Rogaliki drożdżowe, orkiszowe z dżemem (wegańskie)

Przez ostatnie dwa dni dopracowywałam swój przepis na wspaniałe rogaliki drożdżowe z różnym owocowym nadzieniem. Był dżem z rabarbaru (ostatnio zrobiony), konfitura z płatków róży i domowy dżem truskawkowy. Pierwsze rogaliki zrobiłam na mące orkiszowej jasnej i orkiszowej razowej, z dodatkiem mleka orkiszowego. Powstały więc Orkiszowe Rogaliki Drożdżowe, dobre zarówno na podwieczorek, jak i śniadanie.
Wczoraj użyłam głównie mąki pszennej z dodatkiem orkiszowej razowej. W zależności od użytej mąki konsystencja ciasta się zmienia. Ciasto na rogaliki musi mieć luźną konsystencję, nie taką jak na pizzę 🙂
Polecam i życzę Smacznego

Rogaliki drożdżowe orkiszowe

Czas przygotowania: 3,5 h
Czas pieczenia: 3 x15 minut
Liczba porcji: 16 szt.

Składniki:

  • 650 g mąki (500 g orkiszowej jasnej, 150 g orkiszowej razowej typ 2000)
  • 80-100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 125 g wegańskiej margaryny (stopionej)
  • 350 g ml mleka orkiszowego lub innego roślinnego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • trzcinowy cukier puder do posypania – opcjonalnie
  • konfitura z płatków róży, dżem rabarbarowo-morelowy, dżem truskawkowy

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: w niedużej misce czy rondelku rozkruszamy drożdże, mieszamy je z 2 łyżeczkami cukru, odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy 100 ml ciepłego mleka, ponownie mieszamy i dodajemy 2 pełne łyżki mąki, mieszając uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany
  2. Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  3. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do schłodzenia
  4. Cukier powinien być drobny (ja dodatkowo zmieliłam go w blenderze)
  5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy, wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy resztę ciepłego mleka, ekstrakt z wanilii i alkohol, stopniowo wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie),  dolewamy tłuszcz, wyrabiamy
  6. Ciasto wyrabiamy minimum przez 10 minut, aby z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypujemy mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania staramy się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza
  7. Następnie odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 h (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy rogaliki będą pulchne)
  8. Kiedy ciasto minimum podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół (a jeśli chcemy uzyskać malutkie rogaliki to nawet na 4 części; ja podzieliłam na 2), przy pomocy wałka lub rąk rozkładamy ciasto równomiernie na grubość 1/2 cm w kształt koła
  9. Przy pomocy radełka lub noża koło dzielimy na pół, potem na ćwiartki a potem jeszcze na mniejsze trójkąty uzyskując 12 trójkącików (jak mniejsze 8 trójkątów)
  10. Na każdy trójkąt w jego szerszej części, ale około 1 cm od brzegów układamy łyżeczkę konfitury lub gęstego dżemu czy marmolady
  11. Zaczynając od szerszej części-podstawy trójkąta zawijamy ciasto, ściągając końce, aby powstały rogaliki
  12. Na koniec rogaliki układamy na czystej ściereczce i zostawiamy do podrośnięcia jeszcze na 15-30 minut
  13. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut

Wskazówki:

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Z całej porcji wychodzi aż 24 duże rogaliki. Kiedy zrobimy mniejsze, upieczemy drugie tyle. Można także zmniejszyć od razu ilość składników o połowę  zrobić mniejszą porcję ciasta:)
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Rogaliki drożdżowe orkiszowe, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Rogaliki drożdżowe orkiszowe

Fot. Katarzyna Jankowska

Na mące pszennej z dodatkiem mąki razowej, orkiszowej i z dżemem truskawkowym:)

Rogaliki drożdżowe orkiszowe

Fot. Katarzyna Jankowska

21 komentarzy to "Rogaliki drożdżowe, orkiszowe z dżemem (wegańskie)"

  • comment-avatar
    abcmojejkuchni 19 maja 2012 (10:48)

