Muffiny z truskawkową niespodzianką (wegańskie)

Znacie ten przepis bo wyczarowałam go przy okazji Tłustego Czwartku, tworząc Pączki bez Smażenia. Tym razem korzystając z sezonu na truskawki (czy już komuś się znudziły?), zrobiłam babeczki z truskawkową niespodzianką w środku.
Inulinę w przepisie możecie pominąć, ale warto ją stosować ze względu na jej właściwości prozdrowotne. Więcej na temat inuliny przeczytacie TUTAJ.
W tym przypadku przyczynia się ona do zmniejszenia ilości cukru w cieście. Jest naturalnym prebiotykiem więc dokarmi zdrową florę bakteryjną w naszym organizmie. Dodatek niedużej ilości inuliny w cieście sprawia, że staje się ono bardziej plastyczne. Nie ma na co czekać, tylko czas ją wprowdzić do Waszej zdrowej kuchni!
Zapraszam i życzę Smacznego

Muffiny z truskawkową niespodzianką

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20-25 minut (u mnie termoobieg)

Liczba babeczek: 10-12 o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 i 1/2 łyżki wody do połączenia z mąką ziemniaczaną
  • truskawki 10-12 szt.

Składniki suche:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka inuliny
  • 80 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej + woda ze składników mokrych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy.
  3. Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy.
  4. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając.
  5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i inuliną, dodajemy cukier puder, mieszamy.
  6. Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!).
  7. Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek papilotki wypełniamy do połowy ciastem.
  8. Następnie w każde ciasto lekko wciskamy truskawkę i przykrywamy ją kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości.
  9. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
  10. Przekładamy muffinki do wystygnięcia.

17 komentarzy to "Muffiny z truskawkową niespodzianką (wegańskie)"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 27 czerwca 2013 (08:24)

    taką niespodziankę to ja lubię:)

  • comment-avatar
    *D 27 czerwca 2013 (08:28)

    Brzmi wspaniale! 🙂
    Bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego bloga, też jestem alergikiem, ale to właściwie inna sprawa, bo nie pokarmowym. Za to uwielbiam lekką i baaardzo delikatną kuchnię. Myślę, że znajdę tu wiele przepisów, które przypadną mi do gustu!
    Świetna robota!
    Te muffiny na przykład… już się zastanawiam, kiedy je wypróbuję 🙂
    dariawkuchni.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 czerwca 2013 (08:59)

    Justyna Bąk; Można ją podmienić na jeżynę, śliwkę…:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 czerwca 2013 (09:00)

    *D; Cieszę się, że do nas trafiłaś. Oprócz przepisów jest wiele różnych informacji także o alergii wziewnej, zaglądaj do nas na FB:) A te muffiny można wypełnić czym chcesz:)

  • comment-avatar
    Kasia M-N 27 czerwca 2013 (17:18)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • comment-avatar
    Kasia M-N 27 czerwca 2013 (17:19)

    Melduję, że wyszły, dałam mniej cukru i są nieco wytrawne, ale posypałam cukrem pudrem i dzieciaki wciągały aż miło:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 czerwca 2013 (21:00)

    Kasia M-N; Przepraszam przez pomyłkę wcisnęłam usuń i jeden z Twoich komentarzy zniknął:( Dziękuję za informację, bardzo się cieszę, że moje przepisy sprawdzają się także u Ciebie:)

  • comment-avatar
    ola pavoni 9 lipca 2013 (18:27)

    Wyszły pysznie, zrobiłam 1/2 na 1/2 z mąką razową i orkiszową 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 9 lipca 2013 (20:10)

    ola pavoni;Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę i sama też zrobię razowe:)

  • comment-avatar
    Anonymous 23 listopada 2013 (14:06)

    Witam

    Moje dziecko jest uczulone póki co tylko na jajko. Ale ciężko znaleźć np babeczki albo muffinki bez niego. A te własnie są… Ale moje pytanie. Czy jeśli dam zwykłe krowie mleko, zwykłą mąkę pszenną, zwykły proszek do pieczenia i pominę inulinę, to czy tez powinny mi wyjść?

    Wiola

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 listopada 2013 (22:32)

    Wiola: Tak, też wyjdą moim zdaniem:) Skrobia z wodą zastępują tu jajko, a reszta jest już bezproblemowa:) Powodzenia!

  • comment-avatar
    Anna Oświecińska 3 kwietnia 2015 (08:09)

    spróbuję zrobić je z konfiturą w środku, ciekawam co wyjdzie 😉

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (17:57)

      Wyjdą bez problemu ale niech będzie gęsta bo inaczej się rozleje po babeczce:)

  • comment-avatar
    Go Justyna 30 maja 2017 (14:11)

    Pycha i jak zawsze z Twoich dokladnych przepisow – udane! Uwielbiam Twoja strone dzieki której moj Maly Alergik moze zjesc czasem pyszny deser a ja przygotowuje go szybko i bez stresu 🙂 D
    zieki!

  • comment-avatar
    Mama Paula 21 sierpnia 2020 (10:52)

    Witam 🙂
    Pieczemy z termoobiegiem?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.