Domowe lody pomarańczowe

Domowe lody pomarańczowe zrobiłam w dwóch wersjach, widocznych na zdjęciach. Te jaśniejsze mają dodatek śmietanki migdałowej, są bardziej kremowe.
Lody jemy przez cały rok. Jak pisałam już wcześniej przy okazji Torciku lodowego zwykle kupujemy swoje ulubione smaki w sprawdzonej lodziarni. Pomyślałam jednak, a co to za filozofia ukręcić sobie domowe lody i zaczęło się 🙂 Na początek trafiło na lody z pomarańczy. Ostatnio miałam okazję kupować w zaprzyjaźnionym warzywniaku tak słodkie i soczyste pomarańcze, że musiałam je do celów lodowych wykorzystać. Na szczęście mój Alergik w tym roku już może je jeść. Testowaliśmy pomarańcze bardzo delikatnie i nadal dostaje je tylko w ograniczonych ilościach, ale jest dobrze 🙂
 
Polecam i życzę Smacznego

 Domowe lody pomarańczowe

(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2-3 h
ILOŚĆ: 4 porcje
Składniki:
  • sok z 2 pomarańczy (dużych i soczystych)
  • 1 sok jednodniowy pomarańczowy (200 ml) można zwiększyć ilość owoców i z soku gotowego zrezygnować
  • 3 łyżki syropu z Agawy (można zwiększyć jego ilość jeśli pomarańcze są bardziej kwaśne, albo zastosować cukier puder do dosłodzenia)
  • 50 ml śmietanki migdałowej schłodzonej
  • foremki do lodów
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć do blendera (bez pestek), dodać jednodniowy z butelki, zmiksować, dodać do smaku syrop z Agawy, jeszcze raz wymieszać
  2. Następnie podzielić ilość płynu na 2 części i do jednej z nich dodać śmietankę
  3. Umieścić 2 rodzaje soku w 2 pojemniczkach, wstawić do zamrażarki na minimum 30 minut do 1h, a potem wyjąć i pojedynczo jeszcze raz zmiksować by pozbawić się kryształków lodu
  4. Ponowić czynność jeszcze raz za 1h, a potem przełożyć płyn do foremek i odstawić do ostatecznego zamrożenia
Domowe lody pomarańczowe

Lody znikały jeden po drugim:)

Domowe lody pomarańczowe
Domowe lody pomarańczowe

Fot. Katarzyna Jankowska

9 komentarzy to "Domowe lody pomarańczowe"

  • comment-avatar
    GastroMonia 21 maja 2012 (09:17)

    pięknie wyglądają:)

  • comment-avatar
    GastroMonia 21 maja 2012 (09:18)

    piękne są:)

  • comment-avatar
    Patyska 21 maja 2012 (10:02)

    Fantastyczne! A co to za fajne foremki?
    Jeśli chodzi o maszynę do lodów, to ja mam chyba z Tchibo, jest ok.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 maja 2012 (20:59)

    GastroMonia; Dziękuję:)
    Patysko;Foremki z mojej ulubionej kopalni gadżetów kuchennych czyli z TKMaxxa:)

  • comment-avatar
    KucharkaZen 22 maja 2012 (13:30)

    Super pomysł! I naprawdę są zdrowe! TKMaxx rządzi 🙂 A gdzie się kupuje śmietankę migdałową (bo jeszcze nie trafiłam)???

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 maja 2012 (13:51)

    KucharkaZen;O tak lubię tam wybierać zwłaszcza w kuchennej części! Wszystko kupuję Tutaj http://www.evergreen.pl/

  • comment-avatar
    KucharkaZen 22 maja 2012 (17:18)

    Dzięki serdeczne 🙂

  • comment-avatar
    Marysia Wiązowska 23 maja 2015 (08:35)

    przed przełożeniem do foremek należy połączyc 2 płyny? (ten ze smietaną i bez?)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 maja 2015 (16:17)

      Tak ponieważ w ten sposób napowietrzamy i pozbawiamy się kryształków lodu. Zarówno lody z soku jak i te ze śmietaną warto tak miksować.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.