Dżem z rabarbaru i moreli z dodatkiem pomarańczy

Mój pierwszy tegoroczny dżem zrobiłam z rabarbaru i moreli. Przyznaję, że to pierwszy rabarbarowy dżem w naszej rodzinie, także biorąc pod uwagę moich rodziców, teściów itd. Jakoś nigdy nikomu nie przyszło do głowy, aby zrobić taki dżem, a ja odkąd zobaczyłam go u Bea w Kuchni, wiedziałam, że będzie pierwszym na liście do wypróbowania. 
W moim dżemie zmniejszyłam ilość moreli, a dodałam 1 pomarańczę więcej. Polecam także pasteryzację według Bei, świetny i prosty sposób. 
 
Życzę Smacznego

Dżem z rabarbaru i moreli z dodatkiem pomarańczy

PRZYGOTOWANIE: 15 minut + kilka godzin na puszczenie soku
CZAS SMAŻENIA: 15 minut + 45 minut na drugi dzień
PASTERYZACJA: 20 + 20 minut
ILOŚĆ: 1 kg dżemu z widocznymi kawałkami owoców zwłaszcza moreli

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (waga po przygotowaniu)
  • 200 g suszonych moreli
  • sok z 2 dużych słodkich pomarańczy + otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ok. 450 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm kawałki (obrałam go z najgrubszych części) a następnie dodać sok z cytryny
  2. Zasypać cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstawić na kilka godzin, aż rabarbar puści sok
  3. Następnie całość zagotować i po ostudzeniu pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc (możemy pominąć ten etap smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej)
  4. Morele pokroić w paski, zalać podgrzanym uprzednio sokiem pomarańczowym i pozostawić na kilka godzin, aż morele napęcznieją (moczyłam je całą noc)
  5. Wymieszać morele z rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możemy je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki) zagotować i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji
  6. Gorący dżem przełożyć do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku)  słoiczków, szczelnie zakręcić i ewentualnie zapasteryzować; ja zapasteryzowałam także według sposobu Bea w Kuchni

Pasteryzacja wg Bei:

  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
  2. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120-130°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Dżem z rabarbaru i moreli
Dżem z rabarbaru i moreli
Dżem z rabarbaru i moreli
Oczywiście, że na słoiczkach powinno być napisane “Pomarańcza a nie Pomarańcz, w ferworze walki zrobiłam błąd, ale zdjęć już nie powtórzę, bo 1 słoiczek trafił do cioci, drugi dla mamy, a trzeci zjedzony:)
Dżem z rabarbaru i moreli

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

2 komentarze to "Dżem z rabarbaru i moreli z dodatkiem pomarańczy"

  • comment-avatar
    Patyska 24 maja 2012 (19:12)

    Zdolna z Ciebie kobita! Tak pięknie pokazać dżem to jest coś!

  • comment-avatar
    tyśka 24 maja 2012 (19:42)

    hmm wyglada smakowicie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.