Takie kruche, słodko pachnące ciasteczka wymyśliłam sobie w chwili zachcianki na coś kokosowego:).
Razem z synem urządziliśmy domowe kucharzenie. Prace w kuchni zwłaszcza gdy może kroić, zagniatać i wykrawać, są dla mojego Alergika wielką atrakcją, wygrywają nawet z Play Station:)
Zachęcam Was do wspólnego z dziećmi tworzenia w kuchni, zyskują dzięki temu nowe umiejętności i wiele radości. Ja cieszę się również na myśl, że wychowuję chłopca, który kiedyś będzie potrafił samodzielnie przygotować posiłek, może nawet nie tylko dla siebie:)
Zbliża się Dzień Matki i mimo iż mamą jestem na co dzień, a nie tylko od święta, zawsze w tym dniu czuję się wyjątkowo.
Wśród moich fanów na Facebooku jest wiele młodych osób, które samodzielnie wykonując te ciasteczka, mogą sprawić swoim mamom wiele radości:)
Serduszkowe ciasteczka sprawdzą się także na inne okazje, na przykład jako prezent walentynkowy🙂
Zachęcam więc do wykorzystania przepisu i życzę Smacznego
Serduszka kokosowo orkiszowe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 10-15 minut
LICZBA PORCJI: 16 sztuk
Składniki:
- 125 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 125 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
- 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego (drobny)
- 60 g tłuszczu palmowo-kokosowego lub wegańskiej margaryny
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka syropu kukurydzianego lub z Agawy (jeśli wolimy słodsze)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kamienia winnego
- 7-8 łyżek mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Mąkę wraz z kamieniem winnym przesiać do miski, zmieszać razową z jasną
- Dodać cukier i ekstrakt waniliowy, opcjonalnie syrop kukurydziany
- Zimny tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki dodać do miski, połączyć składniki
- Dodać wiórki kokosowe, mleko i zagniatać ciasto uzyskując gładką konsystencję (jeśli konsystencja wyda się nam za sucha, dolewać po łyżce mleka, jeśli za mokra dosypać wiórków)
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 3-5 milimetrów, wykrawać serduszka i układać je na przygotowanej blaszce
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut, aż do momentu kiedy ciasteczka będą rumiane
- Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i można podawać
- Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku
1 Reply to "Serduszka kokosowo orkiszowe"
Muffinkowa Mama 24 maja 2012 (10:04)
Wygladaja przepysznie 🙂 Muszę w końcu kupić mąkę orkiszową i wtedy na pewno je zrobię 😉