Wczoraj podzieliłam się wrażeniami związanymi z testowaniem MINIMY, a dziś prezentuję “Kruche ciasteczka MINIMA”.
Ciasteczka wyszły bardzo fajne, kruche i bardzo smaczne, sama jestem zaskoczona. Wczoraj kiedy dopiero co ostygły i pojawił się mój mąż, oczywiście chwycił kilka, skonsumował i rzekł “jakie dobre Ci wyszły”, uśmiechałam się na myśl, że z kaszki dla dzieci. Nie miałam okazji powiedzieć mu jaki jest skład ciasteczek, ale widzę, że większość zabrał dziś do pracy:)
Polecam i życzę Smacznego
Kruche ciasteczka MINIMA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 16 sztuk
Składniki:
-
100 g mąki ryżowej BIO
-
75 g MINIMY
-
50 g cukru trzcinowego (drobny)
-
75 g tłuszczu palmowo-kokosowego lub margaryny bezmlecznej (można spróbować dodać tak 60 g tłuszczu, też powinno wystarczyć:)
-
łyżka syropu z Agawy lub kukurydzianego (jeśli wolimy słodsze ciasteczka)
-
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
-
1 łyżeczka kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia
-
3-4 łyżki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe)
Przygotowanie:
- Mąkę, MINIMĘ, kamień winny, cukier wymieszać w misce
- Dodać starty na tarce o grubych oczkach lub drobniej posiekany zimny tłuszcz
- Następnie dodać ekstrakt z wanilii, opcjonalnie syrop i zagniatać ciasto, rozdrabniając je dokładnie palcami
- Dodać mleko stopniowo łyżkami i zagniatać ciasto uzyskując gładką konsystencję
- Wstawić ciasto w misce do lodówki na minimum 15-30 minut
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki układać na blaszce w ok., 2 cm odległości od siebie (urosną), a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem rozgniatać każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki. Jeśli kieliszek przykleja się do ciasta można go posmarować olejem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut aż do momentu kiedy będą rumiane
- Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i można podawać
7 komentarzy to "Kruche ciasteczka MINIMA"
Wegan Nerd 22 maja 2012 (13:54)
Lubie to! Bardzo! 😀
Mama Alergika 22 maja 2012 (21:35)
Wegan Nerd; Są naprawdę smaczne:)
OSa 7 czerwca 2012 (19:54)
To mi przypomina, że na półce zalega mi paczka Sinlacu, który muszę jakoś spożytkować. Niestety to g… potwornie uczula mi synka, więc Minimy też nie kupię, bo skład ma bardzo podobny. Niby to dla alergików, a syn mojej koleżanki też reagował na to mocnym uczuleniem.
Mama Alergika 7 czerwca 2012 (19:57)
OSa; Sinlac uczula? to co tam takiego wg Ciebie mu szkodzi? Jakiś składnik? Ryż potrafi uczulać, może to on?
OSa 8 czerwca 2012 (20:05)
Uczula, uczula i to dosyć mocno. Ryż nie, bo je kleik ryżowy i jest dobrze, więc pewnie jednak chleb świętojański. Z drugiej strony jak ja zjem karob, a on doi mleko, to nic mu nie jest. Tak więc niestety do końca nie wiem co tam w środku jest nie tak, ale go po nim sypie, czego zresztą żałuję, bo to słodkie i młodemu bardzo smakuje.
Mama Marcela 18 lutego 2015 (21:42)
Przepis wypróbowany z Nestle Sinlac (tylko to było w domu) i sugerowanym 60 g tłuszczu. Wyszło smacznie, słodko i chrupiąco. Polecam. Jutro najważniejszy test tzn konsumpcja małego alergika 🙂
Katarzyna Jankowska 19 lutego 2015 (23:03)
Cieszę się, że wyszły także z Sinlacu:) Życzę Smacznego Marcelkowi!