Znacie ten przepis bo wyczarowałam go przy okazji Tłustego Czwartku, tworząc Pączki bez Smażenia. Tym razem korzystając z sezonu na truskawki (czy już komuś się znudziły?), zrobiłam babeczki z truskawkową niespodzianką w środku.
Inulinę w przepisie możecie pominąć, ale warto ją stosować ze względu na jej właściwości prozdrowotne. Więcej na temat inuliny przeczytacie TUTAJ.
W tym przypadku przyczynia się ona do zmniejszenia ilości cukru w cieście. Jest naturalnym prebiotykiem więc dokarmi zdrową florę bakteryjną w naszym organizmie. Dodatek niedużej ilości inuliny w cieście sprawia, że staje się ono bardziej plastyczne. Nie ma na co czekać, tylko czas ją wprowdzić do Waszej zdrowej kuchni!
Zapraszam i życzę Smacznego
Muffiny z truskawkową niespodzianką
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut (u mnie termoobieg)
Liczba babeczek: 10-12 o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
- 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 4 i 1/2 łyżki wody do połączenia z mąką ziemniaczaną
- truskawki 10-12 szt.
Składniki suche:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżka inuliny
- 80 g cukru pudru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej + woda ze składników mokrych
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy.
- Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy.
- Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i inuliną, dodajemy cukier puder, mieszamy.
- Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!).
- Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek papilotki wypełniamy do połowy ciastem.
- Następnie w każde ciasto lekko wciskamy truskawkę i przykrywamy ją kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości.
- Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
- Przekładamy muffinki do wystygnięcia.
17 komentarzy to "Muffiny z truskawkową niespodzianką (wegańskie)"
Justyna Bąk 27 czerwca 2013 (08:24)
taką niespodziankę to ja lubię:)
*D 27 czerwca 2013 (08:28)
Brzmi wspaniale! 🙂
Bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego bloga, też jestem alergikiem, ale to właściwie inna sprawa, bo nie pokarmowym. Za to uwielbiam lekką i baaardzo delikatną kuchnię. Myślę, że znajdę tu wiele przepisów, które przypadną mi do gustu!
Świetna robota!
Te muffiny na przykład… już się zastanawiam, kiedy je wypróbuję 🙂
dariawkuchni.
Mama Alergika 27 czerwca 2013 (08:59)
Justyna Bąk; Można ją podmienić na jeżynę, śliwkę…:)
Mama Alergika 27 czerwca 2013 (09:00)
*D; Cieszę się, że do nas trafiłaś. Oprócz przepisów jest wiele różnych informacji także o alergii wziewnej, zaglądaj do nas na FB:) A te muffiny można wypełnić czym chcesz:)
Kasia M-N 27 czerwca 2013 (17:18)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Kasia M-N 27 czerwca 2013 (17:19)
Melduję, że wyszły, dałam mniej cukru i są nieco wytrawne, ale posypałam cukrem pudrem i dzieciaki wciągały aż miło:)
Mama Alergika 27 czerwca 2013 (21:00)
Kasia M-N; Przepraszam przez pomyłkę wcisnęłam usuń i jeden z Twoich komentarzy zniknął:( Dziękuję za informację, bardzo się cieszę, że moje przepisy sprawdzają się także u Ciebie:)
ola pavoni 9 lipca 2013 (18:27)
Wyszły pysznie, zrobiłam 1/2 na 1/2 z mąką razową i orkiszową 🙂
Mama Alergika 9 lipca 2013 (20:10)
ola pavoni;Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę i sama też zrobię razowe:)
Anonymous 23 listopada 2013 (14:06)
Witam
Moje dziecko jest uczulone póki co tylko na jajko. Ale ciężko znaleźć np babeczki albo muffinki bez niego. A te własnie są… Ale moje pytanie. Czy jeśli dam zwykłe krowie mleko, zwykłą mąkę pszenną, zwykły proszek do pieczenia i pominę inulinę, to czy tez powinny mi wyjść?
Wiola
Mama Alergika 24 listopada 2013 (22:32)
Wiola: Tak, też wyjdą moim zdaniem:) Skrobia z wodą zastępują tu jajko, a reszta jest już bezproblemowa:) Powodzenia!
Anna Oświecińska 3 kwietnia 2015 (08:09)
spróbuję zrobić je z konfiturą w środku, ciekawam co wyjdzie 😉
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (17:57)
Wyjdą bez problemu ale niech będzie gęsta bo inaczej się rozleje po babeczce:)
Go Justyna 30 maja 2017 (14:11)
Pycha i jak zawsze z Twoich dokladnych przepisow – udane! Uwielbiam Twoja strone dzieki której moj Maly Alergik moze zjesc czasem pyszny deser a ja przygotowuje go szybko i bez stresu 🙂 D
zieki!
Katarzyna Jankowska 30 maja 2017 (22:20)
Bardzo dziękuję za te słowa. Przepisy są wielokrotnie przetestowane zanim tu trafią:) Życzę dużo zdrowia i zapraszam też do przepisów z książek:) https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/mama-alergika-gotuje-dziecmi-okladka-miekka/
Mama Paula 21 sierpnia 2020 (10:52)
Witam 🙂
Pieczemy z termoobiegiem?
Katarzyna Jankowska 21 sierpnia 2020 (11:50)
Tak:)