Kolejne proste i pyszne danie ze szparagami, w sam raz na kolację.
Zakupiłam ostatnio cieniutkie szparagi, od razu pomyślałam by połączyć je z ciastem francuskim. Danie na kolację zrobiłam oczywiście w dwóch wersjach. Różniły się tylko kwestią sera; dla nas użyłam mozzarelli i goudy, a dla syna płatków drożdżowych.
Zapraszam i życzę Smacznego
Szparagi w cieście francuskim
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 9 (6+3)
Składniki:
- pół pęczka zielonych cieniutkich szparagów (mój pęczek był duży)
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka świeżej drobno posiekanej bazylii
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g) bezmlecznego
- 100 g utartego sera gouda
- 1 mozzarella (125g)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
- W dużym, płaskim garnku gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce łodyg (poczynając od dołu sprawdzamy łodygi, wyginając je lekko, gdy dotrzemy do miękkiej części, twardy koniec się odłamie)
- Szparagi w całości wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy tylko 3 minuty
- Ugotowane szparagi wyciągamy z garnka i odstawiamy
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z drobno posiekaną bazylią
- Rozwijamy płat ciasta francuskiego (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce), kroimy na 9 równych kawałków-prostokątów
- Na każdym kawałku, na środku układamy, odpowiednio przycięte do jego wielkości, szparagi (około 5-7szt), (zostawiając po 1cm z brzegów), po łyżeczce pomidorów (bez soku) w kawałkach
- W wersji dla nieuczulonych; na pomidorach i szparagach rozkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty na grubych oczkach żółty ser
- Dla Alergika; pomidory posypujemy płatkami drożdżowymi
- Każdy kawałek ciasta z farszem zawijamy, dociskając jego końce (u mnie jak cukierek, czego po upieczeniu już nie było widać:)
- Nagrzewamy piekarnik do do 180°C
- Gotowe „roladki” układamy na wcześniej przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie, gdyż ciasto „napuchnie”, zapiekamy przez 15 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane
- Podajemy jeszcze ciepłe
3 komentarze to "Szparagi w cieście francuskim w dwóch wersjach"
Patyska 23 maja 2012 (19:23)
Ciekawe, ciekawe… muszę spróbować. No i te płatki, ciągle zapominam kupić, ech…
ADAM HAJDUKIEWICZ 22 czerwca 2013 (13:53)
Dzień dobry czy można przygotować te danie bez sera ponieważ jestem uczulony?
Mama Alergika 22 czerwca 2013 (14:49)
Adam Hajdukiewicz; Oczywiście! Proszę przeczytać przepis, jest w dwóch wersjach:) Życzę Smacznego!