Sezon truskawkowy nie może się obejść bez Domowych Przetworów. W tym roku do dżemu z truskawek dodałam kardamon i wanilię. Na blogu znajdziecie także Dżem Truskawkowy z dodatkiem rumu oraz Dżem Truskawkowy z Rabarbarem.
Dżem truskawkowy z kardamonem pięknie pachnie i smakuje tak ciekawie. Musiałam go szybko zamknąć w słoiczki, bo podjadali wszyscy prosto z garnka.
Zapraszam i życzę Smacznego
Domowy dżem truskawkowy z kardamonem
Przygotowanie: 10 minut + min 2-3 godziny na puszczenie soku
Smażenie: 15 minut + (15 minut + 15 +10 minut na trzeci dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
Ilość: 600 g dżemu
Składniki:
- 1,5 kg truskawek (waga po przygotowaniu)
- 200-250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka kardamonu
- wanilia z dwóch lasek wanilii
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aż owoce puszczą sok
- Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w na noc (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować)
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu (u mnie 3-4 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut, odstawiamy na kilka godzin (minimum 3) po czym znów smażymy dodając pozostały cukier, sok z limonki, kardamon oraz wanilię, kolejne 10-15 minut
- Na trzeci dzień szykujemy słoiczki (patrz poniżej w opisie pasteryzacja*), dżem ponownie smażymy około 10 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy;
- *Pasteryzacja: Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki:
Można oczywiście usmażyć dżem w dwa dni, ja lubię smażyć go dłużej i powoli, delikatnie mieszając aby truskawki się całkowicie nie rozpadły.
Jeśli nie mamy laski wanilii można dodać ekstrakt waniliowy 2-3 łyżeczki w zależności od smaku jaki lubimy.
4 komentarze to "Domowy dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią (niskosłodzony)"
Anonymous 24 czerwca 2013 (11:29)
http://www.anielskieprzysmaki.pl-pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje.Pozdrawiam Monika
Mama Alergika 24 czerwca 2013 (13:31)
Moniko; Czy przy okazji reklamujesz swoje wyroby? Szkoda, że nie ma na stronie ich składu:(
Kasia Kaluźna 29 czerwca 2017 (21:27)
Witam, jak długo można przechowywać taki dżem? czy niska zawartość cukru nie spowoduje, że rozwinie się pleśń?to będzie moje pierwsze podejscie do dżemów domowej roboty
Katarzyna Jankowska 2 lipca 2017 (21:13)
Szczerze mówiąc nie bardzo umiem odpowiedzieć, robię takie ilości, że zjadamy do kolejnych zapasów. Dobrze pasteryzowane nie psują się.