    Ja poproszę jednego:) do kawusi:)

  • comment-avatar
    Paulina 19 maja 2012 (10:57)

    oo widzę, że u Ciebie także rogaliki;) mój brat też był alergikiem, uczulonym chyba na wszystko. Całe szczęście minęło. Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 19 maja 2012 (13:49)

    Wszystkie piękne, na każdej mące śliczne Ci wyszły! Uwielbiam jeść rogaliki Pycha!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 maja 2012 (19:52)

    abcmojejkuchni; a proszę bardzo jeszcze są tyle napiekłam:)
    Paulina; U nas też minie, mam nadzieję. Pozdrawiam
    Ewa;Tak, wyszły fajnie i jedne i drugie, na jakiś czas będziemy mieć ich dość tyle napiekłam:)

  • comment-avatar
    Kaś 19 maja 2012 (20:47)

    ale pyszności! i do tego takie kształtne

  • comment-avatar
    cynamonka-bp 19 maja 2012 (21:10)

    piękne rogaliki…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 maja 2012 (10:54)

    Kaś; Cynanamonka;Dziękuję:)

  • comment-avatar
    Bon Appetit! 20 maja 2012 (14:42)

    PIĘKNE ROGALIKI! Na pewno pyszne.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 maja 2012 (21:28)

    Bon Appetit; zachęcam do wypróbowania. Wielu Nieuczulonych je jadło i nikt nie rozpoznał braku jajek czy mleka, są bardzo smaczne także na drugi dzień i dietetyczne:)

  • comment-avatar
    Patyska 21 maja 2012 (10:23)

    Mogę choć jednego? 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 maja 2012 (21:00)

    Pati;Tyle ich było, że nawet koleżanki i koledzy testowali w szkole Natalii:)

  • comment-avatar
    Olciaky vel Olcik 21 lipca 2012 (18:11)

    Mamo Alergika, one są takie śliczne no i z pewnością pyszne.
    Wypieki z dodatkiem mąki orkiszowej uwielbiam.
    Zapisuję przepis.
    Ps: Dziękuję za wszystkie przepisy dodane przez Ciebie do akcji rabarbarowej;*

  • comment-avatar
    Olciaky vel Olcik 21 lipca 2012 (18:11)

    Mamo Alergika, one są takie śliczne no i z pewnością pyszne.
    Wypieki z dodatkiem mąki orkiszowej uwielbiam.
    Zapisuję przepis.
    Ps: Dziękuję za wszystkie przepisy dodane przez Ciebie do akcji rabarbarowej;*

  • comment-avatar
    Kati KB 23 listopada 2015 (13:00)

    Czy można zamiast margaryny wegańskiej użyć tę samą ilość oleju kokosowego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:51)

      Nie robiłam ich na oleju kokosowym ale zupełnie bym się nie bała tej podmiany. Może zmniejszyłabym nieco ilość o 25 ml. Proszę się pochwalić jak wyszły.

      • comment-avatar
        Kati KB 2 grudnia 2015 (16:03)

        Kiedy dodać olej?

  • comment-avatar
    Kati KB 2 grudnia 2015 (12:04)

    Kiedy dodaje się margarynę lub olej?

  • comment-avatar
    Kati KB 2 grudnia 2015 (16:07)

    Wyszły pyszne. Pięknie wyrosły. Nie miałam spirytusu, ani pigwówki więc nie dałam. Użyłam własnej konfitury wiśniowej, własnego dżemu truskawkowego i kremu z gorzkiej czekolady z Rossmana.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 grudnia 2015 (11:22)

      Bardzo się cieszę, zawsze wychodzą:) Dopisałam już tłuszcz do przepisu, gdzieś się zawieruszył.

  • comment-avatar
    Patrycja 3 grudnia 2023 (13:16)

    Czy można użyć innej mąki zamiast orkiszowej? Niestety mój alergik jest uczulony na pszenicę, żyto i orkisz:(

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:13)

      Można oczywiście, ale wówczas musi powstać nowy przepis w oparciu o mąki bezglutenowe.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.