Kruche ciasteczka MINIMA

Wczoraj podzieliłam się wrażeniami związanymi z testowaniem MINIMY, a dziś prezentuję “Kruche ciasteczka MINIMA”.

Ciasteczka wyszły bardzo fajne, kruche i bardzo smaczne, sama jestem zaskoczona. Wczoraj kiedy dopiero co ostygły i pojawił się mój mąż, oczywiście chwycił kilka, skonsumował i rzekł “jakie dobre Ci wyszły”, uśmiechałam się na myśl, że z kaszki dla dzieci. Nie miałam okazji powiedzieć mu jaki jest skład ciasteczek, ale widzę, że większość zabrał dziś do pracy:)

Polecam i życzę Smacznego

Kruche ciasteczka MINIMA

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 16 sztuk

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej BIO
  • 75 g MINIMY
  • 50 g cukru trzcinowego (drobny)
  • 75 g tłuszczu palmowo-kokosowego lub margaryny bezmlecznej (można spróbować dodać tak 60 g tłuszczu, też powinno wystarczyć:)
  • łyżka syropu z Agawy lub kukurydzianego (jeśli wolimy słodsze ciasteczka)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe)

Przygotowanie:

  1. Mąkę, MINIMĘ, kamień winny, cukier wymieszać w misce
  2. Dodać starty na tarce o grubych oczkach lub drobniej posiekany zimny tłuszcz
  3. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, opcjonalnie syrop i zagniatać ciasto, rozdrabniając je dokładnie palcami
  4. Dodać mleko stopniowo łyżkami i zagniatać ciasto uzyskując gładką konsystencję
  5. Wstawić ciasto w misce do lodówki na minimum 15-30 minut
  6. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
  7. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  8. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  9. Kulki układać na blaszce w ok., 2 cm odległości od siebie (urosną), a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem rozgniatać każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki. Jeśli kieliszek przykleja się do ciasta można go posmarować olejem.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut aż do momentu kiedy będą rumiane
  11. Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i można podawać

7 komentarzy to "Kruche ciasteczka MINIMA"

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 22 maja 2012 (13:54)

    Lubie to! Bardzo! 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 maja 2012 (21:35)

    Wegan Nerd; Są naprawdę smaczne:)

  • comment-avatar
    OSa 7 czerwca 2012 (19:54)

    To mi przypomina, że na półce zalega mi paczka Sinlacu, który muszę jakoś spożytkować. Niestety to g… potwornie uczula mi synka, więc Minimy też nie kupię, bo skład ma bardzo podobny. Niby to dla alergików, a syn mojej koleżanki też reagował na to mocnym uczuleniem.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 czerwca 2012 (19:57)

    OSa; Sinlac uczula? to co tam takiego wg Ciebie mu szkodzi? Jakiś składnik? Ryż potrafi uczulać, może to on?

  • comment-avatar
    OSa 8 czerwca 2012 (20:05)

    Uczula, uczula i to dosyć mocno. Ryż nie, bo je kleik ryżowy i jest dobrze, więc pewnie jednak chleb świętojański. Z drugiej strony jak ja zjem karob, a on doi mleko, to nic mu nie jest. Tak więc niestety do końca nie wiem co tam w środku jest nie tak, ale go po nim sypie, czego zresztą żałuję, bo to słodkie i młodemu bardzo smakuje.

  • comment-avatar
    Mama Marcela 18 lutego 2015 (21:42)

    Przepis wypróbowany z Nestle Sinlac (tylko to było w domu) i sugerowanym 60 g tłuszczu. Wyszło smacznie, słodko i chrupiąco. Polecam. Jutro najważniejszy test tzn konsumpcja małego alergika 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 lutego 2015 (23:03)

      Cieszę się, że wyszły także z Sinlacu:) Życzę Smacznego Marcelkowi!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.