Przez ostatnie dwa dni dopracowywałam swój przepis na wspaniałe rogaliki drożdżowe z różnym owocowym nadzieniem. Był dżem z rabarbaru (ostatnio zrobiony), konfitura z płatków róży i domowy dżem truskawkowy. Pierwsze rogaliki zrobiłam na mące orkiszowej jasnej i orkiszowej razowej, z dodatkiem mleka orkiszowego. Powstały więc Orkiszowe Rogaliki Drożdżowe, dobre zarówno na podwieczorek, jak i śniadanie.
Wczoraj użyłam głównie mąki pszennej z dodatkiem orkiszowej razowej. W zależności od użytej mąki konsystencja ciasta się zmienia. Ciasto na rogaliki musi mieć luźną konsystencję, nie taką jak na pizzę 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Rogaliki drożdżowe orkiszowe
Czas przygotowania: 3,5 h
Czas pieczenia: 3 x15 minut
Liczba porcji: 16 szt.
Składniki:
- 650 g mąki (500 g orkiszowej jasnej, 150 g orkiszowej razowej typ 2000)
- 80-100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 125 g wegańskiej margaryny (stopionej)
- 350 g ml mleka orkiszowego lub innego roślinnego
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- trzcinowy cukier puder do posypania – opcjonalnie
- konfitura z płatków róży, dżem rabarbarowo-morelowy, dżem truskawkowy
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn: w niedużej misce czy rondelku rozkruszamy drożdże, mieszamy je z 2 łyżeczkami cukru, odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy 100 ml ciepłego mleka, ponownie mieszamy i dodajemy 2 pełne łyżki mąki, mieszając uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany
- Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do schłodzenia
- Cukier powinien być drobny (ja dodatkowo zmieliłam go w blenderze)
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy, wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy resztę ciepłego mleka, ekstrakt z wanilii i alkohol, stopniowo wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie), dolewamy tłuszcz, wyrabiamy
- Ciasto wyrabiamy minimum przez 10 minut, aby z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypujemy mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania staramy się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza
- Następnie odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 h (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy rogaliki będą pulchne)
- Kiedy ciasto minimum podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół (a jeśli chcemy uzyskać malutkie rogaliki to nawet na 4 części; ja podzieliłam na 2), przy pomocy wałka lub rąk rozkładamy ciasto równomiernie na grubość 1/2 cm w kształt koła
- Przy pomocy radełka lub noża koło dzielimy na pół, potem na ćwiartki a potem jeszcze na mniejsze trójkąty uzyskując 12 trójkącików (jak mniejsze 8 trójkątów)
- Na każdy trójkąt w jego szerszej części, ale około 1 cm od brzegów układamy łyżeczkę konfitury lub gęstego dżemu czy marmolady
- Zaczynając od szerszej części-podstawy trójkąta zawijamy ciasto, ściągając końce, aby powstały rogaliki
- Na koniec rogaliki układamy na czystej ściereczce i zostawiamy do podrośnięcia jeszcze na 15-30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut
Wskazówki:
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Z całej porcji wychodzi aż 24 duże rogaliki. Kiedy zrobimy mniejsze, upieczemy drugie tyle. Można także zmniejszyć od razu ilość składników o połowę zrobić mniejszą porcję ciasta:)
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Na mące pszennej z dodatkiem mąki razowej, orkiszowej i z dżemem truskawkowym:)
21 komentarzy to "Rogaliki drożdżowe, orkiszowe z dżemem (wegańskie)"
abcmojejkuchni 19 maja 2012 (10:48)
Ja poproszę jednego:) do kawusi:)
Paulina 19 maja 2012 (10:57)
oo widzę, że u Ciebie także rogaliki;) mój brat też był alergikiem, uczulonym chyba na wszystko. Całe szczęście minęło. Pozdrawiam!
mojetworyprzetwory 19 maja 2012 (13:49)
Wszystkie piękne, na każdej mące śliczne Ci wyszły! Uwielbiam jeść rogaliki Pycha!
Mama Alergika 19 maja 2012 (19:52)
abcmojejkuchni; a proszę bardzo jeszcze są tyle napiekłam:)
Paulina; U nas też minie, mam nadzieję. Pozdrawiam
Ewa;Tak, wyszły fajnie i jedne i drugie, na jakiś czas będziemy mieć ich dość tyle napiekłam:)
Kaś 19 maja 2012 (20:47)
ale pyszności! i do tego takie kształtne
cynamonka-bp 19 maja 2012 (21:10)
piękne rogaliki…
Mama Alergika 20 maja 2012 (10:54)
Kaś; Cynanamonka;Dziękuję:)
Bon Appetit! 20 maja 2012 (14:42)
PIĘKNE ROGALIKI! Na pewno pyszne.
Mama Alergika 20 maja 2012 (21:28)
Bon Appetit; zachęcam do wypróbowania. Wielu Nieuczulonych je jadło i nikt nie rozpoznał braku jajek czy mleka, są bardzo smaczne także na drugi dzień i dietetyczne:)
Patyska 21 maja 2012 (10:23)
Mogę choć jednego? 😉
Mama Alergika 21 maja 2012 (21:00)
Pati;Tyle ich było, że nawet koleżanki i koledzy testowali w szkole Natalii:)
Olciaky vel Olcik 21 lipca 2012 (18:11)
Mamo Alergika, one są takie śliczne no i z pewnością pyszne.
Wypieki z dodatkiem mąki orkiszowej uwielbiam.
Zapisuję przepis.
Ps: Dziękuję za wszystkie przepisy dodane przez Ciebie do akcji rabarbarowej;*
Olciaky vel Olcik 21 lipca 2012 (18:11)
Mamo Alergika, one są takie śliczne no i z pewnością pyszne.
Wypieki z dodatkiem mąki orkiszowej uwielbiam.
Zapisuję przepis.
Ps: Dziękuję za wszystkie przepisy dodane przez Ciebie do akcji rabarbarowej;*
Kati KB 23 listopada 2015 (13:00)
Czy można zamiast margaryny wegańskiej użyć tę samą ilość oleju kokosowego?
Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:51)
Nie robiłam ich na oleju kokosowym ale zupełnie bym się nie bała tej podmiany. Może zmniejszyłabym nieco ilość o 25 ml. Proszę się pochwalić jak wyszły.
Kati KB 2 grudnia 2015 (16:03)
Kiedy dodać olej?
Kati KB 2 grudnia 2015 (12:04)
Kiedy dodaje się margarynę lub olej?
Kati KB 2 grudnia 2015 (16:07)
Wyszły pyszne. Pięknie wyrosły. Nie miałam spirytusu, ani pigwówki więc nie dałam. Użyłam własnej konfitury wiśniowej, własnego dżemu truskawkowego i kremu z gorzkiej czekolady z Rossmana.
Katarzyna Jankowska 3 grudnia 2015 (11:22)
Bardzo się cieszę, zawsze wychodzą:) Dopisałam już tłuszcz do przepisu, gdzieś się zawieruszył.
Patrycja 3 grudnia 2023 (13:16)
Czy można użyć innej mąki zamiast orkiszowej? Niestety mój alergik jest uczulony na pszenicę, żyto i orkisz:(
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:13)
Można oczywiście, ale wówczas musi powstać nowy przepis w oparciu o mąki bezglutenowe.