Zostało mi trochę mleka kokosowego, mąż zakupił wspaniałe polskie truskawki, a za oknem zrobiło się ciepło, więc czas na ryż ugotowany w mleku kokosowym, podany z truskawkami i śmietaną. Takie połączenie tajskiej kuchni z polską:).
Danie proste i szybkie w wykonaniu, odpowiednie zarówno dla Alergika, jak i dla osób nieuczulonych, kwestia użycia właściwych składników. Przy uczuleniu na kokos można ugotować ryż w mleku ryżowo-migdałowym lub ryżowym (zmniejszyć wtedy ilość wody i też będzie ładnie biały i smaczny). Gorzej jeśli uczulenie dotyczy truskawek, ale na pewno coś by się wymyśliło:)
Biały ryż podany na czerwonym talerzu, a do tego czerwień truskawek, biel śmietanki i mamy pyszne danie biało-czerwone dla Małego i Dużego Kibica.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ryż z truskawkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
- 200 g białego ryżu np.(dwie torebki)
- 150 ml mleka kokosowego (u mnie BIO z puszki)
- 150 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru białego
Na mus:
- 300 g świeżych truskawek
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego, można użyć ulubiony syrop roślinny
- 100 ml śmietany kremowej 30% lub roślinnej (u nas migdałowa)
Przygotowanie:
- Ryż kilkakrotnie wypłukać, odcedzić, umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem kokosowym, dodać sól i cukier, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając za często
- Ryż odcedzić jeśli nie wchłonął wszystkich płynów (zawsze daję więcej płynów, a potem odcedzam, ale prawidłowo byłoby dać szklankę płynu na szklankę ryżu i gotować aż cały płyn wchłonie na małym ogniu, pod przykryciem, potem jeszcze zostawić na 15 minut pod przykryciem, żeby doszedł i dopiero podawać)
- Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować z cukrem lub syropem na gładką masę
- Ryż wyłożyć na talerz (my lubimy ciepły, ale danie może być podawane na zimno), polać truskawkowym musem i śmietanką, przybrać świeżymi truskawkami i podawać
2 komentarze to "Ryż z mlekiem kokosowym i truskawkami dla małego i dużego kibica"
Patyska 18 maja 2012 (16:26)
Super. Ach, jakie to musi być pyszne…
Mama Alergika 21 maja 2012 (21:01)
Patysko; Lubimy taki ryż zwłaszcza gdy za oknem upał:) Był pyszny, jeśli nie możesz kokosa to na zwykłym ryżowym też ok:)