Szparagi w cieście francuskim w dwóch wersjach

Kolejne proste i pyszne danie ze szparagami, w sam raz na kolację. 

Zakupiłam ostatnio cieniutkie szparagi, od razu pomyślałam by połączyć je z ciastem francuskim. Danie na kolację zrobiłam oczywiście w dwóch wersjach. Różniły się tylko kwestią sera; dla nas użyłam mozzarelli i goudy, a dla syna płatków drożdżowych.
 
Zapraszam i życzę Smacznego 
 
 

Szparagi w cieście francuskim

 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 9 (6+3)

 Składniki:

  • pół pęczka zielonych cieniutkich szparagów (mój pęczek był duży)
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka świeżej drobno posiekanej bazylii
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g) bezmlecznego
  • 100 g utartego sera gouda
  • 1 mozzarella (125g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
  1. W dużym, płaskim garnku gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce łodyg (poczynając od dołu sprawdzamy łodygi, wyginając je lekko, gdy dotrzemy do miękkiej części, twardy koniec się odłamie)
  3. Szparagi w całości wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy tylko 3 minuty
  4. Ugotowane szparagi wyciągamy z garnka i odstawiamy
  5. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z drobno posiekaną bazylią
  6. Rozwijamy płat ciasta francuskiego (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce)kroimy na 9 równych kawałków-prostokątów
  7. Na każdym kawałku, na środku układamy, odpowiednio przycięte do jego wielkości, szparagi (około 5-7szt), (zostawiając po 1cm z brzegów), po łyżeczce pomidorów (bez soku) w kawałkach
  8. W wersji dla nieuczulonych; na pomidorach i szparagach rozkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty na grubych oczkach żółty ser
  9. Dla Alergika; pomidory posypujemy płatkami drożdżowymi
  10. Każdy kawałek ciasta z farszem zawijamy, dociskając jego końce (u mnie jak cukierek, czego po upieczeniu już nie było widać:)
  11. Nagrzewamy piekarnik do do 180°C
  12. Gotowe „roladki” układamy na wcześniej przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie, gdyż ciasto „napuchnie”, zapiekamy przez 15 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane
  13. Podajemy jeszcze ciepłe
 
 

 

3 komentarze to "Szparagi w cieście francuskim w dwóch wersjach"

  • comment-avatar
    Patyska 23 maja 2012 (19:23)

    Ciekawe, ciekawe… muszę spróbować. No i te płatki, ciągle zapominam kupić, ech…

  • comment-avatar
    ADAM HAJDUKIEWICZ 22 czerwca 2013 (13:53)

    Dzień dobry czy można przygotować te danie bez sera ponieważ jestem uczulony?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 czerwca 2013 (14:49)

    Adam Hajdukiewicz; Oczywiście! Proszę przeczytać przepis, jest w dwóch wersjach:) Życzę Smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.