Mój pierwszy tegoroczny dżem zrobiłam z rabarbaru i moreli. Przyznaję, że to pierwszy rabarbarowy dżem w naszej rodzinie, także biorąc pod uwagę moich rodziców, teściów itd. Jakoś nigdy nikomu nie przyszło do głowy, aby zrobić taki dżem, a ja odkąd zobaczyłam go u Bea w Kuchni, wiedziałam, że będzie pierwszym na liście do wypróbowania.
W moim dżemie zmniejszyłam ilość moreli, a dodałam 1 pomarańczę więcej. Polecam także pasteryzację według Bei, świetny i prosty sposób.
Życzę Smacznego
Dżem z rabarbaru i moreli z dodatkiem pomarańczy
PRZYGOTOWANIE: 15 minut + kilka godzin na puszczenie soku
CZAS SMAŻENIA: 15 minut + 45 minut na drugi dzień
PASTERYZACJA: 20 + 20 minut
ILOŚĆ: 1 kg dżemu z widocznymi kawałkami owoców zwłaszcza moreli
Składniki:
- 1 kg rabarbaru (waga po przygotowaniu)
- 200 g suszonych moreli
- sok z 2 dużych słodkich pomarańczy + otarta skórka z 1 pomarańczy
- ok. 450 g cukru
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm kawałki (obrałam go z najgrubszych części) a następnie dodać sok z cytryny
- Zasypać cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstawić na kilka godzin, aż rabarbar puści sok
- Następnie całość zagotować i po ostudzeniu pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc (możemy pominąć ten etap smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej)
- Morele pokroić w paski, zalać podgrzanym uprzednio sokiem pomarańczowym i pozostawić na kilka godzin, aż morele napęcznieją (moczyłam je całą noc)
- Wymieszać morele z rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możemy je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki) zagotować i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji
- Gorący dżem przełożyć do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcić i ewentualnie zapasteryzować; ja zapasteryzowałam także według sposobu Bea w Kuchni
Pasteryzacja wg Bei:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
- Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120-130°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
- Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Oczywiście, że na słoiczkach powinno być napisane “Pomarańcza a nie Pomarańcz, w ferworze walki zrobiłam błąd, ale zdjęć już nie powtórzę, bo 1 słoiczek trafił do cioci, drugi dla mamy, a trzeci zjedzony:)
2 komentarze to "Dżem z rabarbaru i moreli z dodatkiem pomarańczy"
Patyska 24 maja 2012 (19:12)
Zdolna z Ciebie kobita! Tak pięknie pokazać dżem to jest coś!
tyśka 24 maja 2012 (19:42)
hmm wyglada smakowicie