Serduszka kokosowo orkiszowe

Takie kruche, słodko pachnące ciasteczka wymyśliłam sobie w chwili zachcianki na coś kokosowego:).

Razem z synem urządziliśmy domowe kucharzenie. Prace w kuchni zwłaszcza gdy może kroić, zagniatać i wykrawać, są dla mojego Alergika wielką atrakcją, wygrywają nawet z Play Station:)
Zachęcam Was do wspólnego z dziećmi tworzenia w kuchni, zyskują dzięki temu nowe umiejętności i wiele radości. Ja cieszę się również na myśl, że wychowuję chłopca, który kiedyś będzie potrafił samodzielnie przygotować posiłek, może nawet nie tylko dla siebie:)
Zbliża się Dzień Matki i mimo iż mamą jestem na co dzień, a nie tylko od święta, zawsze w tym dniu czuję się wyjątkowo.
Wśród moich fanów na Facebooku jest wiele młodych osób, które samodzielnie wykonując te ciasteczka, mogą sprawić swoim mamom wiele radości:)
 
Serduszkowe ciasteczka sprawdzą się także na inne okazje, na przykład jako prezent walentynkowy🙂
 
Zachęcam więc do wykorzystania przepisu i życzę Smacznego
 
 

 Serduszka kokosowo orkiszowe 

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 10-15 minut
LICZBA PORCJI: 16 sztuk
Składniki:
  • 125 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego (drobny)
  • 60 g tłuszczu palmowo-kokosowego lub wegańskiej margaryny 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego lub z Agawy (jeśli wolimy słodsze)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kamienia winnego
  • 7-8 łyżek mleka kokosowego 
Przygotowanie:
  1. Mąkę wraz z kamieniem winnym przesiać do miski, zmieszać razową z jasną
  2. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy, opcjonalnie syrop kukurydziany
  3. Zimny tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki dodać do miski, połączyć składniki
  4. Dodać wiórki kokosowe, mleko i zagniatać ciasto uzyskując gładką konsystencję (jeśli konsystencja wyda się nam za sucha, dolewać po łyżce mleka, jeśli za mokra dosypać wiórków)
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
  6. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  7. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 3-5 milimetrów, wykrawać serduszka i układać je na przygotowanej blaszce
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut, aż do momentu kiedy ciasteczka będą rumiane
  9. Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i można podawać
  10. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku

 

 
 
 

1 Reply to "Serduszka kokosowo orkiszowe"

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 24 maja 2012 (10:04)

    Wygladaja przepysznie 🙂 Muszę w końcu kupić mąkę orkiszową i wtedy na pewno je zrobię 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.