Domowy kisiel truskawkowy

Lubicie dobry i pięknie pachnący kisiel? Wasze maluchy z pewnością lubią:)
Kisiel często gości u nas na podwieczorek. Robię go albo z mrożonych owoców zimą albo ze świeżych w sezonie. Świetnie wychodzi także z Galaretki z Czerwonej Porzeczki oraz z domowych soków od babci Broni.
Przygotowanie domowego kisielu nie zajmuje dużo czasu a wiemy co jemy, bez dodatków i polepszaczy.
Truskawki polskie już są dostępne więc czas na truskawkowy kisiel.

Polecam i życzę Smacznego

Domowy kisiel truskawkowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych truskawek (sok z tych truskawek + woda aby wyszło 500 ml płynu)
  • ok. 50 ml syropu klonowego lub 50 g cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy, umieszczamy w rondlu na małym ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej) pod przykryciem, mają puścić sok więc ogień musi być mały. Jeśli macie więcej czasu można zostawić  truskawki na kilka godzin, polane syropem klonowym a potem lekko podgrzać pod przykryciem
  2. Odlewamy sok z truskawek, wyciskamy resztę soku przecierając truskawki przez sito (jeśli kisiel ma być klarowny poprzestańmy na wyciśnięciu soku, bez przecierania)
  3. Dolewamy do soku tyle wody, aby uzyskać 500 ml płynu
  4. 350 ml płynu umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia
  5. W 150 ml już schłodzonego płynu rozpuszczamy skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną
  6. Wlewamy roztwór skrobi do gotującego się płynu i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki, chwilę gotujemy kisiel na małym ogniu
  7. Przelewamy kisiel do mniejszych miseczek, podajemy gorący lub zimny, jak kto lubi

Wskazówki:

Roztwór w którym rozpuszczamy skrobię musi być chłodny, inaczej zrobi się gęsty i z grudkami.
Sok z truskawek najlepiej przygotować wcześniej, wtedy zrobienie deseru zajmie chwilę.
Można zmniejszyć ilość cukru kwestia smaku.

Domowy kisiel truskawkowy

8 komentarzy to "Domowy kisiel truskawkowy"

  • comment-avatar
    gin 24 czerwca 2013 (16:20)

    Wieki nie jadłam kisielu truskawkowego… 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 czerwca 2013 (19:32)

    gin; A my tylko domowy:) teraz można z tylu owoców zrobić, zachęcam:)

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 24 czerwca 2013 (21:41)

    wygląda bardzo smakowicie, dużo lepiej niż kupne z torebki:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 czerwca 2013 (21:49)

    Justyna Bąk; Smakuje też dużo lepiej!

  • comment-avatar
    Anna Ziniewicz 26 czerwca 2013 (07:19)

    wczoraj zrobiliśmy taki, pyszności:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 czerwca 2013 (08:30)

    Anna Ziniewicz;Super! Dziękuję za komentarz:)

  • comment-avatar
    bistro mama 26 czerwca 2013 (20:56)

    Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji! Nie powinnam tutaj tak późno zaglądać, zjadłabym teraz taki 🙂

  • comment-avatar
    Anita Szafrańska 22 czerwca 2015 (12:09)

    Ha! Zaraz robię

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.