Domowe lody pomarańczowe zrobiłam w dwóch wersjach, widocznych na zdjęciach. Te jaśniejsze mają dodatek śmietanki migdałowej, są bardziej kremowe.
Lody jemy przez cały rok. Jak pisałam już wcześniej przy okazji Torciku lodowego zwykle kupujemy swoje ulubione smaki w sprawdzonej lodziarni. Pomyślałam jednak, a co to za filozofia ukręcić sobie domowe lody i zaczęło się 🙂 Na początek trafiło na lody z pomarańczy. Ostatnio miałam okazję kupować w zaprzyjaźnionym warzywniaku tak słodkie i soczyste pomarańcze, że musiałam je do celów lodowych wykorzystać. Na szczęście mój Alergik w tym roku już może je jeść. Testowaliśmy pomarańcze bardzo delikatnie i nadal dostaje je tylko w ograniczonych ilościach, ale jest dobrze 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Domowe lody pomarańczowe
(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2-3 h
ILOŚĆ: 4 porcje
Składniki:
- sok z 2 pomarańczy (dużych i soczystych)
- 1 sok jednodniowy pomarańczowy (200 ml) można zwiększyć ilość owoców i z soku gotowego zrezygnować
- 3 łyżki syropu z Agawy (można zwiększyć jego ilość jeśli pomarańcze są bardziej kwaśne, albo zastosować cukier puder do dosłodzenia)
- 50 ml śmietanki migdałowej schłodzonej
- foremki do lodów
Przygotowanie:
- Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć do blendera (bez pestek), dodać jednodniowy z butelki, zmiksować, dodać do smaku syrop z Agawy, jeszcze raz wymieszać
- Następnie podzielić ilość płynu na 2 części i do jednej z nich dodać śmietankę
- Umieścić 2 rodzaje soku w 2 pojemniczkach, wstawić do zamrażarki na minimum 30 minut do 1h, a potem wyjąć i pojedynczo jeszcze raz zmiksować by pozbawić się kryształków lodu
-
Ponowić czynność jeszcze raz za 1h, a potem przełożyć płyn do foremek i odstawić do ostatecznego zamrożenia
Lody znikały jeden po drugim:)
9 komentarzy to "Domowe lody pomarańczowe"
GastroMonia 21 maja 2012 (09:17)
pięknie wyglądają:)
GastroMonia 21 maja 2012 (09:18)
piękne są:)
Patyska 21 maja 2012 (10:02)
Fantastyczne! A co to za fajne foremki?
Jeśli chodzi o maszynę do lodów, to ja mam chyba z Tchibo, jest ok.
Mama Alergika 21 maja 2012 (20:59)
GastroMonia; Dziękuję:)
Patysko;Foremki z mojej ulubionej kopalni gadżetów kuchennych czyli z TKMaxxa:)
KucharkaZen 22 maja 2012 (13:30)
Super pomysł! I naprawdę są zdrowe! TKMaxx rządzi 🙂 A gdzie się kupuje śmietankę migdałową (bo jeszcze nie trafiłam)???
Mama Alergika 22 maja 2012 (13:51)
KucharkaZen;O tak lubię tam wybierać zwłaszcza w kuchennej części! Wszystko kupuję Tutaj http://www.evergreen.pl/
KucharkaZen 22 maja 2012 (17:18)
Dzięki serdeczne 🙂
Marysia Wiązowska 23 maja 2015 (08:35)
przed przełożeniem do foremek należy połączyc 2 płyny? (ten ze smietaną i bez?)
Katarzyna Jankowska 23 maja 2015 (16:17)
Tak ponieważ w ten sposób napowietrzamy i pozbawiamy się kryształków lodu. Zarówno lody z soku jak i te ze śmietaną warto tak miksować.