Domowy dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią (niskosłodzony)

Sezon truskawkowy nie może się obejść bez Domowych Przetworów. W tym roku do dżemu z truskawek dodałam kardamon i wanilię. Na blogu znajdziecie także Dżem Truskawkowy z dodatkiem rumu oraz Dżem Truskawkowy z Rabarbarem.
Dżem truskawkowy z kardamonem pięknie pachnie i smakuje tak ciekawie. Musiałam go szybko zamknąć w słoiczki, bo podjadali wszyscy prosto z garnka.
Zapraszam i życzę Smacznego

Domowy dżem truskawkowy z kardamonem

Przygotowanie: 10 minut + min 2-3 godziny na puszczenie soku
Smażenie: 15 minut + (15 minut + 15 +10 minut na trzeci dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
Ilość:  600 g dżemu

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek (waga po przygotowaniu)
  • 200-250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • wanilia z dwóch lasek wanilii

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aż owoce puszczą sok
  2. Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w na noc (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować)
  3. Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu (u mnie 3-4 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut, odstawiamy na kilka godzin (minimum 3) po czym znów smażymy dodając pozostały cukier, sok z limonki, kardamon oraz wanilię, kolejne 10-15 minut
  4. Na trzeci dzień szykujemy słoiczki (patrz poniżej w opisie pasteryzacja*), dżem ponownie smażymy około 10 minut,  aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką,  żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
  5. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku)  słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy;
  6. *Pasteryzacja: Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

Wskazówki:

Można oczywiście usmażyć dżem w dwa dni, ja lubię smażyć go dłużej i powoli, delikatnie mieszając aby truskawki się całkowicie nie rozpadły.

Jeśli nie mamy laski wanilii można dodać ekstrakt waniliowy 2-3 łyżeczki w zależności od smaku jaki lubimy.

Dżem truskawkowy z kardamonem
Dżem truskawkowy z kardamonem

 Jeszcze przed nałożeniem do słoiczków

Dżem truskawkowy z kardamonem

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

4 komentarze to "Domowy dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią (niskosłodzony)"

  • comment-avatar
    Anonymous 24 czerwca 2013 (11:29)

    http://www.anielskieprzysmaki.pl-pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje.Pozdrawiam Monika

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 czerwca 2013 (13:31)

    Moniko; Czy przy okazji reklamujesz swoje wyroby? Szkoda, że nie ma na stronie ich składu:(

  • comment-avatar
    Kasia Kaluźna 29 czerwca 2017 (21:27)

    Witam, jak długo można przechowywać taki dżem? czy niska zawartość cukru nie spowoduje, że rozwinie się pleśń?to będzie moje pierwsze podejscie do dżemów domowej roboty

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 lipca 2017 (21:13)

      Szczerze mówiąc nie bardzo umiem odpowiedzieć, robię takie ilości, że zjadamy do kolejnych zapasów. Dobrze pasteryzowane nie psują się.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.