Torcik grysikowy z truskawkami

Urodziłam się 26 Czerwca i od 17 lat obchodzę swoje 26 urodziny:) Moje dzieci mnie pytają czy zawsze tak będzie? A ja odpowiadam, że w sercu zawsze no i może za dwadzieścia lat dołożę sobie trochę bo nikt już nie uwierzy w moją wieczną młodość:) 
Dla mojej rodziny to już normalne, że świętuję 26 lat, nie muszą się zastanawiać ile ich mam naprawdę:) Dzisiaj jednak od rana otrzymywałam życzenia na 18-tkę, 28 i 23 urodziny. Niezłe zamieszanie im wprowadziłam. 
Lubię tę myśl, że za rok znów będę obchodzić 26 urodziny, więc nie wpadam w panikę, że lata lecą.
 
Ciasto na bazie kruchych ciastek, kaszy manny i truskawek może spokojnie stanowić drugie śniadanie. Znacznie je odchudziłam porównując z oryginałem. Dziś prezentuję wersję z połowy porcji. Jak na naszą rodzinę porcja oryginalna była za wielka, a ciasto z truskawkami długo nie postoi. Zamiast masła dodałam masło klarowane. Myślę jednak, że jeśli zastąpicie je masłem kokosowym albo nawet olejem roślinnym nic złego się nie stanie. Przyznaję jednak, że tej wersji jeszcze nie próbowałam!
Torcik jest lekki i smaczny zwłaszcza dla miłośników kaszy manny. Można go potraktować jako alternatywę sernika na zimno 🙂
 
Zapraszam na urodzinowy kawałek tortu i życzę Smacznego.
 

Torcik grysikowy z truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na stężenie galaretki 

Składniki:

  • 500 ml mleka ryżowego (jest białe i lekkie), ale można użyć inne roślinne
  • 100 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) można użyć pszenną (na pszennej jest jaśniejsze)
  • 10 ciasteczek kruchych na spód (użyłam Digestive) 
  • 40 g masła klarowanego 
  • 40 gram cukru trzcinowego (u mnie puder)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 galaretka
  • truskawki (użyjcie średniej wielkości, twarde i świeże)

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy galaretkę, użyłam 375 ml wody na jedno opakowanie, odstawiamy do schłodzenia i zgęstnienia
  2. Myjemy i oczyszczamy truskawki
  3. Przygotowujemy formę do ciasta (tortownica) u mnie o średnicy 20 cm, wyścielamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad brzegi formy (odetnijcie duży kawałek papieru)
  4. Na dnie formy umieszczamy warstwę kruchych ciasteczek, najlepiej szczelnie (ja zrobiłam dwie warstwy ale nie był to dobry pomysł!)
  5. Mleko umieszczamy w małym garnku, dodajemy masło i cukier i zagotowujemy
  6. Do gotującego się mleka wlewamy ekstrakt waniliowy i stopniowo, powoli, wsypujemy kaszę mannę, stale mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy tak chwilę aż do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 1/2 minuty). Nie martwcie się jak się zrobią grudki, ja potraktowałam je ręcznym blenderem:)
  7. Jeszcze ciepłą kaszę mannę wlewamy na ciasteczka
  8. Wciskamy w masę kaszy truskawki i umieszczamy ciasto w lodówce do schłodzenia
  9. Już tężejącą (nie lejącą się!) galaretkę przekładamy na owoce i zostawiamy w lodówce do całkowitego schłodzenia (u mnie przez noc)
  10. Gotowe, zimne ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na porcje na krótko przed podaniem
 
 
 
 
 

16 komentarzy to "Torcik grysikowy z truskawkami"

  • comment-avatar
    Arnika 26 czerwca 2013 (11:31)

    Zatem wszystkiego najlepszego z okazji 26. urodzin!:)))

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 26 czerwca 2013 (12:11)

    Kasiu – jeszcze raz: spełnienia marzeń, szczęścia i zdrówka;-)

  • comment-avatar
    AniaW 26 czerwca 2013 (13:28)

    Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń!

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 26 czerwca 2013 (14:42)

    Wszystkiego naj:) piękny tort:)

  • comment-avatar
    Ewa 26 czerwca 2013 (14:46)

    Piękny! Dołączam sie do życzeń kolejnych lat w uśmiechu, zdrowiu i realizacji swoich pasji:)

  • comment-avatar
    Feminka 26 czerwca 2013 (16:38)

    W takim dniu tylko miłości pozostaje życzyć na kolejne 26 lat!

  • comment-avatar
    Ewelina Md 26 czerwca 2013 (17:07)

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Sto lat !pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:44)

    Arnika; Dziękuję serdecznie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:45)

    MojeTworyPrzetwory; I ja jeszcze raz dziękuję za pamięć:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:46)

    Ania W; Dziękuję i jestem pełna nadziei na spełnienie moich marzeń:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:47)

    Justyna Bąk; Dziękuję! Ten torcik można jeść bez wyrzeczeń:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:47)

    Ewa; Bardzo dziękuję za piękne życzenia!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:48)

    Feminka: Tak, miłość jest najważniejsza! Dziękuję:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (18:48)

    Ewelina Md; Dziękuję za życzenia i odwiedziny! Zaraz zajrzę do Ciebie:)

  • comment-avatar
    Barbara Starzycka 28 stycznia 2015 (12:35)

    a czy te kruche ciasteczka nie zawieraja mleka w proszku badz serwatki???? wtedy sie nie nadaja dla alergika rowniez czym mozna zastapic ten spod czy ma Pani jakis przepis na kruchy spod bez masla a moze spodu nie potrzeba ??

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 stycznia 2015 (07:35)

      Proszę dobrać odpowiednie dla siebie ciasteczka, zawsze pewniejsze są te domowe. Na blogu znajduje się bardzo wiele przepisów na kruche ciasteczka czy tarty, wszystkie są bez mleka i jajek więc z pewnością coś pani wybierze. Można także zrezygnować z kruchego spodu. Każdy mój przepis warto traktować jak inspirację.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.