bożeny Kropka "Pokonaj Alergię" jest w niej dużo informacji co kiedy wprowadzić.Sałata już od 11 mca życia. Ale ja kupiłabym warzywa ekologiczne. W 2 roku życia wprowadzasz między innymi:kapustę, kapustę kiszoną, ogórki, rzodkiewka, szczypior, dzika róża, chleb żytni, graham. Każdy nowy produkt nie wcześniej niż co 6-7 dni:)
Pozytywnie Kreatywnie 7 czerwca 2013 (07:13)
Pyszności, szparagi uwielbiamy rodzinnie. Pozdrawiam ciepło i całusy przesyłam.
przecinkowa 7 czerwca 2013 (12:48)
Ale zachęcająco brzmi 🙂
Mama Alergika 7 czerwca 2013 (16:04)
Pozytywnie Kreatywnie; Niedługo się skończą więc warto poszaleć szparagowo:) Ściskam ciepło
Mama Alergika 7 czerwca 2013 (16:04)
Przecinkowa; Zachęcam do wypróbowania:)